BEŠKEROVA ANALIZA

Nikad bliže Armagedonu: Putinova bolesna logika po kojoj bi Rusi bili kvit s Amerikancima

Ali nisu SAD napale Japan u nekoj ‘specijalnoj vojnoj operaciji‘, nego je Japan napao njih 1941., iznebuha, bez objave rata
 SAUL LOEB/AFP; Gavriil GRIGOROV/SPUTNIK/AFP; US DEPARTMENT OF ENERGY/Sciencephoto/Profimedia

Veli Joe Biden da nikad nismo bili bliže Armagedonu još od kubanske krize 1962., kad je Sovjetski Savez instalirao na Kubi dalekometne projektile kadre nositi atomsku bombu. Armagedon, biblijska bitka kojom počinje smak svijeta, izbjegnuta je jer je Hruščëv tad povukao rakete s Kube, ali je i Kennedy povukao američke rakete iz Turske, kadre pogoditi Moskvu. Nije bilo krize kad su one instalirane, što je zanimljivo.

Veli pak Putin da su Amerikanci učinili presedan bacivši atomsku bombu na Hiroshimu. Onda bi sad, po njegovoj bolesnoj logici, i Rusi mogli baciti neku svoju te bi bili kvit.

Na Hiroshimu je bačena bomba snage 18 kilotona TNT. Danas bi bila u kategoriji taktičkih bombi, kakvima prijeti Putin. Hiroshima je bila pretežno civilni cilj. Ubijeno je oko 20.000 japanskih vojnika i više od 100.000 civila. Utoliko je to bombardiranje bilo radi zastrašivanja pučanstva, terorističko, dakle ratni zločin. Nagasaki, kao luka, bio je vojni cilj, ali i ondje su listom pobijeni civili..

Ali nisu Sjedinjene Države napale Japan u nekoj "specijalnoj vojnoj operaciji", nego je Japan napao njih 1941., iznebuha, bez objave rata.

U bitci za Okinawu je 1945. u 82 dana poginulo 12.513 američkih vojnika. I 77.166 japanskih. I gotovo 150.000 od oko 300.000 civila na otoku.

Znajući da otok ne mogu obraniti, Japanci su imali samo jedan cilj: da naplate pobjedu što skuplje, ne mareći za užasne vlastite gubitke. Washingtonske procjene su govorile da bi osvajanje Japana potrajalo najmanje do kraja 1946., da bi Amerikanci imali najmanje 4 milijuna vojnih žrtava od čega 800.000 poginulih. Da bi stradalo bitno više japanskih vojnika. I mnogi milijuni japanskih civila. U toj optici atomska bomba činila se manjim zlom čak i po Japance.

Ali bila je zlo. Koje ne može Putinu odriješiti ruke 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:47