KORONA KLAONICA

Nijemci zbog novog žarišta uvode lokalnu karantenu: ‘Ovo je najteži slučaj u koronakrizi‘

Zatvorit će kafiće, muzeje, kino dvorane, fitnes centre, a restorani mogu isporučivati jela za van
Stambene zgrade u kojima žive zaposlenici klaonice
 Ina Fassbender

Njemačke vlasti odlučile su ponovno uvesti mjere karantene u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija nakon što se tamo pojavilo novo žarište koronavirusa u klaonici Tönnies gdje je više od 1500 zaposlenika zaraženo Covidom-19, javlja BBC.

Pokrajinski premijer Armin Laschet rekao je da će preventivne mjere u okrugu Gütersloh u kojemu živi 360.000 ljudi trajati do 30. lipnja. To je prvi potez povratka starim mjerama nakon što je Njemačka počela ukidati mjere lockdowna u svibnju.

Njemački odgovor na koronakrizu dobio je samo pohvale, ali sad je javlja strah od porasta broja zaraženih.

Armin Laschet nazvao je izbijanje zaraze u klaonici, koja se nalazi jugozapadno od grada Gütersloha, najtežim slučajem u koronakrizi.

Državni epidemiološki institut Robert Koch pretpostavlja da se zaraza brzo razvila zbog skučenih stambenih uvjeta u kojima žive radnici s istoka Europe.

Kao mogući uzrok ubrzanom širenju virusa se navodi i snižena temperatura u najvećoj njemačkoj klaonici što omogućava i lakše formiranje aerosola.

image
Stambene zgrade u kojima žive zaposlenici klaonice
Ina Fassbender

Zatvorit će kafiće, muzeje, kino dvorane, fitnes centre, a restorani mogu isporučivati jela za van. Ponovno su na snazi strože mjere distanciranja, što znači da se jedna osoba može na javnom mjestu susresti samo s jednom osobom izvan obitelji.

Također je obvezna karantena za sve zaposlenike klaonice. Dodatne policijske snage bit će uvedene kako bi se osnažile mjere, kao i prevoditelji, radi lakše komunikacije s radnicima migrantima. Dosad je samo 24 mještana okruga koji nemaju nikakve kontakte s klaonicom pozitivno na Covid-19.

Oko stambenih zgrada u kojima žive radnici postavljene su metalne ograde te se dostavlja hrana za 7.000 zaposlenika.

Lothar Wieler, šef njemačkog javnozdravstvenog servisa, rekao je u utorak da Njemačkoj prijeti drugi val zaraze koronavirusom, ali da je on optimističan da će ga moći spriječiti.

Kao reakciju na uvođenje strogih mjera borbe protiv širenja koronavirusa, savezna pokrajina Bavarska, koja slovi kao turistička destinacija unutar Njemačke, ja netom uoči početka ljetnih praznika u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna – Vestfalija, zabranila ugošćenje gostiju iz okruga Gutersloh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 17:39