MNOGI PRUŽAJU OTPOR

New York se priprema za posljedice necijepljenja: ‘Ovo je recept za katastrofu‘

Sindikalni čelnici kažu da će gradonačelnik biti kriv ako nastane raspad sustava u hitnim službama u najvećem američkom gradu
 John Lamparski/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Za New York je u ponedjeljak prvi radni dan kad po nalogu gradonačelnika Billa de Blasija svi gradski zaposlenici moraju biti cijepljeni protiv covida-19, premda mnogi policajci i vatrogasci još uvijek odbijaju cijepljenje, a jedan sindikalni vođa obavezno cijepljenje nazvao je receptom za katastrofu.

De Blasio, demokrat koji je prije manje od dva tjedna najavio obavezno cijepljenje, uvjerio je grad od 8,8 milijuna stanovnika da bi zaposlenici mogli podnijeti svaki nedostatak policajaca, vatrogasaca ili sanitarnih radnika kroz promjene rasporeda i prekovremeni rad.

"Još jedan veliki porast za izvješće. Stope cijepljenja @FDNY EMS su do 87 posto", objavila je na Twitteru u nedjelju navečer Danielle Filson, de Blasijeva zamjenica.

Postotak cijepljenih policajaca i vatrogasaca ispod je onog kod ostalih gradskih zaposlenika, a sindikalni čelnici kažu da će de Blasio biti kriv ako nastane raspad sustava u hitnim službama u najvećem američkom gradu.

"Potrebni su nam svi koji mogu kako bismo održali funkcioniranje grada i kako bismo ga zaštitili. Pokušat ćemo izbjeći ono što će biti neizbježna katastrofa prema planu u ponedjeljak ujutro", rekao je Andrew Ansbro, predsjednik Udruge uniformiranih vatrogasaca, na konferenciji za novinare u petak.

Sindikalni čelnici kažu da su njihovi članovi dobili samo devet dana da se cijepe prema roku koji je donio gradonačelnik te da bi radnicima koji su preboljeli covid-19 trebalo odobriti izuzeće. To uključuje oko 70 posto vatrogasaca, rekao je Ansbro.

To je najnoviji spor u cijeloj zemlji oko obaveznog cijepljenja koje sve više nameću politički čelnici, uključujući predsjednika Joea Bidena, kako bi zaustavili širenje vrlo zarazne delta varijante. Policajci i vatrogasci u Chicagu i Los Angelesu također se snažno odupiru toj obvezi.

Zdravstveni dužnosnici New Yorka kažu da, iako se istraživanjem tek treba utvrditi stupanj i duljina imuniteta od covida-19 nakon zaraze i bolesti, stručnjaci se slažu da cjepiva mogu pružiti dodatnu zaštitu.

De Blasio je prognozirao da će stope cijepljenja gradskih radnika nastaviti značajno rasti.

Gradonačelnik je rekao da su slični rokovi potaknuli i druge njujorške državne i gradske zaposlenike da se odazovu na cijepljenje u zadnji tren jer bi u protivnom ostali bez plaće.

Pravni pokušaji policijskih i vatrogasnih sindikata u New Yorku i drugdje dosad su bili neuspješni, a državni i savezni sudovi nisu bili voljni poništiti obavezno cijepljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 22:11