ENERGETSKA KRIZA

Njemački industrijski stroj pred savršenom olujom: ‘Nije u igri samo plin, mogli bismo ostati i bez nafte, ugljena...‘

Opadanje razine vode dovodi do toga da teglenice mogu prevoziti sve manje količine goriva, ugljena i drugog tereta

Rijeka Rajna

 Imagebroker/frank Röder/Imagebroker/Profimedia/Imagebroker/frank Röder/Imagebroker/Profimedia

Osim što se zbog invazije Rusije na Ukrajinu suočava s plinskom krizom, Njemačkoj sada prijeti da zbog niske razine rijeke Rajne ostane i bez naftnih derivata.

Ekstremne vrućine i suša zadaju neprilike riječnom prometu i usporavaju protok prijeko potrebne robe.

Oko 1288 kilometara dugačka rijeka Rajna, koja teče od Švicarske do Sjevernog mora, koristi se za prijevoz desetaka milijuna tona robe kroz unutrašnjost Europe.

Teška suša koja je pogodila Njemačku, ali i ostatak Europe, dovela je do najniže razine Rajne u ljetnim mjesecima od 2007. godine. Opadanje razine vode dovodi do toga da teglenice mogu prevoziti sve manje količine goriva, ugljena i drugog tereta.

Ograničeni protok robe sprječava najmanje dvije elektrane u Njemačkoj da dobiju sav potreban ugljen, a s opskrbom naftnim derivatima bori se i Švicarska.

Elektrane u Mannheimu i Karlsruheu u Njemačkoj, kojima upravljaju Grosskraftwerk Mannheim AG i EnBW AG, bore se s nabavom ugljena zbog niskog vodostaja Rajne. Tvrtke su priopćile kako to trenutno ne utječe na njihove proizvodne operacije.

Njemačka također uvozi naftne derivate uz Rajnu, uključujući dizel i lož ulje.

Herbert Rabl, glasnogovornik Tankstellen-Interessenverband e.V., koji predstavlja zakupce i vlasnike benzinskih postaja u Njemačkoj rekao je za Bloomberg da trenutačno nema nestašice benzina ili dizela u zemlji.

Ipak, analitičarka iz S&P Global Commodity Insights Sabrina Kernbichler predviđa da će zbog ograničenog tržišta ugljena i niske razine Rajne koja otežava isporuku goriva, samo 65% kapaciteta njemačkog ugljena biti dostupno u narednim mjesecima.

Brzog rješenja nema na vidiku jer Njemačku muče i problemi s kapacitetom željezničke infrastrukture, a prognostičari predviđaju porast temperatura na starom kontinentu u narednim tjednima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:31