NOVE UPUTE

Njemačka postavila novi uvjet Srbiji: 'Morate potpisati ugovor s Kosovom!'

 AP Photo/Richard Drew

Zahtjev da Srbija potpiše neku vrstu ugovora s Kosovom o normalizaciji međusobnih odnosa mogao bi se naći čak i u zaključcima Europske komisije koji će biti objavljeni 10. studenog, saznaje “Blic” iz diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Preporuke Europske komisije koji su sastavni dio godišnjeg izvještaja o napretku Srbije još nisu dobili definitivan oblik, no izvori tvrde da je u nacrt dokumenta, i to na zahtjev Njemačke, ubačena obaveza Srbije da se obveže na normalizaciju odnosa s Kosovom u pismenom obliku.

- U toku je finalizacija izvještaja o napretku, a konačna verzija bit će objavljena u srijedu - rekao je Peter Stano, savjetnik za medije Europskog povjerenika za proširenje Stefana Füle.

Izvori Blica tvrde kako je pritisak na Komisiju pojačan nakon Glavne skupštine UN gdje su se, na marginama skupštinskih zasjedanja, susreli predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i Catherine Ashton, šefica diplomacije EU, a razlog je što za razgovora o pokretanju budućeg političkog dijaloga, na vrhu, između Prištine i Beograda nije došlo do konkretnog dogovora tko će voditi te pregovore i što se čitava stvar razvodnjava.

- Vlasti u Beogradu sada, suprotno očekivanjima, odugovlače odrediti pregovarača. Dojam je kako za pregovarački stol ne žele sjesti ni premijer Ivica Dačić, ni predsjednik Tomislav Nikolić i pokušavaju sve prebaciti na više ministara ili na šefa koji je zadužen za tehničke pregovore.

Posljednje Nikolićeve izjave kako u EU neće žuriti i da će Srbija postaviti uvjete, protumačene su kao nedostatak volje postizanje dogovora o normalizaciji odnosa. Zato je njemačka strana pojačala pritisak da se već sada u dokument Europske komisije unese zahtjev Beogradu kao uvjet za dobijanje datuma o otpočinjanju pregovora o pridruživanju, potpisivanje neke vrste sporazuma s Kosovom. Nitko ne određuje da li će to biti sporazum, dogovor, ugovor ili neka druga forma - pojašnjava izvor beogradskog dnevnika iz Bruxellesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:40