ŠOK U PARIZU

Nevjerojatni detalji pljačke vreće dragulja: Dok su lopovi krali, svi ljudi iz kafića su gledali u Van Dammea

Lopov je navodno tijekom pljačke prijetio djelatnicima draguljarnice, a utekao je prije nego što su mogli upaliti alarm
Draguljarnica Chaumet i Jean Claude Van Damme
 Geoffroy Van Der Hasselt/AFP/Profimedia

Francuska policija traga za lopovom koji je u utorak iz poslovnice lanca draguljarnica Chaumet nedaleko od Avenije Champs-Élysées u Parizu ukrao nakit vrijedan između dva i tri milijuna eura (15 i 22,5 milijuna kuna), piše The Guardian.

Lopov je navodno tijekom pljačke prijetio djelatnicima draguljarnice, a utekao je prije nego što su mogli upaliti alarm. Navodi se da je pobjegao na zelenom električnom skuteru.

Na snimkama sigurnosnih kamera može se vidjeti da je pljačku izveo lopov sijede kose u svjetlosivom odijelu, bijeloj košulji i kravati. Lopov je u draguljarnicu ušao oko 17:10 sati, a ubrzo zatim je izašao s bijelom vrećom punom nakita i dragog kamenja.

Djelatnici Chaumeta rekli su da se lopov isprve pretvarao da je kupac te da je tražio da mu pokažu razne komade skupog nakita. Nakon toga je, kažu, izvukao nož.

U pljački kod Champs-Élyséesa nitko nije ozlijeđen.

Gradonačelnica 8. pariškog arondismana Jeanne d’Hauteserre pljačku je okarakterizirala kao nevjerojatnu, smionu, žalosnu i nečuvenu.

Jedan je policajac za novine Le Parisien rekao da je lopov otuđio "monumentalnu" količinu nakita.

Lanac draguljarnica Chaumet osnovan je 1780. godine, a poznat je po tome što se jedna njegova poslovnica nalazi na Trgu Vendôme pored Ritz hotela.

Jedna od poslovnica Chaumeta opljačkana je 2009. godine, kada su lopovi odnijeli nakit vrijedan 1,9 milijuna eura (14,2 milijuna kuna).

Istragu pljačke vodi jedinica za sprečavanje pljački francuske policije.

Potencijalni svjedoci pljačke koji su u to vrijeme boravili u obližnjem kafiću rekli su za Le Parisien da ništa nisu ni vidjeli ni čuli. Mnogima je pažnju navodno okupirao slavni belgijski akcijski glumac Jean-Claude Van Damme koji se za vrijeme pljačke nalazio u optičarskoj radnji u blizini draguljarnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:33