NOVA FAZA RATA

Nevjerojatni prizori iz Rusije: Ljude vrebaju u kafićima, metrou, čekaju ispred zgrade da netko naiđe...

Kremlj je na graničnim prijelazima naredio postavljaje mobilizacijskih točaka kako bi spriječili Ruse koji bježe iz zemlje

Mobilizacija u Rusiji

 Twitter/

Ruski policijski i vojni časnici ovaj su tjedan upali u poslovni centar u Moskvi i zarobili sve ljude koje su vidjeli, a za koje su procijenili da bi se mogli boriti u ratu u Ukrajini, piše Washington Post. Glazbenici koji su tamo vježbali, poštar, čovjek iz servisne agencije i deseci drugih ljudi odvedeni su u najbliži vojni ured. Nova je to faza ruske akcije, oštrija od svih prethodnih pa se muškarci diljem zemlje skrivaju kako bi pobjegli prije nego ih odluče poslati u borbu. Policijske i vojne skupine muškarce zaustavljaju na ulicama, ispred stanica metroa, vrebaju ih i u predvorjima stambenih zgrada, upadaju u kafiće i restorane istovremeno blokirajući izlaze. Tako su odveli oko 200 muškaraca koji su radili u građevinskoj tvrtki MIPSTROY1 i desetke stanara moskovskog prihvatilišta za beskućnike.

Jedan od onih koji iz prve ruke doživjeli kako izgleda nova faza prisilne mobilizacije je 30-godišnji Aleksej kojemu je službenik u utorak upao u ured zajedno s dvojicom policajaca i nekoliko vojnih dužnosnika u civilu. Tražili su njegove dokumente, a zatim naredili da tiho pođe s njima pod prijetnjom upotrebe sile.

- Bio sam u panici jer nikada prije nisam bio pritvoren, a svi znaju da je jako loše ako vas uhapsi ruska policija – rekao je za The Washington Post.

Očajnički je to potez Rusije koja trpi ogromne vojne gubitke i poraze u Ukrajini. Stručnjaci smatraju da bi ova nova faza Putinove mobilizacije mogla ugroziti prešutnu podršku koju mu pruža dio građana, pa čak i izazvati društvene nemire. Posebno u velikim gradovima koji su do sada prošli gotovo neokrznuti ratom.

Izvješća iz susjednih zemalja pokazuju da je više od 300 tisuća Rusa s obitelji pobjeglo u strahu od mobilizacija, a vlasti su tome doskočile postavivši mobilizacijske točke na graničnim prijelazima. Još je više onih koji žele pobjeći nakon što su u javnost izašle snimke agresivnih racija i izvješća o stradalim muškarcima u ratu koji nisu prošli ni adekvatnu obuku prije nego su poslani na front.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:45