FALI SREDSTAVA

Njemačka ministrica vanjskih poslova odbila povratak obaveznog vojnog roka

Nema dovoljno programa obuke i sredstava da bi svi oni koji žele služiti u njemačkim oružanim snagama imali za to priliku

Njemački vojnici, ilustracija

 Joerg Huettenhoelscher/Alamy/Alamy/Profimedia/Joerg Huettenhoelscher/Alamy/Alamy/Profimedia

Unatoč tome što najteži sukob u Europi u zadnjih 70 godina ulazi u šesti mjesec, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock odbila je mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka za vrijeme javne sesije pitanja i odgovora u Muenchenu u petak.

Baerbock je obrazložila da vojni rok nema smisla u sigurnosnim pitanjima, "pogotovo ne kada smo u situaciji da ludi broj ljudi - mlađih, ali i starijih - kaže: želimo se prijaviti".

Napomenula je da, kako stvari stoje, trenutno nema dovoljno programa obuke i sredstava da bi svi oni koji žele služiti u njemačkim oružanim snagama imali za to priliku.

Baerbock je te komentare izrekla u petak u Muenchenu, na kraju "turneje slušanja" koju je ministrica vanjskih poslova poduzela kako bi od njemačkih građana čula koja ih sigurnosna pitanja zabrinjavaju.

Turneja se podudara s pripremom prve sveobuhvatne strategije nacionalne sigurnosti koju za njemačku vladu radi ministarstvo vanjskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:04