ZBOG SLUČAJA IZ 2019.

Njemački diplomati protjerani iz Rusije: ‘To je naš odgovor na neprijateljsku odluku Njemačke‘

Berlin smatra da su ruski dužnosnici imali ulogu u naručenom ubojstvu u tom gradu 2019. godine

Geza Andreas von Geyr

 Alexey Kudenko/AFP

Rusija je naredila dvoje njemačkih diplomata da u ponedjeljak napuste zemlju, dan nakon što je Berlin protjerao dvoje ruskih diplomata u kontekstu optužbi da su ruski dužnosnici imali ulogu u naručenom ubojstvu u njemačkom glavnom gradu 2019. godine.

Odluka je donesena nakon što je rusko ministarstvo vanjskih poslova razgovaralo s njemačkim veleposlanikom Gezom Andreasom von Geyrom.

Berlinski sud u srijedu je odlučio da je ubojstvo u berlinskom parku 23. kolovoza 2019. počinio ruski državljanin. Tužitelji tvrde da je počinjeno po nalogu ruskih vlasti.

Njemačka je ubrzo nakon toga proglasila dvoje ruskih diplomata nepoželjnima.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da je ruska odluka "simetričan odgovor na neprijateljsku odluku njemačke vlade i da je (veleposlaniku von Geyru) naglašeno da će ruska strana uvijek primjereno i na proporcionalan način odgovoriti na bilo kakve potencijalno konfrontacijske poteze Berlina prema Rusiji u budućnosti", prenio je TASS.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je odluku. "Ovaj korak za nas nije iznenađenje, ali je po mišljenju savezne vlade potpuno neopravdan", kaže se u priopćenju.

Žalbeni sud u Berlinu odredio je u srijedu 56-godišnjem Rusu kaznu doživotnog zatvora zbog ubojstva gruzijskog državljanina.

U presudi se naglašava da je riječ o "državnom terorizmu", što Rusija niječe.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock istaknula je da je riječ o "teškom kršenju njemačkog zakona i suvereniteta Savezne Republike Njemačke".

Njemačka vlada već je protjerala dvoje djelatnika ruskog veleposlanstva tijekom istrage ubojstva, uz objašnjenje da ruske agencije nisu željele surađivati. Moskva je odgovorila protjerivanjem dvoje njemačkih diplomata.

Njemačko-ruski odnosi pogoršavaju se od ruske aneksije Krima 2014. godine.

Ozbiljno su narušeni do tada najvećim kibernetičkim napadom na Bundestag 2015. za koji su odgovornim smatrani ruski hakeri. Potom je 2020. otrovan ruski disident Aleksej Navaljni, a sada je aktualno gomilanje ruskih snaga u blizini ukrajinske granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 21:24