PARLAMENTARNI IZBORI

Njemačka konzervativna koalicija ušla u završnicu kampanje: ‘Ne ide nam se u oporbu‘

Markus Soeder dodao je da Unija CDU/CSU još može preokrenuti odnos snaga i ponovno zauzeti čvrstu vodeću poziciju
bavarski premijer i lider CSU-a Markus Söder
 John Macdougall/AFP

Njemački konzervativci ušli su u subotu u završnu fazu predizborne kampanje za parlamentarne izbore u rujnu pozivom na zbijanje redova i borbu protiv konkurentskih socijaldemokrata i Zelenih.

"S obzirom na sve slabije rezultate ispitivanja javnog mnijenja više se ne postavlja pitanje s kim ćemo formirati vladu nego hoćemo li uopće biti u nekoj vladi nakon izbora", upozorio je predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soeder na skupu u Berlinu.

Dodao je da Unija CDU/CSU još može preokrenuti odnos snaga i ponovno zauzeti čvrstu vodeću poziciju.

"Nije mi ni najmanje stalo do odlaska u oporbu", rekao je Soeder, premijer Bavarske.

Napao je i sadašnjeg koalicijskog partnera Socijaldemokratsku stranku (SPD i Zelene kojima, kako je rekao, nedostaju jasne smjernice i podržao kancelarskog kandidata Unije Armina Lascheta.

"U ozbiljnim vremenima su nam potrebne jasne smjernice i odlučno vodstvo. I to ne mogu pružiti ni Olaf Scholz (SPD) niti Annalena Baerbock (Zeleni). To je moguće samo s Unijom i Arminom Laschetom na čelu", rekao je Soeder koji je posljednjih tjedana nakon odluke da ulogu kancelarskog kandidata Unije preuzme Laschet a ne on, u nekoliko navrata kritizirao Lascheta i njegov politički stil.

Lascheta je "budućim premijerom" nazvala kancelarka i bivša predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel.

"U 72 godina SR Njemačke, više od 50 godina je na čelu zemlje stajao kancelar iz redova Unije. Tako će biti i sljedeće četiri godine", rekla je Merkel, koja se nakon izbora krajem rujna povlači iz politike.

Laschet je rekao kako je njegov glavni cilj spriječiti da "lijevi ideolozi" preuzmu vlast u Njemačkoj. "Borit ću se svime što mi stoji na raspolaganju kako ovom zemljom ne bi zavladali ideolozi", izjavio je Laschet.

Ocijenio je da bi koalicijska vlada stranka SPD, Zelenih i Ljevice bila posebice opasna po oporavak gospodarstva nakon pandemije.

"Želim spriječiti da tračak nade bude ugašen zbog eksperimenata vlade SPD-a, Zelenih i Ljevice", rekao je predsjednik CDU-a Laschet.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja pokazuju pad popularnosti Unije CDU/CSU uz nagli porast podrške SPD-u i socijaldemokratskom kandidatu Olafu Scholzu.

Unija CDU/CSU se od 2005. neprekidno nalazi na vlasti. Parlamentarni izbori održat će se 26. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:40