POTPUNI ZAOKRET?

‘Njemačka je postala bordel! Dosta je prostitucije, samo su ove dvije skupine ljudi profitirale u 20 godina...‘

Vodeći političari sada tvrde da velika većina seksualnih radnica i radnika u Njemačkoj ne uživa željena prava i zakonsku zaštitu

Prostitucija (ilustracija)

 Dacology/Alamy/Profimedia

Više od 20 godina nakon što je Njemačka legalizirala prostituciju, njemački političari zbog upozorenja da je njihova zemlja postala "bordel" razmatraju njezino zabranjivanje, piše Daily Mail.

Kršćansko-demokratska unija (CDU) dio je grupe koja traži da se prostitucija djelomično rekriminalizira. Njezin je stav da zakoni kojima je 2002. godine legalizirana nisu seksualnim radnicima pomogli da ostvare više prava. Prodavanje seksualnih usluga legaliziralo se s ciljem da 250 tisuća seksualnih radnika, koliko ih u Njemačkoj ima, dobije radnička i socijalna prava te pravo tuženja klijenata koji uslugu ne plate.

Vodeći njemački političari sada tvrde da velika većina seksualnih radnika u Njemačkoj ipak ne uživa spomenuta prava i zakonsku zaštitu.

Dorothee Bär, zamjenica predsjednika kluba zastupnika Kršćansko-demokratske unije i Kršćansko-socijalne unije u Bavarskoj, rekla je da su gotovo svi seksualni radnici u Njemačkoj iz inozemstva te da nemaju radne dozvole i ostale potrebne dokumente. Zbog toga su, rekla je Bär, često na udaru trgovaca ljudima i svodnika. Po njoj, upravo su te dvije skupine najviše profitirale od legalne prostitucije u Njemačkoj.

CDU želi u Njemačku uvesti tzv. nordijski model - kupce seksualnih usluga može se prekršajno i kazneno goniti, ali pružatelje usluga ne.

image

Bordel u Oberhausenu

Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia

Nadalje, prema prijedlogu CDU-a, bordele bi se zatvorilo, a iznamljivanje stanove seksualnim radnicima zabranilo. Bär smatra da bi te mjere pomogle da se seksualni rad u Njemačkoj smanji, ali ne i obustavi. Leni Breymaier, zastupnica u njemačkom parlamentu iz redova vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), rekla je kako je spomenuti prijedlog "korak u pravom smjeru".

Njemački kancelar Olaf Scholz prošlog je tjedna rekao da su mu "muškarci koji kupuju seks moralno neprihvatljivi". Međutim, ministrica obitelji, starijih, žena i mladih Lisa Paus kasnije je rekla da vladajući ne planiraju mijenjati aktualne zakone.

Organizacije koje predstavljaju seksualne radnike nisu zadovoljne s predloženim zakonskim promjenama te tvrde da nema dokaza da nordijski model pomaže ženama ili smanjuje količinu seksualnih usluga u opticaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:16