F-35 ZA LUFTWAFFE

Njemačka bi mogla kupiti najmodernije američke avione, zna se i koga taj potez neće oduševiti

Ovaj avion dosad je kupilo i naručilo čak 15 zemalja, a proizvedeno je više od 760 komada

borbeni avion F-35A u letu

 Staff Sgt. Alexander Cook/usaf/c

Nakon što se činilo gotovo sigurnim da će svoje borbene avione Panavia Tornado, kojima će krajem desetljeća isteći resursi, zamijeniti s 45 Boeingovih Super Horneta, Nijemci razmatraju i drugu opciju - F-35.

Kako piše Reuters, pozivajući se na visokopozicionirani izvor iz njemačkog sektora obrane, Berlin naginje k tome da kupe ovaj američki borbeni avion pete generacije koji proizvodi Lockheed Martin. Drugi izvor je pak za Reuters samo potvrdio da je nabava F-35-ica "opet na stolu", ali da se odluka o kupnji ne očekuje tako skoro.

Priču je potvrdio i treći izvor Reutersa, ali glasnogovornik njemačke vlade ostao je tajnovit. Istom linijom vodio se i glasnogovornik američkog State Departmenta.

- Naša politika je da ne komentiramo javno, niti dajemo bilo kakve potvrde o vojnim nabavama i prodajama dok o njima nije formalno obaviješten i Kongres.

Nuklearno naoružanje

Njemačka svoje avione Panavia Tornado, trenutno jedine u njemačkim oružanim snagama koji mogu nositi i nuklearno naoružanje (riječ je o američkim nuklearnim bombama koje se u sklopu NATO pakta čuvaju u Njemačkoj), mora zamijeniti avionima koji će zadržati tu sposobnost.

Nova njemačka vlada obećala je da će nabaviti zamjenu za "Tornado" već na početku svojeg mandata, a očekuje se da će kancelar Olaf Scholz to pitanje potegnuti i na službenom putu u Washington D.C., planiran za idući tjedan.

Odluči li se Njemačka doista za F-35-ice, bit će to udarac Boeingu koji je praktički već "upisao" prodaju ukupno 30 F/A18 Super Horneta i 15 EA-18G Growlera (specijaliziranih za elektroničko ratovanje). Navodno takvom odlukom ne bi bili presretni ni u Francuskoj, koja s Njemačkom razvija novi borbeni avion šeste generacije, ali koji ne bi spreman za operativnu službu gotovo prije 2040-ih. U Parizu se, prema Reutersu, boje da bi kupovina modernih američkih aviona potkopala razvoj ovog zajedničkog projekta.

Što se tiče mogućnosti F-35-ica, one se smatraju najmodernijim borbenim avionima koji su trenutno dostupni na tržištu. Riječ je trenutno jednim operativnim borbenim avionima pete generacije, uz američke F-22 Raptore (koji su rađeni isključivo za Zračne snage SAD-a i ne smiju se prodavati stranim zemljama) te ruske Suhoje Su-57 i kineske Chengdu J-20. Krasi ih "stealth" osobina (izrazito smanjeni odraz na radaru), umreženost s drugim platformama, a uskoro će moći nositi i nuklearno naoružanje, što je za Njemačku vrlo važno.

Kupilo ih čak 15 država

F-35 Lightning II proizvodi se u tri varijante (konvencionalna A, B varijanta s mogućnošću vertikalnog slijetanja i C varijanta za operacije s nosača aviona), a dosad ih je proizvedeno i isporučeno više od 760 komada. Avion su dosad kupili i naručili - SAD (u sve tri varijante), Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Nizozemska, Belgija, Danska, Norveška, Japan, Južna Koreja, Australija, Singapur, Poljska, Izrael te odnedavno Švicarska i Finska. Pretpostavlja se da će Njemačka, ako se odluči za F-35, kupiti avion u A varijanti.

Inače, tijekom zadnjih nekoliko mjeseci F-35-ice su zabilježile nekoliko nesreća - u studenom se tijekom polijetanja u Mediteranu srušio britanski F-35B, južnokorejski F-35A sletio je na "trbuh" u prosincu, a prije nekoliko tjedana u Južnom kineskom moru završio je i F-35C Američke mornarice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:08