ROBOVI NAVIKE

NITKO NIJE OBAVIJESTIO JELENE! Iako je pala prije 25 godina, ove životinje i dalje izbjegavaju Željeznu zavjesu

 Željko Šop/CROPIX

LONDON - Željezna zavjesa pala je prije 25 godina, ali izgleda da o tome nitko nije obavijestio jelene.

Znanstvenici su otkrili da se četvrt stoljeća poslije jeleni ponašaju kao da i dalje postoji hladnoratovska žičana granica tadašnje Čehoslovačke i Zapadne Njemačke.

Jelene, naravno, ne muči ideologija "nego su robovi starih navika", rekao je BBC-ju jedan od znanstvenika uključenih u istraživanje.

Tijekom Hladnog rata čehoslovački su komunisti na granicu s Njemačkom postavili trostruke električne ograde. U pokušaju da prijeđe granicu poginulo je petsto ljudi. Koliko je stradalo jelena dok nisu naučili da onuda ne smiju prolaziti, nitko ne zna.

Češki su znanstvenici sedam godina pomoću GPS ogrlica pratili kretanje 300 jelena koji nastanjuju područje uz današnju češko-njemačku granicu.

Biolog Pavel Šustr, koji je vodio projekt, rekao je BBC-ju da se jeleni i dalje uporno drže svoje strane hladoratovske granice iako je danas to potpuno otvoren šumski prostor.

"Nevjerojatno. Po prvi smo put shvatili da je ovako nešto moguće", rekao je Šustr. "Za njih i dalje postoji granica koja ih razdvaja".

Posebno je zanimljivo to što je prosječan jelenji životni vijek 15 godina pa nijedan živući jelen nije imao iskustvo sa žičanom granicom.

Znanstvenici smatraju da mladunčad slijedi kretanje svoje majke tijekom prve godine života i razvije istovjetnu naviku, što onda pak prelazi iz generacije u generaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:33