GROZNICA NA OTOKU

Nick Clegg, bivši instruktor skijanja, najdraži je političar

Tri tjedna prije parlamentarnih izbora Velika Britanija je oboljela od akutne ‘cleggomanije’. Zaluđeni Britanci Nicka Clegga uspoređuju s Barackom Obamom, Winstonom Churchillom, pa čak i s Isusom
 AP

LONDON - Što zbog britanskog izbornog sustava, što zbog boje kože, novorođena zvijezda britanske politike, liberalni demokrat Nick Clegg nije niti će biti novi Barack Obama , koliko god to Britanci željeli. No, oni toliko čvrsto vjeruju u to da su u svojim redovima pronašli nekog kome na čelu tako jasno piše “promjena” da im ti sitni detalji uopće nisu bitni.

Naime, otkako je Clegg prije nekoliko dana u prvoj britanskoj televizijskoj debati kao autsajder smlavio laburističkog premijera Gordona Browna i torijevca Davida Camerona, otok je obolio od akutne “cleggobamomanije”.

Hrpa gluposti i histerija

No, prvi afroamerički predsjednik SAD-a nije jedini s kim Britanci uspoređuju tog 43-godišnjeg liberalnog demokrata. Tu su i Winston Churchill, princeza Diana, Che Guevara pa čak i Isus. Taj trans u koji je upala Britanija londonski gradonačelnik Boris Johnson nazvao je “najvećom hrpom medijima predvođenih gluposti od sprovoda princeze Diane”. Drugi ga dijagnosticiraju kao “stanje histerije poznato kao cleggomanija”.

Čeprkanje po prošlosti

Treći pak, možda i najrealniji, govore da su promjene željni Britanci “poludjeli” jer se pred njima pojavio još jedan zlatni dečko britanske politike, koji je, tri tjedna prije izbora, utjerao strah u kosti glavnim akterima britanskog dvostranačkog sustava, konzervativcima i laburistima (iako su mu šanse da bude premijer gotovo nikakve).

U isto vrijeme dok se Cleggov rejting dizao do čak 72 posto, britanski su mediji čeprkali po Cleggovoj prošlosti. Odjednom je postala opće poznato da je Clegg, kao političar za kojeg prije čak trećina Britanaca nije čula, odrastao u Chalfont St. Giles u Bucksu. Njegova obitelj, mješavina predaka rusko-nizozemskih korijena promreženih bankarskim vezama, iz tog ga je uporišta slala u ugledne škole, među njima i Westminster School.

Glumio i s poznatima

Bilo ga je i po koledžima u Belgiji i SAD-u, a na kraju je “završio” na Cambridgeu, studirajući arheologiju i antropologiju i glumeći u studentskoj predstavi s poznatom glumicom Helen Bonham Carter.

Od prvog posla, kad je radio kao instruktor skijanja u Austriji, Clegg je daleko dogurao, ali nije se odmah bacio u politiku. Prije posla u Europskoj komisiji 1994., bavio se novinarstvom, a u Bruxellesu je upoznao i buduću suprugu s kojom ima troje djece, kći španjolskog senatora Miriam Gonzales Durantez.

Voli seks, ali ne i nogomet

Iako su ga pokušali vrbovati u konzervativce, Clegg se priključio liberalnim demokratima i 1999. je postao zastupnik u Europskom parlamentu. Pet godina kasnije dao je otkaz jer se nije mogao posvetiti obitelji, no nije dugo mirovao. U britanski parlament je ušao 2005. i otpočetka su ga “školovali” za vođu, što je i postao nakon što je njegov prethodnik sir Menzies Campbell odstupio 2007. Od tad pa do danas oblikovao je liberalne demokrate kao stranku koja se uspješno nosi s ekonomskom krizom.

No, našao je vremena da se upiše u povijest kao prvi britanski političar koji je javno progovorio o svom seksualnom životu, i to kad je priznao da je spavao “s ne više od 30 žena”.

Preko jezika je prevalio i to da nije “aktivni vjernik”, i još gore da ne navija ni za jedan nogometni klub. Nije se libio ni kritizirati pohlepne bankare, a javnost je doznala i za njegov grijeh iz mladosti koji ga je koštao i javnog rada. Kad je imao 16 godina, pijani Clegg je na razmjeni u Münchenu, zapalio staklenik s rijetkom kolekcijom kaktusa.

Liberali sad pušu za vrat torijevcima

Nakon prošlotjedne televizijske debate liberalni demokrati Nicka Clegga uspjeli su prestići laburiste. Nova anketa ICM-a za list Guardian pokazuje da je podrška liberalnim demokratima narasla za čak 10 posto te da se oni s 30 posto nalaze tik iza konzervativaca za koje bi glasalo 33 posto Britanaca. Laburisti su zadnji sa 28 posto podrške. Prema anketi Opiniuma za Daily Express, liberalni demokrati imaju 29 posto , torijevci 32, a laburisti su opet treći s 26 posto.

Supruga Miriam neće glasati za svog muža Nicka

- Gotovo je nisam razumio ni riječ, ali mislio sam da je čarobna - ispričao je Nick Clegg, prisjećajući se kako se u Belgiji upoznao sa suprugom, Španjolkom Miriam Gonzales Durantez (42). Bila je to, kažu, ljubav na prvi pogled koja je prebrodila jezičnu barijeru, ali i činjenicu da je jedna od njenih prijateljica bila zaljubljena u Clegga. - Dobila sam dečka i izgubila prijateljicu - priznala je Miriam. Par se vjenčao 2000. godine, a danas imaju i tri sina - Antonia (8), Alberta (5) i Miguela (1). No, Miriam je sve samo ne mirna kućanica. Trenutno radi kao partnerica u međunarodnoj odvjetničkoj tvrtki DLA Piper. Iako su mnogi očekivali da će slijediti muža tijekom kampanje, Miriam je odlučila drukčije. - Nemam taj luksuz da radim na poslu koji mogu jednostavno napustiti na pet tjedana i mislim da je u takvoj situaciji većina ljudi - rekla je. Potkraj ožujka se pobunila jer su je nazivali “političkom suprugom”. - Ne sviđa mi se taj naziv. Ja nemam ulogu, samo sam udana za njega - rekla je. No, ona neće moći glasati za Nicka jer nema državljanstvo. ( M. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 15:56