U ‘KREVETU‘ S PUTINOM

Njemačka ‘krivnja‘ za rat u Ukrajini: Sve je počelo još sa Schröderom, nastavilo se s Merkel i Steinmeierom...

Poljski premijer je pozvao na „jasne i odlučne“ sankcije Rusiji zbog civila ubijenih u Buči. Njemačka vlada je trenutno „glavna prepreka zaista snažnim sankcijama“, rekao je Morawiecki

Angela Merkel i Frank-Walter Steinmeier

 Jens Schlueter/AFP

Od početka rata u Ukrajini iz nekih zemalja istočne Europe svako malo stižu kritike na račun najviših sadašnjih i bivših političara Njemačke. Posebno je žestoka kritika koja stiže iz Ukrajine, mada ni Poljska ne zaostaje. Na meti se našla i bivša kancelarka Angela Merkel (CDU), piše Deutsche Welle.

Zelenski optužuje Merkel

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u nedjelju u jednom od svojih video-obraćanja iznio ozbiljne optužbe: članice NATO-a su 2008. odbile prijem Ukrajine zbog „apsurdnog straha nekih političara“ od Rusije, rekao je on.

Zbog ove „pogrešne procjene" Ukrajina je doživjela revoluciju, osam godina rata u Donbasu u istočnoj Ukrajini, a sada i „najgori rat u Europi od Drugog svjetskog rata".

„Pozivam gospođu Merkel i gospodina Sarkozyja da posjete Buču i vide do čega je dovela politika ustupaka prema Rusiji", rekao je tom prilikom Zelenski.

Ruska vojska se nedavno povukla iz regije oko Kijeva. Prema ukrajinskim vlastima, nakon toga je u predgrađu Buče pronađeno više stotina mrtvih tijela civila. Izvještaji, fotografije i video-snimke s lica mjesta izazvali su užas širom svijeta. Zelenski je optužio Moskvu za „genocid" i optužio ruske vojnike za masovna zvjerstva. Moskva je demantirala da su ruski vojnici ubili civile u Buči.

Merkel podržava Vladu i napore za okončanje rata

„Bivša kancelarka dr. Angela Merkel ostaje pri svojim odlukama u vezi sa samitom NATO-a 2008. u Bukureštu", prenijela je njezina glasnogovornica njemačkoj novinskoj agenciji dpa. Tu se ne odgovara eksplicitno na poziv Zelenskog, ali je istaknuta podrška međunarodnim naporima da se rat okonča.

„S obzirom na zločine koji postaju vidljivi u Buči i drugim mjestima u Ukrajini, svi napori savezne vlade i međunarodne zajednice - da stanu uz Ukrajinu i da se stane na kraj barbarstvu i ratu Rusije protiv Ukrajine - imaju punu podršku bivše kancelarke", objasnila je njezina glasnogovornica.

Morawiecki: Merkeličina politika je djelomično odgovorna za snagu Rusije

Poljski premijer Mateusz Morawiecki također je optužio Angelu Merkel za pogrešnu politiku prema Rusiji. „Gospođo kancelarko, šutite od početka rata. Pritom je upravo politika Njemačke u proteklih deset, petnaest godina dovela do toga da Rusija sada ima snagu zasnovanu na monopolu na prodaju sirovina", rekao je Morawiecki na konferenciji za novinare u Varšavi.

On je također kritizirao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je posljednjih tjedana nekoliko puta telefonom razgovarao sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom.

„Koliko ste puta pregovarali s Putinom i što ste postigli? S kriminalcima se ne diskutira i ne pregovara. Protiv kriminalaca se mora boriti", rekao je on.

Morawiecki kritizira i Olafa Scholza

Poljski premijer je pozvao na „jasne i odlučne“ sankcije Rusiji zbog civila ubijenih u Buči. Njemačka vlada je trenutno „glavna prepreka zaista snažnim sankcijama“, rekao je Morawiecki.

A njemačkom kancelaru Olafu Scholzu je uputio sljedeće riječi: „U Berlinu se ne treba poklanjati pažnja glasovima njemačkih ekonomista, biznismena i milijardera, onih koji Vas vjerojatno sprečavaju da djelujete, već glasovima tih nevinih žena i djece."

Zamjenik glasnogovornika njemačke vlade Wolfgang Büchner odbio je komentirati navode iz Varšave.

Ukrajinski veleposlanik žestoko kritizirao njemačkog predsjednika

I predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier (SPD) je posljednjih dana bio izložen žestokoj kritici u vezi s politikom prema Rusiji. Ukrajinski veleposlanik u Berlinu Andrij Melnik optužio ga je za bliskost Rusiji.

„Za Steinmeiera je odnos s Rusijom bio i ostao nešto fundamentalno, čak i sveto, što god se dogodilo. Čak ni agresivni rat ne igra neku veću ulogu“, rekao je Melnik za njemački list Tagesspiegel u nedjelju.

Kao šef kancelarskog ureda Gerharda Schrödera (1999.-2005.), a kasnije i kao ministar vanjskih poslova u kabinetu Angele Merkel (2005.-2009.) Steinmeier je „stvorio paukovu mrežu kontakata s Rusijom", rekao je ukrajinski veleposlanik. „U to je uključeno mnogo ljudi, koji su sada glavni u vladajućoj koaliciji“ u Njemačkoj, dodao je Melnik.

Melnik, koji se već iskazao svojom oštrom kritikom upućenom njemačkim političarima, ponovio je optužbe na račun njemačkog predsjednika i za javni servis ARD te doveo u pitanje navodnu prekretnicu u njemačkoj politici. To što je Steinmeier oštro osudio rat samo su „prazne fraze” rekao je Melnik, „važno je da uslijede djela".

Na te optužbe je prvo reagirao zamjenik glasnogovornika njemačke Vlade Büchner: „Odbacujemo kritiku na račun predsjednika Njemačke." I dodao da to vrijedi „uz sve razumijevanje za izuzetnu situaciju u kojoj se Ukrajina nalazi u ovom užasnom ratu".

Steinmeier priznaje greške

A onda je u ponedjeljak reagirao i sam Steinmeier: „Moja podrška Sjevernom toku 2 je nesumnjivo bila greška. Držali smo se mostova u koje Rusija više nije vjerovala, a naši partneri su nas na to upozoravali."

„Nismo uspjeli stvoriti zajedničku europsku kuću s Rusijom. Propao je i naš pristup uključivanja Rusije u zajedničku sigurnosnu arhitekturu", rekao je njemački predsjednik u Berlinu.

On je istaknuo da je za rat odgovoran ruski predsjednik Vladimir Putin. „Ne trebamo sebi pripisivati tu odgovornost. Ali to ne znači da ne moramo preispitivati stvari u kojima smo pogriješili."

Steinmeier je rekao kako je njegova procjena bila da Putin neće htjeti prihvatiti potpunu gospodarsku, političku i moralnu propast svoje zemlje zbog svoje „imperijalne zablude". „Pogriješio sam, kao i drugi", priznao je njemački predsjednik, piše Deutsche Welle.

Naglasio je da s Rusijom na čijem je čelu Putin „neće biti povratka na status quo od prije rata" i dodao: „Snažno suosjećam s ljudima u Ukrajini. Od početka 2014. nijedna druga zemlja nije toliko oblikovala moj rad.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:35