POZIV NA AKCIJU

‘Nevjerojatno, igraju se vatrom!‘: Trumpov stožer nahuškao njegove pristalice na prosvjede

‘Upozorenje: Radikalni liberali i demokrati pokušavaju Trumpu ukrasti ove izbore! Trebamo te!‘, kaže se u tekstu poruke
Glasači Donalda Trumpa
 Courtney Pedroza/AFP

Telekomunikacijska tvrtka koju vodi jedan od najviših dužnosnika iz izbornog stožera predsjednika Donalda Trumpa poslala je tisuće ciljanih, anonimnih SMS-ova pozivajući njegove pristaše da se okupe u Philadelphiji ispred mjesta gdje se broje glasovi, lažno tvrdeći da demokrati pokušavaju ukrasti predsjedničke izbore, piše Associated Press.

Poruke su Trumpove pristaše usmjerile prema mjestu u centru grada gdje su se u četvrtak popodne susreli s pristašama iz Bidenova kampa. Pennsylvania je ključna država na ovim izborima gdje je broj glasova bivšeg potpredsjednika Joea Bidena porastao u petak čime je praktički osigurana njegova pobjeda, iako se službena potvrda još uvijek očekuje.

- Ovakve se poruke poigravaju vatrom i vrlo smo sretni što se čini da nisu potaknule više sukoba, rekao je John Scott-Railton, sa Citizen Lab sveučilišta u Torontu koji je pomogao u pronalaženju izvora poruka.

SMS-ovi su poslani pomoću telefonskih brojeva iznajmljenih platformi za razmjenu tekstualnih poruka Opn Sesame, kazali su ljudi upoznati sa slučajem, no razgovarali su pod uvjetom da ih se ne identificira. Izvršni direktor tvrtke je Gary Coby, direktor digitalnog odjela Trumpove kampanje, a tvrtka inače pruža usluge razmjene tekstualnih poruka klijentima Republikanske stranke, uključujući Republikanski nacionalni odbor.

- Upozorenje: Radikalni liberali i demokrati pokušavaju Trumpu ukrasti ove izbore! Trebamo te!, navodi se u SMS-u, navodeći primatelje da 'pokažu svoju podršku' na ulici u blizini kongresnog centra Philadelphia, gdje su se brojali glasovi i rasle napetosti.

Visoki dužnosnik Trumpove kampanje, pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da poruka nije došla od nekoga iz same kampanje. Budući da Opn Sesame koristi više kupaca, čiji identitet tvrtka nije željela otkriti, nije se moglo točno utvrditi tko je poslao poruke. Coby je odbio komentirati slučaj.

O povezanosti tvrtke Opn Sesame s poslanim porukama prvi je izvijestio The Washington Post.

Među onima koji su dobili poziv za okupljanje bio je i Chris Bray, koji živi u ruralnom okrugu Bucks, oko 40 kilometara od Philadelphije.

Muškarac koji je rekao da je glasao za Bidena, rekao je kako je bio jako iznenađen kad je vidio poruku jer se nikada nije prijavio ni za što vezano uz Trumpovu kampanju.

- Proslijedio sam poruku brojnim prijateljima da ih pitam jesu li i oni dobivali slične poruke, rekao je Bray. - Bio je to poziv na akciju. Graniči s retorikom koju slušamo već mjesecima i koja je stvarno opasna ako okupi prave ljude, jednostavno ne znamo što se može dogoditi, dodao je.

U četvrtak navečer, dvojica muškaraca uhićena su u blizini kongresnog centra zbog nošenja napunjenih pištolja bez dozvole, rekla je policajka Danielle Outlaw. Okružni tužitelj Larry Krasner rekao je da nema naznaka da su uhićeni dio neke ekstremističke skupine. Njihovo vozilo imalo je naljepnicu desničarske zavjereničke skupine QAnon te jurišnu pušku i streljivo, rekao je Outlaw.

Tekstualne poruke poslane su s 13 različitih telefonskih brojeva koje je identificirao RoboKiller, aplikacija za mobilne telefone koja korisnicima omogućuje blokiranje neželjene tekstualne i glasovne pošte, rekla je potpredsjednica tvrtke Giulia Porter. RoboKiller je pratio brojeve do Twilioa, aplikacije za masovno slanje poruka.

Nakon što je dobio obavijest, Twilio je isključio brojeve, rekavši u izjavi da su SMS-ovi 'poslani bez mogućnosti odbijanja poruka, što je izravno u suprotnosti s našim pravilima'. Glasnogovornik tvrtke odbio je dalje komentirati slučaj

Od rujna se u SAD-u dnevno šalje oko 80 milijuna političkih tekstualnih poruka - mnoge od njih su iz Trumpove kampanje i ponavljaju njegove neutemeljene tvrdnje da demokrati pokušavaju ukrasti izbore, rekao je Porter iz RoboKillera.

Političke kampanje slanja poruka mogu iskoristiti nedostatke u telekomunikacijskoj infrastrukturi koje omogućavaju robotskim pozivima da sakriju svoj izvor. Oni mogu lažirati brojeve s kojih zovu i jednim klikom miša automatski ukloniti tisuće poruka.

Opn Sesame zaradio je milijune na porukama za Trumpovu kampanju i Republikanski nacionalni odbor u ovom izbornom ciklusu, rekao je republikanski digitalni strateg, pod uvjetom da ostane anoniman zbog straha od političke odmazde.

Facebook i Twitter su uspješno izbjegavali dezinformacije tijekom izbora, što je tekstualne poruke i robotske pozive učinilo privlačnijima onima koji telefonima žele izravno glasačima širiti lažne i ponekad opasne poruke.

- Opseg u kojem se ove tvrtke oslanjaju na rupe u zakonu i nedostatak propisa u ovom području zaista me zatekao, rekao je Sam Woolley, istraživač dezinformacija i računalne propagande sa Sveučilišta Texas u Austinu.

- Oni se zaista trude zaobići društvene mreže, zbog čega koriste ove privatne mehanizme, dodao je. - Koriste tehnologiju koja nije nova i to na vrlo makjavelistički način, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:22