PRVI PUT U 100 GODINA

Neviđeni show u američkom Kongresu, radikalni desničar tražio pomoć i od poznate ljevičarke: ‘Ona mi ne bi lagala...‘

Nakon prekida sjednice u utorak, glasanja će se nastaviti na sljedećim sjednicama sve dok se ne izabere novi predsjednik Donjeg doma

Alexandra Ocasio Cortez i Paul Gosar

 Profimedia/

Konstitutivna sjednica Donjeg doma američkog Kongresa zaključena je u utorak bez izbora predsjednika i time bez konstituiranja prvi put u 100 godina, nakon što je mali broj ekstremno desnih pobunjenika unutar Republikanske stranke odbio glasati za predloženog kandidata, vođu republikanske manjine u prošlom sazivu, Kevina McCarthyja.

Trebala je to biti ceremonijalna proslava republikanskog osvajanja većine u Donjem domu na međuizborima, preuzimanje jednog od tri ključna stupa vlasti u SAD-u, uz Ured predsjednika i Senat, no republikanci su se u konačnici okrenuli jedni protiv drugih i tako blokirali vlastitog kandidata. McCarthy je izgubio tri glasanja za redom, dobivši 203 glasa u prva dva kruga te 202 glasa u trećem. Za izbor predsjednika potrebna je većina svih prisutnih zastupnika, što je 218 glasova.

Konstituirajuća sjednica prekinuta je nakon tri kruga glasanja, dijelom i kako bi djeca i supružnici zastupnika mogli otići svojim kućama - brojni zastupnici doveli su svoje obitelji kako bi prisustvovali njihovom polaganju prisege, do čega na kraju nije došlo. Izbor predsjednika prva je zadaća svakog novog saziva Donjeg doma i prisege se polažu tek nakon što novi predsjednik preuzme dužnost.

Donji dom paraliziran

Bez predsjednika, koji postavlja dnevni red u Donjem domu i odlučuje o kojim će se zakonskim prijedlozima glasati, Donji dom u potpunosti je paraliziran i ne može obavljati svoju funkciju te je u utorak poslijepodne postalo jasno da su unutarstranački sukobi u Republikanskoj stranci de facto paralizirali zakonodavnu vlast u SAD-u.

Većina političkih analitičara bila je šokirana razvojem događaja u utorak popodne u Washingtonu - mnogi su pretpostavljali da je unutarstranački sukob samo politička igra kojom su ekstremno desni pripadnici stranke htjeli prisiliti McCarthyja da pristane na njihove zahtjeve - imenovanja u razne odbore Donjeg doma, pokretanje istražnih povjerenstva protiv određenih članova vlade i Demokratske stranke.

McCarthy, koji je protekle tjedne pokušavao pridobiti većinu svojih stranačkih kolega, bio je toliko uvjeren da je osigurao potrebnih 218 glasova da se već i uselio u ured predsjednika Donjeg doma. Pobuna ekstremnih zastupnika, koji su umjesto za McCarthyja glasali za zastupnika Jima Jordana, zatekla je McCarthyja, koji je progurao još dva kruga glasanja u nadi da će u konačnici oni ipak popustiti. Sam Jordan pozvao je svoje kolege da se ujedine oko McCarthyja te je i osobno glasao za njega.

U sva tri kruga glasanja kandidat s najviše glasova bio je čelnik demokratske manjine, Hakeem Jeffries, koji je svaki put dobio glasove svih 212 demokrata u Donjem domu. Kada bi dovoljan broj republikanaca napustio prostorije Donjeg doma prije glasanja, teoretski bi bilo moguće i da Jeffries osvoji većinu glasova prisutnih.

Šokantni razvoj događaja u utorak pokazao je kako je lako moguće da se neće moći konstituirati Donji dom bez podrške demokrata, koji bi mogli iskoristiti unutarstranački rat kod republikanaca. McCarthy je prije trećeg glasanja čak zaprijetio pobunjenicima da je razgovarao s demokratima i da može dobiti njihove glasove ako će to biti potrebno.

Ta je prijetnja dovela do nesvakidašnjeg prizora. Paul Gosar, jedan od 20 radikalnih republikanaca koji su odbijali glasati za McCarthyja, prišao je demokratskoj zastupnici Alexandriji Ocasio-Cortez i s njom odradio normalni, prijateljski razgovor. Ispostavilo se da joj je prišao kako bi provjerio je li McCarthyjeva prijetnja blef, jer joj je vjerovao da ona ne bi lagala. Ocasio-Cortez mu je potvrdila kako nitko od demokrata nije pregovarao s republikanskim kandidatom, pa je McCarthy izgubio i u trećem krugu glasanja.

Bizaran razgovor

Gosarov razgovor s Ocasio-Cortez utoliko je bizarniji kada se uzme u obzir da je riječ o zastupniku koji je kažnjen jer je na društvenim mrežama objavio animiranu parodiju u stilu japanske animacije u kojoj on, naoružan s dva mača, ubija demokratsku zastupnicu. Gosar se do danas nije ispričao za taj incident.

Nakon prekida sjednice u utorak, glasanja će se nastaviti na sljedećim sjednicama sve dok se ne izabere novi predsjednik Donjeg doma. Prošlih 100 godina predsjednik je uvijek bio izabran na prvom glasanju na konstituirajućoj sjednici, jer bi većinska stranka prije glasanja postigla dogovor oko svojeg kandidata.

Zadnji incident dogodio se 1923., kada su republikanci zadržali većinu u Donjem domu unatoč gubitku 77 zastupnika na izborima. Nekolicina republikanskih zastupnika odbila je tada glasati za predsjednika iz prošlog saziva. Održalo se devet glasanja kroz sljedeća tri dana, dok čelnik republikanske većine nije postigao sporazum s pobunjenicima, čime je prekinuta paraliza Donjeg doma. Rekord u broju rundi glasanja zabilježen je 1855., kada je bilo potrebno dva mjeseca i 133 glasanja kako bi se konačno izabrao predsjednik Donjeg doma.

McCarthy, koji je osudio ponašanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nakon napada na Kongres 6. siječnja 2021., kasnije je povukao svoje izjave i ceremonijalno ponovno iskazao vjernost Trumpu posjetom njegovom odmaralištu Mar-a-Lago. Trump ga je nagradio podrškom za predsjednika Donjeg doma, no brojni Trumpovi zastupnici u Donjem domu sada odbijaju podržati McCarthyja.

McCarthy je već pristao na neke od njihovih zahtjeva. Jedan je spuštanje praga broja glasova potrebnih za pokretanje opoziva predsjednika na samo pet, čime bi de facto trajno bio izložen ucjenama. Pristao je i pokrenuti pododbor o "korištenju saveznih organa kao oružja", kojim ekstremni republikanci žele istraživati navodnu zloporabu ovlasti FBI-ja i Ministarstva pravosuđa pod predsjednikom Joeom Bidenom. Pregovori s radikalima u konačnici su pali na njihovim zahtjevima oko imenovanja njihovih članova u niz kongresnih odbora, gdje je McCarthy odlučio podvući crtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:18