ŽENA UBIJENOG TETKA

Ni tetka Jong-una više nije među živima?

Tetka Kim Kyong-hui u javnosti je posljednji put viđena u rujnu prošle godine, a nedavno je imenovana u odbor za pokope
 Screenshot s YouTubea

Nedugo nakon prošlomjesečne naprasne smjene i pogubljenja Chang Song-thaeka, dugogodišnjeg drugog čovjeka Sjeverne Koreje i tetka ekscentričnog vođe Kim Jong-una, iz Pjongjanga je stigla vijest da je i smjenu i smrtnu kaznu zapravo režirala Songova supruga Kim Kyong-hui.

Državni su mediji objavili i da je imenovana u moćni odbor za organizaciju sprovoda visokih partijskih dužnosnika, ali već nekoliko dana kasnije stigla je i nepotvrđena informacija o njezinom navodnom nestanku.

Južnokorejski dnevni list Chosun Ilbo u ponedjeljak je, pozivajući se na izvore u vladi u Seulu, objavio kako se vjeruje da je i tetka mrtva. Spominju se dvije moguće varijante - ili je umrla od srčanog udara ili je počinila samoubojstvo. Doduše, navodi se i treća mogućnost, a to je da je tetka Kim zbog teške bolesti prebačena na liječenje u neku bolnicu u inozemstvu.

Jedan drugi vladin dužnosnik u Južnoj koreji za Chosun Ilbo tvrdi da o sudbini tetke kruže razne glasine, ali da u ovom trenutku nije moguće potvrditi nijednu od priča koje se spominju.

Kim Kyong-hui je kći osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga te jedina sestra njegova nasljednika, pokojnog Kim Jong-ila. Posljednji je put u javnosti viđena 9. rujna 2013. na obilježavanju 65. godišnjice osnutka države te dan kasnije na koncertu u društvu Kim Jong-una i njegove supruge.

Očekivalo se da će biti prisutna i na obilježavanju druge obljetnice Kim Jong-ilove smrti 17. prosinca, ali nije se pojavila te su odmah krenule špekulacije da je stavljena u izolaciju ili je teško bolesna.

Rođena je 1946. godine, a posljednjih se godina zbog razmirica s pogubljenim suprugom navodno odala alkoholu te je patila od depresije. Svemu je pridonijelo i samoubojstvo njezine kćeri 2006. godine.

Prije tri godine bila je na liječenju u Moskvi, dok je 2012. godine zbog istih razloga navodno bila u Singapuru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:40