ESKALIRA SUKOB

Nezapamćeni kaos u SAD-u, potreseni temelji cijele nacije, Teksas prijeti odcjepljenjem?!

Sadašnji položaj dovodi do sukoba između savezne vlade i republikanskih guvernera koji tvrde da Teksas ima pravo na samoobranu
 /Afp

Sjedinjene Američke Države se trenutno suočavaju s ozbiljnom ustavnom krizom, a središte sukoba je postavljeno u vezi s granicom Teksasa i Meksika. Guverner Teksasa, republikanac Greg Abbott, odlučio je postaviti žilet žicu na granicu zbog velikog broja ilegalnih ulazaka. Međutim, Vrhovni sud naredio je da se žica mora ukloniti. Abbott tvrdi da će se suprotstaviti federalnim snagama ako bude potrebno, a podržava ga još 25 republikanskih guvernera koji su spremni pružiti vojnu podršku Teksasu.

Ova situacija mogla bi duboko utjecati na odnose između savezne vlade i država te ima potencijal ozbiljno utjecati na izbornu godinu demokrata Joea Bidena. Vrhovni sud je naglasio da savezna vlada ima ovlasti ukloniti žilet žicu, no Abbott tvrdi da će pojačati državnu patrolu na granici.

Advokat za imigraciju Jaim Vaquez tvrdi da smo svjedoci nezapamćenog sukoba na granici, koji testira temelje SAD-a i ovlasti Vrhovnog suda.

image

Improvizirana granica od kontejnera i žilet žice koja dijeli Rio Grande od Teksasa

Michael Gonzalez/Getty Images Via Afp

Sadašnji položaj dovodi do sukoba između savezne vlade i republikanskih guvernera koji tvrde da Teksas ima pravo na samoobranu.

image

Nacionalna garda Teksasa

Michael Gonzalez/Getty Images Via Afp

Očekuje se da će pitanje ilegalne imigracije, koja je dosegnula kriznu točku s rekordnih 300.000 ilegalnih ulazaka prošlog mjeseca, imati ozbiljan utjecaj na politiku i predsjedničke izbore.

Teksas, poznat i kao "buntovnik" SAD-a, često se spominje u kontekstu odcjepljenja, a trenutni sukob može oblikovati buduće odnose između savezne vlade i država.

Nije rijetkost da se iz ove savezne države spominje odcjepljenje, a posljednji put to se dogodilo u prosincu. Zagovornici odcjepljenja Teksasa tada su vjerovali da mogu odnijeti pobjedu.

Teksaški nacionalisti već godinama zagovaraju održavanje referenduma o secesiji Teksasa, unatoč činjenici da Ustav SAD-a ne dopušta odcjepljenje od države. Teksas se odvojio od Meksika 1836. i proveo je devet godina kao vlastita nacija prije nego što je postao savezna država Sjedinjenih Američkih Država.

image

Zamjenik guvernera Dan Patrick u posjeti granici

Michael Gonzalez/Getty Images Via Afp

Također se odvojio od SAD-a 1861. prije nego što je ponovno primljen nakon završetka Građanskog rata 1870.

image
Michael Gonzalez/Getty Images Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 08:54