UPOZORENJE KATARA

‘Nijedan proizvođač ne može Europi u kratkom roku zamijeniti ruski plin‘

Katar spada među najveće proizvođače ukapljenog plina u svijetu i dugoročnim je ugovorima uglavio prodaju većine plina kupcima u Aziji, iako dio prodaje i Europi

Saad Sherida al-Kaabi 

 Karim Jaafar/Afp/Profimedia

Ni Katar ni druge zemlje-proizvođači nemaju kapaciteta da Europi zamijene ruski plin ukapljenim prirodnim plinom (LNG) ako opskrba bude prekinuta zbog sukoba Rusije i Ukrajine, upozorio je ministar energetike Katara u utorak.

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su u utorak nakon što je Moskva priznala dvije proruske odmetnute regije na istoku Ukrajine i poslala postrojbe na to područje u "mirovnu" misiju.

SAD i europski saveznici spremaju se uvesti nove sankcije Rusiji, koje bi mogle obuhvatiti i ruski plin i prekinuti opskrbu Europe tim energentom.

Washington se proteklih tjedana raspitivao kod velikih proizvođača mogu li Europi zamijeniti ruski plin.

"Udio Rusije u opskrbi Europe iznosi, čini mi se, 30 do 40 posto. Nijedna zemlja ne može zamijeniti takav obujam (plin), za tako nešto nema kapaciteta u LNG-u", rekao je katarski ministar Saad al-Kaabi novinarima na konferenciji o plinu u Dohi.

"Većina LNG-a vezana je jasnim dugoročnim ugovorima i odredištima. Zato je gotovo nemoguće u kratkom roku zamijeniti takvu količinu" (plina)", objasnio je katarski ministar.

Katar spada među najveće proizvođače ukapljenog plina u svijetu i dugoročnim je ugovorima uglavio prodaju većine plina kupcima u Aziji, iako dio prodaje i Europi.

Katarski ministar izjavio je danas da bi na Stari kontinent prema sklopljenim ugovorima mogli preusmjeriti samo 10 do 15 posto prodanog plina.

"Ne radi se o tome da to nije ugovoreno, postavlja se pitanje može li se preusmjeriti. Većina plina vezana je uz dugoročne ugovore, a preusmjeriti bi se moglo vjerojatno 10 do 15 posto", rekao je Kaabi.

Dodatni su problem ograničeni kapaciteti europskih terminala za prihvat ukapljenog plina iz SAD-a i drugih velikih proizvođača, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:56