SLUČAJ KOJI JE PODIJELO SVE

NEVJEROJATNA SUDBINA PLAČLJIVKA IZ GUANTANAMA Bombom ubio američkog vojnika, a danas je bogatiji za 10 milijuna dolara

 Reuters

Kanađanin koji je 10 godine proveo zatočen u Guantanamu od danas je bogatiji za 10 milijuna dolara i isprikom od strane kanadske vlade, saznaje CNN. Ovo je epilog nevjerojatnog slučaja u kojem je Omar Khadr, danas 30-godišnjak, priznao da je 2002. godine u Afganistanu ručnom bombom ubio američkog vojnika, ali je nakon odslužene kazne tužio kanadske vlasti zato što ga nisu zaštitili od Amerikanaca. I ne samo to, Khadr je tvrdio da su Kanađani se udružili s Amerikancima i pokazali minimalni interesa za sve nedaće koje su mu se događale u zloglasnom logoru.

Khadr je došao u žižu zanimanja 2002. kada je kao 15-godišnjak uhićen kao pripadnik al-Qaede u Afganistanu, a pet godina poslije svijetom se proširila video snimka na kojoj Khadr u narančastom kombinezonu plače iza rešetaka.

Ubojstvo Amerikanca priznao je osam godina poslije, on tvrdi pod prisilom. Osim toga, potpisao je pokušaj ubojstva, surađivanje s teroristima i špijuniranje. Njegov uvjet za priznanje bio je da će osmogodišnju kaznu odslužiti u Kanadu. Dvije godine poslije s Kube su ga zaista prebacili u Kanadu, a 2015. godine sudac mu je odobrio uvjetnu kaznu.

Kanadski premijer Justin Trudeau nije previše pričao o cijelom procesu, ali zato su reagirali konzervativci.

- Ovom osuđenom teroristu mjesto je u zatvoru, a sada će profitirati na račun kanadskih poreznih obveznika - napisao je na Twitteru Jason Kenney, prvi čovjek Konzervativne stranke iz Alberte.

Slučaj Omara Khadra zapravo je duboko podijelio cijelu državu. I dok neki tvrde da je kazna koju je odslužio preblaga, drugi ga brane da nije u redu da država nije reagirala na mučenje koje je kao najmlađi zatočenik doživio u Guantanamu. Međutim, američka vojska negira da je ikada bio mučen.

O cijelom slučaju progovorio je i pukovnik američke vojske koji je ranjen od eksplozije koju je prouzročio Khadr.

- Nije problem samo u Khadru, već u cijeloj njegovoj obitelji. On je već treća generacija Khadra koja je dužna ispričati se cijelom čovječanstvu - rekao je Layne Morris. Ono što je mislio reći je da Khadrov otac bio optužen da je bio član al-Qaede s uskim vezama s Osamom bin Ladenom. Njegov starijeg brata ubili su Pakistanci 2003. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:27