NAPLAĆIVANJE NAKNADE

Njemački izdavači imaju plan: Žele naplatiti Googleu i blogerima poveznice na njihove vijesti. Tvrde da je Google tako zaradio milijarde eura

Snažan lobi njemačke izdavačke industrije pokušava progurati zakon koji bi naplaćivao svaku poveznicu na stranice s vijestima, od Googleovih pretraga do poveznica u svim blogovima.
 AFP PHOTO/KIMIHIRO HOSHINO / AFP PHOTO/KIMIHIRO HOSHINO

Nakon tri godine intenzivnog lobiranja, njemačke novinske organizacije su na korak do toga da proguraju novi zakon koji bi natjerao Google da plaća za sve novinske članke koje prikazuje na svojoj tražilici, prenosi Deutsche Welle .

Ovaj njemački plan naslanja se na prošlogodišnju odluku belgijskoga suda koji je presudio da Google krši autorska prava novina kroz pružanje poveznica na njihov sadržaj.

Njemačke novinske kuće tvrde da je Google zaradio milijarde eura kroz oglašavanje uz rezultate pretraga, i sada žele dio tog kolača. Google, s druge strane, tvrdi da je njegova agregacija vijesti pomogla izdavačima – i u Njemačkoj i u svijetu – usmjeravajući internetski promet u njihovom smijeru.

„Njemački izdavači od države traže fisknu naknadu za njihov internet sadržaj, koju bi platili drugi gospodarski subjekti,“ tvrdi Jan Mönikes, odvjetnik koji zastupa novinske glasnogovornike i protivi se novom zakonu.

Prema trenutnom planu, država bi uspostavila novu organizaciju koja bi naplaćivala naknadu i prosljeđivala novac novinskim kućama, no još nije u potpunosti jasno kako bi se taj novac rasporedio.

Zagovornici novog zakona kažu da se privatnim korisnicima ništa ne bi promijenilo, no linija između poslovnih i privatnih korisnika sve je mutnija, dok mnogi blogeri pružaju poveznice na novinske priče u svojim tekstovima. Po novom zakonu, ako zarađuju od oglašavanja na svojim blogovima, i od njih bi se očekivalo plaćanje naknade.

„Ako bih napisao rečenicu-dvije na svojoj osobnoj internet stranici i stavio poveznicu na intervju sa mnom sa neke druge stranice, prema novom zakonu morao bih platiti naknadu,“ kaže Mönikes. „Ovo je potpuno ludilo.“

Njemačka federacija industrija visokih tehnologija, Bitkom, također se protivi zakonu. Direktor Bitkoma Bernhard Rohleder upozorava da su, ukoliko se zakon donese, moguća samo dva katastrofalna ishoda.

„Prvi je da Google jednostavno ukine svoju uslugu u Njemačkoj,“ kaže Rohleder. „A drugi je da Google postigne nekakav sporazum sa medijskim baronima. No, vrlo je malo vjerojatno da će druge internet stranice biti u stanju platiti tu taksu. Vjerojatno bi propali ... što bi rezultiralo medijskim monopolom pod državnom kontrolom.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:46