Franziska Giffey

Njemačka ministrica obitelji podnijela ostavku zbog plagiranja svoje doktorske disertacije

Pozadina ostavke su ponovne provjere njezine doktorske disertacije iz 2010.
 John Macdougall/POOL/AFP

Njemačka ministrica obitelji Franziska Giffey dala je u srijedu ostavku nakon višegodišnjih optužbi da je prepisala dijelove svoje doktorske disertacije.

"Donijela sam odluku da ću njemačku kancelarku Angelu Merkel zamoliti za razrješenje dužnosti savezne ministrice za obitelj, starije, žene i mlade", priopćila je Giffey (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) pismenim putem.

Pozadina ostavke su ponovne provjere njezine doktorske disertacije iz 2010. Povjerenstvo Slobodnog sveučilišta u Berlinu (FU) je već 2019. odlučilo da se ministrici ne oduzme doktorat, ali je postupak iznova pokrenut prošle godine nakon čega se Giffey odrekla nošenja doktorske titule.

Postupak još nije okončan, ali je Giffey odlučila da se već sada povuče sa svoje funkcije kako bi "vlada, stranka i javnosti" imale "jasnu sliku".

Giffey je rekla kako je svoju disertaciju na temu Europske komisije napisala "u najboljoj namjeri i volji" te da žali ako su joj se tom prilikom potkrale greške.

Ona je rekla da će prihvatiti eventualnu odluku o poništenju doktorata.

Četrdesettrogodišnja socijaldemokratska političarka će zadržati svoju funkciju glavne kandidatkinje SPD-a u saveznoj pokrajini-gradu Berlinu.

Zbog optužbi za plagijat je prije deset godina ostavku dao i ministar obrane Karl Theodor von Guttenberg, a dvije godine kasnije i ministrica obrazovanja Anette Schavan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 04:16