NJEMAČKE ELEKTRANE

Njemačka u potrazi za alternativama ruskim energentima: ‘Tko želi nauditi Putinu, taj smanjuje grijanje‘

Razmišlja se i o produljenju roka do kojeg bi njemačke nuklearne elektrane trebale biti isključene.

Robert Habeck

 Britta Pedersen/AFP

U Njemačkoj se intenzivno raspravlja o mjerama koje bi ublažile drastični porast cijena energenata i dugoročno smanjile ovisnost o ruskim izvorima, a razmišlja se i o produljenju roka do kojeg bi njemačke nuklearne elektrane trebale biti isključene.

- Tehnički je moguće nuklearne elektrane dulje ostaviti u funkciji, no želimo li to pitanje je političke prirode - rekao je bavarski premijer Markus Soeder u razgovoru za jutarnji program javnog servisa ZDF.

On smatra da bi produljenje rada nuklearnih elektrana za "tri do pet“ godina pomoglo u procesu smanjenja ovisnosti o ruskim energentima, uz istodobno očuvanje klimatskih ciljeva.

image

Markus Soeder

Alexander Pohl/Ddp Usa/Profimedia

Trenutno su još samo tri njemačke nuklearne centrale u pogonu i to do kraja ove godine. Krajem prošle godine su iz mreže opskrbe električnom energijom isključene tri nuklearne centrale.

Odluka o izlasku Njemačke iz opskrbe energijom preko nuklearnih centrala donesena je 2011. nakon katastrofe u japanskoj Fukušimi.

Bavarski ministar je kao kratkoročnu mjeru naveo i smanjenje poreza na dodanu vrijednost na naftne derivate.

- Stopa poreza na dodanu vrijednost za gorivo mora u najkraćem mogućem roku s 19 biti smanjena na sedam posto - rekao je bavarski premijer tijekom sjednice bavarske vlade u ponedjeljak.

On je rekao kako je nedopustivo da država zarađuje na poskupljenju naftnih derivata i najavio kako će pokrenuti inicijativu da se diljem Europe uvede nulti porez na dodanu vrijednost na goriva.

- I ova mjera je moguća na određeno vrijeme - rekao je Soeder.

Nakon najave američkog ministra vanjskih poslova Antonyja Blinkena o mogućoj zabrani uvoza nafte iz Rusije, cijene naftnih derivata su u Njemačkoj ponovno premašile povijesne granice.

Kako javlja Opći njemački automobilski klub (ADAC), srednja cijena litre supera dosegla je razinu od 1,96 eura. Dizel je s 1,98 eura po litri još skuplji.

U pravilu je dizel jeftiniji od supera, a ovaj porast cijene ovog derivata ADAC objašnjava pojačanom potražnjom za loživim uljem.

- To je netipično za ovaj dio sezone kada potrošnja loživog ulja obično pada, ali postoje naznake da građani koji se griju ovim energentom stvaraju zalihe za sljedeću zimu - priopćeno je iz ADAC-a.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck prošlog je tjedna građanima Njemačke preporučio štednju energenata.

- Tko želi nauditi Putinu, taj smanjuje grijanje - rekao je Habeck.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:43