VRLO LIBERALAN ZAKON

Njemačka je legalizirala korištenje marihuane za osobne potrebe: Što će napraviti Hrvatska?

Semafor koalicija izgurala je zakon koji dopušta posjedovanje 25 grama ‘trave‘ na javnom mjestu (75 jointa) te 50 grama kod kuće
 Cris Faga/Zuma Press/Profimedia/Cris Faga/zuma Press/profimedia

Njemačka ‘semafor koalicija‘ iskoristila je kraj tjedna kako bi s 407 glasova ZA (od 637) u Bundestagu legalizirala korištenje marihuane. Dekriminalizacija posjedovanja manjih količina ‘trave‘, kao i legalno korištenje za rekreativne ili medicinske potrebe, širi je europski i američki trend, ali je potez glasanja u njemačkom parlamentu do sad najkrupnija promjena zakonskog tretmana marihuane ne samo u kontinentalnoj Europi, nego i na razini kompletne EU.

Legalizacija ‘trave‘ dolazi u neobičnom trenutku - dok je nekada najmoćnija ekonomija Europe u recesiji, a politička scena u burnim previranjima. Ipak, glasanje u Bundestagu trenutačno je otvorilo pitanje hoće li konzervativnije europske države, poput RH, nadalje ignorirati izazov legalizacije marihuane, ili će jednostavno pristati na mijenjanje tradicionalnih normi, stvaranih na kombinaciji svjetonazorskih predrasuda i političke propagande.

U EU se desetljećima kao primjer liberalnog odnosa prema marihuani spominjala prvenstveno Nizozemska, a sada su u društvu država koje toleriraju konzumaciju za privatne potrebe Luxembourg, Malta, Portugal i Španjolska, dok je popis onih koji dopuštaju korištenje za medicinske potrebe širi. U Sjedinjenim Državama osobna konzumacija ‘trave‘ legalna je u 20 od 50 federalnih država. Primjerice, konzumacija marihuane legalna je treću godinu u saveznoj državi New York, osmu u Kaliforniji…

image
Cris Faga/Zuma Press/Profimedia/Cris Faga/zuma Press/profimedia

Glavni politički protivnik legalizacije marihuane u Njemačkoj je CDU, trenutačno prema izbornim anketama najjača njemačka stranka. Oni nastavljaju kampanju protiv marihuane, ali nejasno je hoće li iskoristiti mogućnost da na razini njemačkih saveznih država proslijede novi zakon na ocjenu medijacijskih komiteta, koji mogu dati negativno mišljenje, što bi pak Federalnim vijećima omogućilo odbacivanje zakona koji je, valja istaći, najednom prigrlio do sada najliberalniju viziju pušenja ‘trave‘ u Europi.

Čak su i uredništva velikih nakladničkih kuća, koja po strogim napucima vlasnika izrazito preferiraju konzervativnu politiku CDU-a, kao što je Bildovo, već sastavila i objavila informativni sadržaj koji se ne može protumačiti drugačije nego praktični savjetnik kako ubuduće legalno uživati pušenju marihuane, a ostati u okvirima novog zakona.

Novi njemački zakon toliko je liberalan da njemački ljubitelji ‘trave‘ neće morati biti previše koncentrirani odnosno pažljivi, što je zgodno u stanjima ozbiljnije opijenosti (‘napušenosti‘). Bild je tako, primjerice, u jednom dijelu upozorio kako se očekuje daljnje protivljenje CDU-a, ali je također donio bogate infografike za upoznavanje čitatelja sa svim elementarnim informacijama o marihuani, njezinom rekreativnom korištenju, raznim medicinskim koristima i opasnostima, kao i preduvjetima njihovog budućeg zakonitog korištenja u Njemačkoj.

Ukratko, od 1. travnja regulirano korištenje marihuane bit će legalno za punoljetne osobe. Kod kuće je posjedovanje ‘trave‘ ograničeno na 50 grama, što je povelika količina. Bit će dopušteno posjedovanje i vrlo značajnih količina na javnim mjestima; 25 grama. Treba reći da je količina od 25 grama kapitalna jer se od nje može smotati 75 jointa - smotuljaka nalik cigaretama.

Iako će ljubitelji "trave" argumentirati da se broj "kvalitetnih" jointova smotanih od 25 grama može drastično razlikovati, sigurno se radi o količini koja jamči "napušenost" više desetaka osoba. Pobornici legalizacije uvjereni su da je desetak poprilično "napušenih" na javnom mjestu prihvatljivija slika od desetak alkoholiziranih. Nejasno je hoće li se tolerirati kombiniranje alkohola i "trave". Hoće li, recimo, doći do značajne promjene tradicionalne atmosfere na tradicionalnim njemačkim pivskim okupljanjima, kao što je Oktoberfest? Ili se može predvidjeti sučeljavanje dvije vrlo različite kulture opijanja alkoholom odnosno THC-om?

Hoće li povijesna glasanje semafor koalicije za legalizaciju marihuane izdržati kontra-reakciju CDU, doznat ćemo vrlo brzo. Naime, novi propisi koji reguliraju korištenje marihuane u Njemačkoj trebali bi se primjenjivati već od 1. travnja. Nejasno je u koliko će se njemačkih saveznih država slobodno pušenje "trave" pokazati kao prvoaprilska šala.

Zanimljivo je da u Njemačkoj, koja upravo legalizira marihuanu, godinama značajno pada potrošnja piva. Samo u 2023. zabilježili su novi dramatični pad prodaje piva od 4,5 posto. Zapanjujuće, ali u odnosu na 1993. godinu Nijemci piju 25,3 posto manje piva, ili 11,5 posto u odnosu na 2013. godinu. Izgleda da se trend ubrzava. Pad je toliki da predstavlja sve ozbiljniji problem za njemačku industriju pića. Traže li Nijemci supstituciju?

image

Njemački zakon predviđa kućno posjedovanje marihuane u količinama od 50 grama

Serda_ikrumoki/Alamy/Alamy/Profimedia/Serda_ikrumoki/alamy/alamy/profimedia

Nijemci su predvidjeli pravo osnivanja klubova korisnika marihuane do 500 članova, koji će se moći baviti uzgojem, te dijeliti urod članovima. Limiti lokacijskih zabrana konzumacije marihuane u Njemačkoj bit će nalik pravilima koja u RH vrijede za klađenje/kockanje: "Travu" u Njemačkoj nećete smjeti pušiti 100 metara od škola, dječjih i sportskih igrališta.

Nejasno je hoćete li u Njemačkoj "napušeni" upravljati motornim vozilima jer odgovorni još nisu precizirali kolika će se količina THC-a (aktivne supstance marihuane) tolerirati u krvi vozača. Trenutačno se govori o jednom nanogramu na mililitar krvi.

U Njemačkoj su zabrinuti za oštećenja mozga kod mladih ali nadležni ministar tvrdi kako zakon koji legalizira marihuanu donose upravo zbog mladih i djece.

"Ministar zdravstva, Karl Lauterbach (61, SPD), rekao je za BILD: ‘Zaštita djece i mladih je glavni cilj zakona.‘ Raspačavanje bandi maloljetnicima treba strože kažnjavati. Na legalizaciju kanabisa upozoravaju, među ostalim, pedijatri, liječnici mladeži, sudačke udruge i sindikalni političari", piše Bild.

Javnost je podijeljena, s time da ima značajno više pobornika legalizacije. YouGov istraživanje utvrdilo je da 47 posto ispitanika kompletno ili djelomično podržavaju legalizaciju, dok se ih 42 posto potpuno ili djelomično protive.

U Hrvatskoj - maloj i otvorenoj turističkoj ekonomiji koja se u pravilu prilagođava širim trendovima - HDZ kao dominantna stranka vrlo konzervativno zatvara širu raspravu o legalizaciji marihuane, dok se za legalizaciju od jačih stranaka povremeno zalaže neuvjerljivi SDP, stranka koja je zadnji put doista važne reformske akcije gurala dok je premijer bio Ivica Račan.

Račan je u potpuno drugačijim vremenima priznao jednokratnu konzumaciju marihuane u Amsterdamu 1998., uz kasnije pojašnjenje da se ne sjeća je li uvlačio dim. Slično se, ali konzervativnije postavio i Zoran Milanović. Aktualni predsjednik je 2007. izjavio da je pušio marihuanu davne 1985. godine, što ne bi nikome preporučio jer se on na svojoj maturalnoj večeri, kako tvrdi, nije dobro proveo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:20