PREMIJER U NEVOLJI

Neviđeni skandal zbog retro Nokije na koju stane svega 20 SMS poruka: ‘Nisam baš od pametnih telefona‘

Nizozemski zastupnici kritiziraju premijera Marka Ruttea zbog tvrdnji da je godinama brisao SMS-ove sa svojeg retro Nokia telefona

Mark Rutte

 Sem Van Der Wal/AFP

Nizozemski zastupnici pozvali su na hitnu parlamentarnu raspravu nakon što je u jednom medijskom izvještaju iznesena informacija da je premijer Mark Rutte godinama brisao SMS poruke sa svog telefona svaki dan i bez odgovarajućeg nadzora.

Do skandala, koji su lokalni mediji nazvali 'Nokiagate', zbog retro Nokia telefona koji Rutte koristi za većinu svoje komunikacije, došlo je nakon izvještaja nizozemskog dnevnika de Volkskrant.

Premijer je navodno izbrisao tekstove sa svog telefona, na kojem ima mjesta za samo 20 poruka, unatoč nizozemskom zakonu koji kaže da dopisivanje članova vlade treba čuvati kako bi se osigurala javna odgovornost, prenosi portal Politico.

"Nikad nisam svjesno prešutio važne stvari", rekao je Rutte na tiskovnoj konferenciji u srijedu odgovarajući na optužbe te je zanijekao kršenje zakona. "Nisam veliki obožavatelj pametnih telefona", dodao je, ali je rekao da će se nakon ovoga prebaciti na jedan takav.

Ovo nije prvi put da je ovaj dugogodišnji premijer desnog centra upleten u skandal s porukama. Godine 2018. optužen je da je izbrisao poruku bivšeg predsjednika Uprave tvrtke Unilever Paula Polmana, u kojoj se traži da ukine porez na dividende.

Zastupnici sa cijelog političkog spektra osudili su Ruttea zbog njegovih postupaka.

"Premijer je izbrisao svoj tvrdi disk... na kraju svakog dana. Savršen način da negirate bilo koji problem u koji ste bili uključeni", napisala je čelnica Socijalističke stranke Lilian Marijnissen na Twitteru.

"Možemo li izbrisati ovaj kabinet?", napisao je na društvenim mrežama čelnik krajnje desne Slobodarske stranke Geert Wilders, pod kabinetom misleći na vladu.

Rasprava će se vjerojatno održati u četvrtak, a zastupnici su rekli kako žele da se prije toga Rutte očituje pismom u kojem bi objasnio svoje postupke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:23