RATNE USPOMENE

Njemački umirovljenik u podrumu čuvao tenk i hrpu oružja iz Drugog svjetskog rata

Odvjetnici se sada prepiru jer ne znaju kako kazniti 82-godišnjaka kojemu je naloženo i da nađe novi dom za opasne predmete
Tenk Panther; ilustracija
 Trevor Pearson/Alamy/Alamy/Profimedia

Odvjetnici u Njemačkoj prepiru se oko toga što napraviti s umirovljenikom koji je u svom podrumu čuvao tenk, protuzračni pištolj i torpedo iz Drugog svjetskog rata, piše BBC.

Opasne predmete je 2015. vojska uklonila iz kuće u gradu Heikendorf na sjeveru zemlje.

Tužitelji i branitelji optuženog sada pregovaraju o mogućim kaznama, među kojima su uvjetna i novčana kazna do 500.000 eura.

Umirovljenik, star 84 godine, također mora pronaći novi smještaj za ratne trofeje.

Kako kaže njegov odvjetnik, američki muzej zainteresiran je za kupnju tenka Panther. Mnogi povjesničari tvrde da je to bilo najučinkovitije vozilo tog tipa koje je Njemačka koristila tijekom Drugog svjetskog rata.

Odvjetnik je također rekao da su brojni njemački kolekcionari kontaktirali optuženika zbog drugih predmeta, uključujući puške i pištolje.

Na sudskom ročištu u ponedjeljak u gradu Kielu, oko 100 kilometara sjeverno od Hamburga, odvjetnici su pokušavali utvrditi je li muškarac svojom zbirkom prekršio njemački Zakon o kontroli ratnog oružja.

Taj Zakon regulira proizvodnju, prodaju i transport ratnog oružja.

Obrana tvrdi da mnogo od tog oružja više nije funkcionalno te da je tenk kupljen kao otpad. Razmišljaju o prihvaćanju niže kazne od 50.000 eura.

U međuvremenu, tužitelji sugeriraju da bi se nešto od tog oružja i streljiva i dalje moglo koristiti.

U srpnju 2015. oko 20 vojnika je gotovo devet sati iz stana izvlačilo tenk Panther - koji nije imao gusjenice.

O stvarima spremljenima u podrum lokalnim su vlastima javile kolege u Berlinu, nakon što su ranije pretraživali kuću zbog ukradenih nacističkih umjetnina.

Još jedno ročište u ovom slučaju zakazano je za srijedu, a presuda se očekuje sljedeći mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:42