PRVA TAKVA PRESUDA

Njemački sud: Skidanje kondoma bez pristanka je seksualno napastovanje

Odluka suda temelji se na reviziji slučaja koji se ticao seksualnog odnosa između žene i IT stručnjaka

Ilustrativna fotografija

 Roos Koole/ANP/ANP via AFP

Najviši njemački građanski i kazneni sud objavio je da se skidanje kondoma tijekom seksualnog odnosa bez pristanka druge osobe odsad može pravno smatrati seksualnim napastovanjem, rekao je glasnogovornik suda u srijedu.

Nedavna presuda, iako poništena zbog manje formalne pogreške, prvi je put da se Savezni sud pravde (BGH) bavio temom takvog seksualnog prestupa.

Odluka suda temelji se na reviziji slučaja kojim se prethodno bavio regionalni sud u Dusseldorfu na sjeverozapadu Njemačke, a koji se ticao seksualnog odnosa između žene i IT stručnjaka.

Muškarac je izvadio kondom iz pakiranja u svojoj spavaćoj sobi i pretvarao se da ga je stavio. Žena, koja se okrenula, nije vidjela da uopće nije stavio zaštitu.

Na suđenju je rekla da se nikad ne bi upustila u seks bez zaštite, pa je sud utvrdio da je došlo do seksualnog odnosa bez pristanka.

Savezni sud pravde presudio je da je regionalni sud bio u pravu kad je slučaj tretirao kao seksualno napastovanje. To što je žena imala oralni seks bez zaštite s muškarcem kratko prije toga bilo je nevažno za slučaj, rekao je sud. Glasnogovornik je dodao da je regionalni sud muškarca mogao osuditi čak i za silovanje, a ne seksualno napastovanje.

Regionalni sud u Dusseldorfu je serijskog korisnika aplikacija za upoznavanje osudio na tri godine zatvora.

No, presuda je poništena je iz proceduralnih razloga, jer mu regionalni sud nije na vrijeme poslao jednu obavijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:21