LOV NA ABDESLAMA

NEVJEROJATNI NOVI DETALJI BIJEGA TERORISTA IZ PARIZA Veliki propust policajca na kontroli: 'Pušili ste marihuanu? Imate sreće, to nam sad nije prioritet. Vozi dalje!'

 AFP

Salah Abdeslam, osumnjičenik za napad u Parizu i jedan od najtraženijih ljudi u Europi, i dalje uspješno bježi policijama diljem Starog kontinenta. Nitko nema pojma gdje je, čak se nagađa da je uspio pobjeći u Maroko, ali iz dana u dan pristižu nevjerojatni detalji njegova bijega iz Pariza neposredno nakon krvavih terorističkih napada 13. studenoga. Policija je u Bruxellesu uhitila njegove pomagače, Hamzu Attoua i Mohameda Amrija, ali oni nisu bili od prevelike pomoći u davanju informacija korisnih za hvatanje Abdeslama.

Ipak, oni su detaljno opisali kako su ga automobilom pokupili u Parizu i odvezli ga do ozloglašenog kvarta Molenbeeka u Bruxellesu. Otkrili su da ih je policija čak triput zaustavila na putu do Belgije, ali sva tri puta su se provukli. Najdramatičnije je bilo prilikom prvog zaustavljanja. Attou i Amri su sjedili naprijed, a Abdeslam je bio na zadnjem sjedištu te je cijelo vrijeme šutio. Policajac je mladiće pitao jesu li išta konzumirali, a Attou im je mrtav-hladan rekao da su pušili marihuanu.

- Momci, to nije dobro... Ali imate sreće, danas imamo druge prioritete - rekao im je policajac i pustio ih da prođu. Abdeslam je inzistirao da se do Belgije voze sporednim cestama kako ih policija ne bi zaustavila, ali banda se uskoro izgubila i ponovno završila na autocesti. Tamo su ih policajci još dvaput zaustavili, ali nisu postavljali previše pitanja i odmah su ih pustili.

Prema riječima odvjetnika Attoua i Amrija, dvojac iz Molenbeeka nije bio ni najmanje oduševljen činjenicom da moraju voziti terorista do Belgije. Navodno su ga i odbili, ali Abdeslam je prijetio da ima prsluk s eksplozivom i da će se raznijeti u automobilu tako da nisu imali drugog izbora. Tek poslije, dok su se vozili, shvatili su da Abdeslam laže i da nema nikakav eksploziv.

Kad su pokupili Abdeslama nekoliko minuta nakon napada, Attou i Amiri su rekli da sumnjivac 'nije najbolje izgledao'. Tek poslije se opustio i hvalio kako je ubijao ljude kalašnjikovom te je usput spomenuo da se njegov stariji brat raznio eksplozivom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:31