DOLAZI MOĆNA IRIS

Nijemci će stvarno ispuniti obećanje? U Ukrajinu šalju ubojiti sustav pred kojim ruski sijači smrti nemaju šanse

Moćni mobilni sustav protuzračne obrane Iris-T Berlin je obećao Kijevu još prije nekoliko mjeseci, da bi onda došlo do odgode isporuke

Mobilni protuzračni sustav Iris-T

 Wolfgang Kumm/Dpa Picture-alliance Via Afp

Nakon ruskog intenzivnog raketiranja Kijeva i drugih ukrajinskih gradova, uništavanja civilne infrastrukture i ubijanja civila, Njemačka će, kako je najavljeno, Ukrajini "u idućih nekoliko dana" isporučiti prvi od četiri dugo očekivana napredna sustava protuzračne obrane.

Mobilni sustav Iris-T SLM, koji se sastoji od osam projektila zemlja-zrak postavljenih na kamione i koji mogu oboriti neprijateljske zrakoplove ili rakete na udaljenosti do 40 kilometara i visini od gotovo 20 kilometara, izvorno je obećan Kijevu prije više od četiri mjeseca. U to je vrijeme njemački kancelar Olaf Scholz izjavio da će radarski navođene sustavi, isporučeni po procijenjenoj cijeni od 140 milijuna eura po jedinici, "omogućiti Ukrajini da zaštiti cijele gradove od ruskih zračnih napada".

Međutim, na golemu frustraciju Ukrajinaca, isporuke su odgođene, a narudžba Kijeva za 11 sustava, podnesena izravno njemačkom proizvođaču, navodno je stavljena na čekanje, čekajući izvoznu dozvolu iz Berlina, prenosi The Times. No, sada se čini da su raketni napadi diljem Ukrajine napokon potaknuli Njemačku na akciju kada je ovaj sustav u pitanju.

"Obnovljeni raketni udari na Kijev i mnoge druge gradove jasno pokazuju koliko je važna brza isporuka sustava protuzračne obrane Ukrajini", rekla je Christine Lambrecht, njemačka ministrica obrane. "Ruski napadi projektilima i bespilotnim letjelicama prije svega teroriziraju civilno stanovništvo. Iz tog razloga sada pružamo podršku (Ukrajini) oružjem protuzračne obrane", dodala je.

Slaba opskrba sustavima srednjeg dometa

Njezinu poruku ponovila je i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, koja je izjavila kako njezina vlada čini "sve" da bi ojačala ukrajinsku protuzračnu obranu. "Stanovnici Kijeva su u smrtnom strahu tijekom jutarnjih udara. Udarni krater nastao je pored igrališta. Podlo je i neopravdano da Putin projektilima gađa gradove i civile", napisala je Baerbock na Twitteru.

U prvim mjesecima rata, Njemačka i druge europske zemlje poslale su Ukrajini tisuće jednokratnih protuzračnih bacača raketa koje se ispaljuju s ramena, kao što su Stinger i Strela.

Ipak, Kijev je dobio relativno malo toga kada su u pitanju sustavi srednjeg dometa, osim pošiljke američko-norveških raketnih sustava zemlja-zrak NASAMS i sustava S-300 sovjetske proizvodnje, koji je donirala Slovačka u zamjenu za raketni sustav Patriot iz Njemačke. No, smatra se da su ruske snage uništile S-300 ubrzo nakon što je stigao u Ukrajinu. NASAMS, inače, ima domet do 50 kilometara i može ciljati niz meta, uključujući i krstareće projektile. To je isti sustav koji štiti Bijelu kuću i Pentagon.

Iris-T, u početku razvijen kao projektil zrak-zrak, predstavljao bi značajnu nadogradnju ovih sustava za ukrajinske snage. Svaka "paljbena jedinica" uključuje tri komponente - lanser bez posade, radar i "taktičko operativno središte" za izdavanje uputa, koji se sastoji od dvije osobe. Osim krstarećih projektila, sustav može gađati i balističke projektile kratkog dometa te zrakoplove, helikoptere i dronove. Vrijeme potrebno da se sustav postavi za paljbu je 10 minuta, a 15 minuta je potrebno za ponovno punjenje. Projektili postižu brzinu od 3 Macha, odnosno gotovo 3700 km/h.

Njemačke snage Iris-T još nisu nabavile

Primarno razvijen od Diehla, njemačkog proizvođača oružja sa sjedištem u Überlingenu i prvi put izbačen na tržište 2014. godine, Iris-T SLM sustavi su do sada prodani Švedskoj, Norveškoj i Egiptu, ali ih istovremeno njemačke oružane snage tek trebaju nabaviti.

image

Iris-T

Schoening/Alamy/Alamy/Profimedia/Schoening/Alamy/Alamy/Profimedia

Od 3. kolovoza, posljednjeg datuma za koji su dostupni pouzdani međunarodni podaci, Njemačka je Ukrajini obećala 1,2 milijarde eura vojne pomoći, prema podacima Instituta za svjetsko gospodarstvo iz Kiela. To uključuje i 660 milijuna eura u naoružanju i drugoj opremi, od čega je 470 milijuna isporučeno, uključujući i 30 oklopnih protuzračnih topova Gepard te deset samohodnih haubica Panzerhaubitze 2000. No, njemačka vlada i dalje je pod pritiskom Kijeva i nekih srednjoeuropskih saveznika da donira glavne borbene tenkove Leopard 2 te oklopna borbena vozila pješaštva Marder.

S druge strane, kako navodi specijalizirani portal The War Zone, iako se Njemačku općenito kritizira da nije dovoljno brzo dostavila veće količine oružja Ukrajini, posebno kada je riječ o neuslišanim molbama Kijeva za tenkove Leopard 1 i 2, istraživačka grupa Oryx, koja objavljuje popis izgubljene ruske, ali i ukrajinske vojne opreme, navodi da je Berlin ipak osigurao značajnu količinu naoružanja za Kijev. "Suprotno uvriježenom mišljenju, Njemačka je isporučila značajne količine oružja i opreme Ukrajini kako bi pomogla zemlji u borbi protiv ruske vojske", naveli su Stijn Mitzer i Joost Oliemans iz Oryxa u prošlomjesečnoj procjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:54