NORMALIZACIJA ŽIVOTA

'NITKO NE ŽELI DRŽATI ZEMLJU ZATVORENU NITI JEDAN DAN DULJE NEGO ŠTO JE POTREBNO' Frizeri i zubari u Danskoj u ponedjeljak počinju raditi

Mette Frederiksen, premijerka Danske
 AFP

Danski frizeri, zubari, fizioterapeuti i autoškole u ponedjeljak otvaraju svoja vrata nakon jednomjesečne karantene u toj zemlji zbog epidemije koronavirusa, objavila je u petak vlada.

Premijerka manjinske vlade socijaldemokrata Mette Frederiksen najavila je taj potez nakon sastanka s drugim strankama.

- Dogovor! Iznimno sam sretna što su sve parlamentarne stranke večeras pristale na proširenje prve faze ponovnog otvaranja - objavila je Frederiksen na Facebooku.

Dogovor su podržale sve stranke koje podupiru njezinu vladu, kao i glavne oporbene stranke, uključujući Liberale na desnom centru i Dansku narodnu stranku.

- Nitko ne želi držati Dansku zatvorenu niti jedan dan dulje nego što je potrebno. No ne smijemo se kretati brže nego što možemo kontrolirati epidemiju - dodala je Frederiksen.

Frizeri i druge manje tvrtke moraju udovoljiti zahtjevima zdravstvenih vlasti inače će se morati nastaviti oslanjati na državnu potporu.

Ranije ovog tjedna dopušteno je otvaranje jaslica, vrtića i povratak učenika do 5. razreda u škole u skandinavskoj zemlji nakon četiri tjedna karantene.

Istraživački centri trebaju se otvoriti tamo gdje je to moguće i sudovi trebaju nastaviti s radom, navodi se u dogovoru od petka. Sudovi će nastaviti sa saslušanjima 27. travnja.

Srednje škole, fakulteti i restorani ostaju zatvoreni, priopćeno je iz vlade.

Danska do petka bilježi 321 smrt od virusa COVID-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:58