NESUGLASICE

Njemačka zgrožena poljskim optužbama o neispunjenom obećanju o dostavi tenkova

‘Nisu ispunili svoje obećanje. I iskreno, mi smo vrlo razočarani zbog toga‘, kazao je Duda.

Andrzej Duda

 Sergei Supinsky/Afp

Njemačka vlada je odbacila tvrdnje poljskog predsjednika Andrzeja Dude da je prekršila riječ da će poslati nove tenkove da zamijene poljske tenkove koji su poslani u Ukrajinu, piše Politico.

- Federalna vlada je zapanjena, tako bih to izrazio, kazao je vladin glasnogovornik Steffen Hebestreit u srijedu kad su ga upitali za reakciju tijekom novinske konferencije u Berlinu.

U utorak je poljski predsjednik optužio Berlin da se ne drži svojih obećanja da će poslati tenkove koji bi trebali zamijeniti one koje je Poljska poslala u Ukrajinu kako bi se ovoj zemlji pomoglo u obrani od ruske agresije.

- Nisu ispunili svoje obećanje. I iskreno, mi smo vrlo razočarani zbog toga, kazao je Duda. To je izazvalo veliki interes javnosti u Njemačkoj i drugdje.

Ali Hebestreit je uzvratio u srijedu tvrdnjom da je njemačka vlada od samog početka jasno dala do znanja 'da će morati vidjeti što se može isporučiti', opaska za koju tvrdi da je Poljska kasnije na nju zaboravila.

- Postojao je jasan zahtjev s poljske strane da se vrhunske tenkove Leopard 2A7 prebaci u Poljsku, ali problem je što Bundeswehr ima samo mali broj (oko 50) ovih tenkova., kazao je, dodavši da postoji plan da ih se proizvede još, ali trenutno ih nema.

Hebestreit je rekao da su ove okolnosti jasno prezentirane Varšavi.

- Prošlog tjedna su se pojavila medijska izvješća da nije bilo kritike na navodno neuspjele razmjene tenkova i jučer je poljski predsjednik to ponovio ispred kamere, kazao je.

- Vodimo računa o ovome, ali to ne čini postupak ništa prihvatljivijim, piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:47