KAKO JE PAO CASTILLO

Neviđeno političko samoubojstvo: U tri sata prošao parabolu od državnog udara protiv samoga sebe do zatvora

Pedro Castillo je četvrti predsjednik srušen u dvije godine i sedmi u lisičinama

Pedro Castillo (u sredini) u policijskom automobilu

 Renato Pajuelo/Afp

Dina Boluarte (60) nova je predsjednica Perua pošto je prethodni predsjednik Pedro Castillo (53) počinio dotad neviđeno političko samoubojstvo: u samo 180 minuta je prošao parabolu od državnog udara protiv samoga sebe do odvođenja u zatvor. Udesile su ga Oružane snage: odbile su podržati vrhovnog zapovjednika. U zajedničkoj obznani s Državnom policijom ocijenile su da je Castillo – obznanom o raspuštanju Kongresa i uspostavljanju privremene vlade – prekršio Ustav te su dale podršku ustavnoj vlasti: potpredsjednici umjesto predsjednika, te Kongresu. A povijest ne zna za uspješan državni udar bez oružanih snaga, osim ako nisu u raspadu kao u Rusiji 1917.

image

Govor Dine Boluarte nakon prisege

Jhonel Rodriguez/Afp

Državni udar državnog poglavara nije usamljen slučaj u svjetskoj povijesti: francuski predsjednik Louis Bonaparte ukinuo je Drugu republiku i proglasio Drugo carstvo kao Napoléon III, srpskohrvatskoslovenski kralj Aleksandar I uveo je šestosiječanjsku jugoslavensku diktaturu itd. Nije usamljen slučaj ni u peruanskoj povijesti: diktaturu je uveo i tadašnji predsjednik Alberto Fujimori. Ali dok se svrgnuti Fujimori rugao pravdi 13 godina dok ga nisu skleptali u Čileu i poslali u zatvor, Castillo je utamničen jedva tri sata pošto je s papira u drhtavim rukama pročitao formulu da raspušta Parlament i formira privremenu vladu.

image

Pedro Castillo (u sredini) u policijskom automobilu

Renato Pajuelo/Afp

Bio je to potez očajnika: suočen s izvjesnim svrgavanjem zbog notorne nesposobnosti i mogućom zatvorskom kaznom za korupciju, doveo se pred izvjesnih 10-20 godina zatvora zbog pobune protiv Ustava.

Castillo je došao na vlast kao autsajder. Seoski učitelj s Andskih kordiljera na izbore je dojahao na konju. Znao je iskoristiti lanjsku krizu i pobijediti za dlaku na predsjedničkim izborima protiv Keiko Fujimori, pošto je većina profesionalnih političara izgubila obraz u kovitlacu korupcije – ali nije znao ni uspostaviti, ni držati izvršnu vlast, u državi koja je desetljećima u krizi, a sada trpi i najgoru sušu u pola stoljeća.

U godinu i pô promijenio je pet vlada s pet različitih premijera. U prvoj vladi imao je političarke, feministkinje, obrazovane, ugledne – ali su one ubrzo odstupile, opazivši koliko je Castillo nesiguran, nepouzdan, dezorijentiran. U zadnjoj se okružio ultrakonzervativnima. Okrivljen je za kriminalno udruživanje.

image

Dina Boluarte

Cris Bouroncle/Afp

Uzalud je molio političku podršku ljevičarskih predsjednika Argentine, Čilea, Kolumbije, odnosno Meksika.

Castillo je četvrti predsjednik srušen u dvije godine i sedmi u lisičinama. Martin Vizcarra je raspustio Kongres 2019 i raspisao izbore, ali ga je 2020 opozvao novi Kongres. Nasljednik Manuel Merino nije potrajao ni sedmicu dana. Francisco Sagasti je opstao devet mjeseci, Castillo čak 16 mjeseci.

Alejandro Toledo slobodan je uz jamčevinu u USA; Alan García se ubio uoči odvođenja u istražni zatvor; Ollanta Humala je pušten iz istražnog zatvora; Pedro Pablo Kuczynski je u kućnom pritvoru; Vizcarra je pod istragom. Fujimori zasad jedini služi efektivnu zatvorsku kaznu.

image

Dina Boluarte

Cris Bouroncle/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:36