ENERGETSKA KRIZA

Njemački vozači sve češće odustaju od automobila, gorivo im je postalo preskupo

Neki nagađaju da bi manje savjesni vozači mogli troškove smanjivati i metodama s onu stranu zakona

Autocesta u Njemačkoj / Ilustracija

 Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia

Nešto više od trećine njemačkih vozača planira manje koristiti automobil zbog skupljeg goriva, prema u utorak objavljenom istraživanju britanske tvrtke za istraživanje tržišta i analizu podataka YouGov.

Anketa je pokazala da 22,9 posto ispitanika već ostavlja automobil kod kuće, a njih 12 posto namjerava ga manje koristiti u budućnosti, objavio je YouGov.

Glavni je razlog novac, zaključili su u YouGovu, navodeći da je polovina ispitanika rekla da ne želi voziti „kako bi uštedjeli". Njih 16 posto kao glavni razlog navodi okoliš, a 14,9 posto želi više vježbati.

Tri četvrtine sudionika navelo je u istraživanju da u određenoj mjeri ovise o automobilu, dijelom i zbog malog broja opcija javnog prijevoza. Otprilike polovina vozača koristi automobil najmanje pet puta tjedno.

Ruska invazija na Ukrajinu podigla je cijene goriva u Njemačkoj na rekordne razine, pa tako benzin trenutno košta u prosjeku 2,09 eura po litri, a dizel 2,16 eura, prema udruženju vozača motornih vozila ADAC-a.

Neki nagađaju da bi manje savjesni vozači mogli troškove smanjivati i metodama s onu stranu zakona.

„Može se pretpostaviti da se gorivo češće krade", rekao je glasnogovornik Savezne udruge za cestovni transport, logistiku i zbrinjavanje (Bgl), dodavši da ne dobivaju obavijesti o svakom pojedinom slučaju jer se krađe rijetko prijavljuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 12:47