KORAK DO TRAGEDIJE

‘Nikad se nijedna zemlja u miru nije tako naoružavala! Shvaćate li što nas čeka 2035.?!‘

Hipersonični projektili, svemirska oružje, infrastruktura za cyber ratovanje, nuklearno oružje, izgradnja novih otoka...

Kineske specijalne snage

 Costfoto/Ddp Usa/Profimedia/Costfoto/ddp Usa/profimedia

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly u svom će govoru u utorak pozvati Kinu da prizna svoje "najveće vojno jačanje u mirnodopskim vremenima" te upozoriti na rizike novog ‘Hladnog rata‘ s Pekingom. U govoru koji će održati u Londonu u utorak, ministar vanjskih poslova upozorit će na rizike od "tragične pogrešne procjene" u području Indo-Pacifika ako se, kako prenosi The Telegraph, kineska agresija nastavi.

Očekuje se da će Cleverly u svom govoru reći kako "u ovom trenutku Kina provodi najveće vojno jačanje u mirnodopskoj povijesti... Pozivam Kinu da bude jednako otvorena u pogledu doktrine i namjere iza svoje vojne ekspanzije jer je transparentnost sigurno u svačijem interesu, dok tajnovitost može samo povećati rizik od tragične pogrešne procjene".

Ipak, britanski šef diplomacije će također ustvrditi da Britanija mora nastaviti surađivati s Kinom, unatoč "gnušanju" koje se može osjećati prema "gulazima" u regiji Xinjiang.

‘Najlakše objaviti Hladni rat‘

U potezu koji će vjerojatno razljutiti ‘jastrebovski" dio Konzervativne stranke, Cleverly bi trebao reći da bi izolacija Kine značila izdaju britanskih interesa. "Bilo bi jasno i lako - možda čak i zadovoljavajuće - za mene da objavim novi hladni rat i kažem da je naš cilj izolirati Kinu", reći će Cleverly, kako piše Telegraph. "Jasno, jednostavno, zadovoljavajuće - i pogrešno. Jer to bi bila izdaja naših nacionalnih interesa i namjerno nerazumijevanje modernog svijeta".

Govor britanskog ministra vanjskih poslova u kojem će Kina predstavljati jedini fokus, bit će održan u trenutku rastućih napetosti s Pekingom zbog straha da će Kina pokušati vojno preuzeti punu kontrolu nad Tajvanom, upravo onako kako je Rusija pokušala učiniti u Ukrajini.

U skladu s time, Cleverly neće spomenuti Sudan, iako je Ministarstvo vanjskih poslova izloženo snažnim kritikama zbog neuspjeha da pomogne britanskim državljanima koji su zaglavili u toj zemlji.

Kina trenutačno proširuje svoje silose za nuklearne projektile i Pentagon vjeruje da će, ako nastavi sadašnjim tempom, do 2035. godine vjerojatno raspolagati sa 1500 nuklearnih bojevih glava. Ta zemlja također razvija hipersonične projektile koji mogu izbjeći američke obrambene sustave, zajedno sa svemirskim oružjem kojim je moguće onesposobiti satelite.

Peking je također preinačio atole u Južnom kineskom moru u prave otoke, izgradivši na njima piste i vojne objekte. "Ne očekujemo da će naše nesuglasice s Kinom biti ubrzo prevladane, ali očekujemo da Kina poštuje zakone i obveze koje je svojom voljom prihvatila", trebao bi izjaviti britanski šef diplomacije.

"Ako ih Kina prekrši, imamo pravo to reći i djelovati, kao što smo učinili kada je Kina slamala slobode Hong Konga, kršeći vlastito obećanje, a mi smo za gotovo tri milijuna stanovnika Hong Konga omogućili put prema britanskom državljanstvu... Miran suživot mora započeti poštivanjem temeljnih zakona i institucija, uključujući Povelju UN-a, koja štiti svaku zemlju od invazije".

‘Nećemo odustati od Ujgura‘

"Nijedan značajan globalni problem - od klimatskih promjena do prevencije pandemije, od ekonomske stabilnosti do širenja nuklearnog oružja - ne može se riješiti bez Kine", istaknuti će Cleverly. "Odustati od Kine značilo bi odustati od rješavanja najvećih problema čovječanstva".

U govoru će britanski ministar vanjskih poslova osuditi kinesku represiju u Xinjiangu i obećati da će Velika Britanija nastaviti naglašavati problem patnje Ujgura. "Kada Britanija osuđuje masovno zatvaranje Ujgura u Xinjiangu, nadam se da naši kineski kolege ne vjeruju vlastitoj retorici da se jedino želimo miješati u njihove domaće poslove", poručiti će Cleverly.

"Baš kao što bismo se trebali više truditi razumjeti Kinu, nadam se da će kineski dužnosnici to razumjeti kada njihova vlada gradi verziju arhipelaga gulag za 21. stoljeće, zatvarajući više od milijun ljudi na vrhuncu ove kampanje, često samo zato što ne čine ništa više nego se bave svojom religijom, to potiče nešto duboko u nama... Naša odbojnost je iskrena i jednoglasno je dijelimo diljem naše zemlje i šire. Nećemo dopustiti da se ono što se događa u Xinjiangu odustane ili bude zanemareno", zaključit će britanski šef diplomacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:51