PRIJE 19 GODINA

NIKAD VIĐENE FOTOGRAFIJE OSAME BIN LADENA Skriven u planinama planirao je napad na Ameriku

NEW YORK Dosad neobjavljene fotografije života Osame bin Ladena u Afganistanu, pokazane javnosti za vrijeme suđenja u slučaju terorizma u New Yorku, prikazuju spartanski način života Osame bin Ladena prije nego je organizirao napad na World Trade Center i postao najtraženijim čovjekom na svijetu.

Fotografije, na kojima se vidi i djelić bin Ladenove utvrde sačinjene od mreže tunela i bunkera u afganistanskim planinama, snimio je Abdel Barri Atwan.

Palestinski novinar pozvan je da posjeti tajno skrovište 1996. godine kao dio bin Ladenovih propagandnih nastojanja da svoju poruku mržnje proširi svijetom.

Fotografije su objelodanjene prošli mjesec na suđenju Khaledu al-Fawwaziju, svojevrsnom bin Ladenovom glasnogovorniku u Londonu sredinom devedesetih.

Al-Fanwazi je organizirao i bin Ladenov intervju s CNN-ovim novinarima Peterom Arnettom i Peterom Bergenom 1997. godine kao i Atwanov posjet Afganistanu.

'Rekli su mi da Osama voli moje tekstove, moj način pisanja i da bi me htio osobno upoznati', ispričao je Atwan u Bergenovoj knjizi 'Osama bin Laden osobno', objavljenoj 2006. godine.

'Isprva sam bio prilično neodlučan, jer je susret s njim bio vrlo opasan.'

Fotografije koje je snimio prikazuju bin Ladena u opuštenim pozama - odmornog, zdravog i ponekad nasmiješenog.

Osama je u afganistanski grad Jalabad stigao 1996., nakon što je zamoljen da napusti Sudan. Odmah po dolasku bacio se na izgradnju utvrde u planinama, nedaleko pakistanske granice.

'Htio je medijsku eksponiranost', prisjeća se Atwan. 'Htio je svijetu reći: 'Sad sam međunarodna ličnost, više nisam samo Saudijac. Ožalošćen sam zbog Amerikanaca koji Saudijsku Arabiju drže pod okupacijom i oskvrnjuju Svetu zemlju'.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:50