KLIMA NASILJA

Njemačka ministrica želi protjerivanje u slučaju veličanja terorizma na internetu: ‘I ‘lajk‘ će biti dovoljan‘

Tko nema njemačko državljanstvo i veliča terorističke napade, mora biti protjeran, kaže ministrica unutarnjih poslova

Njemačka policija/Ilustracija

 Bernd Weissbrod/Dpa Picture-alliance Via Afp

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser želi one koji na internetu podržavaju terorističke napade ili terorističke grupe lakše protjerati iz Njemačke, prenose njemački mediji u srijedu.

"Tko nema njemačko državljanstvo i veliča terorističke napade, mora biti protjeran kamo god je to moguće", rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za Medijsku kuću Funke.

"Ubuduće će i ‘lajk‘ ili komentar koji veliča ili podržava terorističke napade biti razlog za protjerivanje", rekla je Faeser uoči sastanka kabineta na kojem bi trebala biti prihvaćena promjena zakona o strancima koja se odnosi na komentare na internetu.

Kako je priopćeno, ministarstvo unutarnjih poslova ovime želi reagirati na pozitivne reakcije pojedinaca na internetu nakon pokolja Hamasa 7. listopada ili nakon ubojstva policajca prije nekoliko tjedana u Mannheimu iz kojeg stoji islamistički motiv.

"Glorificiranjem terorističkih napada stvara se klima nasilja koja može potencijalne počinitelje ohrabriti za nove napade", stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

Zbog toga, kako se navodi, "sigurnosni interesi Njemačke prevladavaju nad individualnim interesima pojedinaca vezano uz boravak u Njemačkoj".

Ubuduće će ovakvo ponašanje biti dovoljan razlog za protjerivanje. Do sada je protjerivanje bilo moguće samo za osuđene kriminalce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 16:46