UNIŠTILI IM ŽIVOTE

Nevjerojatan video iz Sjeverne Koreje, pogledajte kako su kaznili dvojicu tinejdžera: ‘Pa to je tamo smrtni grijeh...‘

‘Ako vas uhvate dok gledate američku dramu, možete se izvući s mitom. Ali, ako gledate korejsku dramu, bit ćete ubijeni!‘
 Screenshot/

Sjeverna Koreja navodno je javno osudila dvojicu tinejdžera na 12 godina teškog rada zbog gledanja južnokorejskih drama. Videosnimka, koju je objavio BBC Korea, prikazuje dva 16-godišnjaka s lisicama na rukama kako skrušeno stoje pred stotinama učenika na podiju otvorenog stadiona.

Pokraj dječaka nalaze se policajci koji im spočitavaju zato što nisu "duboko razmislili o svojim pogreškama". Policajci su također imenovali dječake i otkrili njihove adrese. Video uključuje i naratora koji ponavlja državnu propagandu: "Kultura pokvarenog marionetskog režima proširila se čak i na tinejdžere. Imaju samo 16 godina, a već su uništili vlastitu budućnost".

Ovakve snimke rijetko završe u javnosti jer Pjongjang zabranjuje objavu necenzuriranih fotografija i videa o životu na sjevernom dijelu Korejskog poluotoka. Ovaj video BBC-ju je dostavio South and North Development (SAND), istraživački institut koji radi s prebjezima sa sjevera na jug poluotoka.

Snimka je navodno distribuirana u Sjevernoj Koreji radi ideološke edukacije i upozorenja građanima da ne gledaju "dekadentne snimke".

Južnokorejski zabavni sadržaji, uključujući filmove, televizijske serije i glazbu, zabranjeni su na sjeveru poluotoka. U prošlosti su maloljetnici, koji su uhvaćeni da gledaju K-drame, bili osuđeni na rad u omladinskim logorima, a kazna je obično bila do pet godina prisilnog rada.

No, 2020. je Kim Jong-un donio zakon prema kojem se gledanje ili distribucija južnokorejskih zabavnih sadržaja može kazniti čak i smrću. Jedan sjevernokorejski prebjeg je za BBC rekao da je bio prisiljen gledati kako vlasti ubijaju 22-godišnjaka hicem iz vatrenog oružja. Mladić je bio optužen da je slušao južnokorejsku glazbu i da je sa svojim prijateljem dijelio južnokorejske filmove.

"Ako vas uhvate dok gledate američku TV dramu, možete se izvući mitom. Ali, ako gledate korejsku dramu, bit ćete ubijeni. Za ljude Sjeverne Koreje korejske drame su droga koja im pomaže da zaborave svoju tešku stvarnost", rekao je sjevernokorejski prebjeg za BBC.

Sjevernokorejci su počeli uživati u južnokorejskim serijama i glazbi početkom 21. stoljeća, tijekom "sunčane politike" koja je imala za cilj zatopliti odnose između dviju Koreja. Seul je ukinuo tu politiku 2010., rekavši da humanitarna pomoć koju su slali Sjeveru nije stigla do "običnih" Sjevernokorejaca, kojima je bila namijenjena, te da nije rezultirala nikakvim "pozitivnim promjenama" u ponašanju Pjongjanga. Međutim, južnokorejski zabavni sadržaji nastavili su stizati do Sjeverne Koreje preko Kine.

"U Sjevernoj Koreji učimo da ljudi u Južnoj Koreji žive puno gore od nas, ali kada gledate južnokorejske drame, to je potpuno drugačiji svijet. Čini se da sjevernokorejske vlasti zaziru od toga", zaključio je sjevernokorejski prebjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:23