ISKRENI JURATOVIĆ

Njemački zastupnik prozvao lidere tri naroda u BiH: ‘Dodik, Čović i Izetbegović zajedno koče promjene‘

Ocijenio je kako se sve o čemu se njih trojica pokušavaju pregovarati zapravo pretvara u farsu

Josip Juratović

 David Gannon/Afp

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović oštro je kritizirao lidere triju najvećih nacionalnih stranka u BiH optuživši ih da zajedno rade sve ne bi li se u zemlji zadržao status quo i time sebi osigurali ostanak na vlasti.

Zastupnik vladajućih njemačkih socijaldemokrata (SPD) koji slovi za dobrog poznavatelja stanja u BiH je u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV) emitiranom u srijedu kazao trojica čelnika nacionalnih stranaka potiču sukobe i napetosti i time stvaraju uvjete za održavanje na vlasti.

Jasno je da je Dodik trenutačno najviše eksponiran kao opasan za BiH zbog separatističkih prijetnji, ali on to ne mogao raditi da nema neku vrstu potpore drugih nacionalnih lidera.

"Dodik i njegova dva druga ništa ne čine da bi se promijenila situacija. S vremena na vrijeme se mijenjaju u javnosti kako bi jedan drugog spasili. Mi moramo znati jedno: nacionalizam u BiH ima imena i prezimena - Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović. I njih trojica surađuju jako dobro i jako dobro gledaju da se taj sistem nikada ne promijeni jer je on jedini garant da se sva trojica održe na političkoj sceni", kazao je Juratović.

Ocijenio je kako se sve o čemu se njih trojica pokušavaju pregovarati zapravo pretvara u farsu jer je bit u tome da se ne dopusti nikakva stvarna promjena u zemlji opterećenoj kriminalom, korupcijom i nefunkcionalnim institucijama.

Upozorio je kako pri tome nitko ne razmišlja o temeljnom problemu a to je, po njegovu sudu, kako riješiti status onih koji se ne izjašnjavaju pripadnicima konstitutivnih naroda i stoga nemaju nikakva prava što je nespojivo sa standardima kakvi vrijede u Europskoj uniji.

Dogovorom o novom izbornom zakonu, koji bi na novi način uredio poziciju Hrvata odnosno način biranja njihovih predstavnika u tijela vlasti, pozicija hrvatskog naroda neće se poboljšati, smatra.

"Zbog priče i pitanja hoće li Dragan Čović biti član Predsjedništva BiH ili ne, sve druge stvari zanemaruju", kazao je Juratović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:54