RAT NA BLISKOM ISTOKU

Iran ispalio stotine raketa na Izrael, Netanyahu bijesan: ‘Platit će za ovo!‘; Teheran: ‘Spremni smo i za drugi val‘

Događanja vezana uz rat na Bliskom istoku pratimo iz minute u minutu

Raketni napad na Izrael, prizor iznad Jeruzalema

 Menahem Kahana/afp/profimedia/Menahem Kahana/afp/profimedia

Ključni događaji:

- Netanyahu: Iran je napravio veliku grešku, platit će; Iran: Ako uzvratite, slijedi veliko uništenje

- IDF: ‘Naše zračne snage napadaju noćas‘

- Iran je napao Izrael s nekoliko stotina projektila

- Diljem Izraela odjekivale su eksplozije od udara iranskih raketa ili njihovog presretanja

- Iran: 90 posto projektila pogodilo je mete; Izrael: Oborili smo većinu, štete nema ili je minimalna

Amerikanci pomogli Izraelu u obaranju projektila

IDF poručio: ‘Bit će posljedica, odgovorit ćemo‘

Iran: ‘Spremni smo i za drugi val napada‘

Jučerašnja događanja na Bliskom istoku iz minute u minutu pročitajte OVDJE.


NOVO 23:16 Iranske oružane snage odgovorile su na prijetnje izraelskih dužnosnika da će zemlja uzvratiti na raketni napad Teherana ranije večeras. Nakon što je Benjamin Netanyahu obećao da će natjerati Teheran da plati za svoj napad, Teheran poručuje da će Izrael pretrpjeti "veliko uništenje" svoje infrastrukture ako napadne Iran, prema državnim medijima.

Vojska je također upozorila da ako izraelski saveznici izravno interveniraju, trebaju očekivati ​​da će se njihovi interesi i baze u regiji suočiti s "snažnim napadom".


23:02 Izraelski premijer Bejamin Netanyahu izjavio je večeras da će Iran patiti zbog svog napada u utorak navečer. "Iran je napravio veliku grešku večeras - i platit će za to", rekao je Netanyahu. "Iza ovog napada također postoji namjerna i ubilačka ruka - dolazi iz Teherana. Držat ćemo se pravila koje smo postavili - tko nas napadne, mi ćemo njega", poručio je.

"Režim u Iranu ne razumije našu odlučnost da se branimo i našu odlučnost da uzvratimo neprijateljima", rekao je Netanyahu. "(Vođa Hamasa, Yahya) Sinwar i (najviši vojni zapovjednik Hamasa, Mohammed) Deif to nisu razumjeli, (vođa Hezbollaha, Hassan) Nasrallah i (šef stožera Hezbollaha, Fuad) Shukr to nisu razumjeli, a vjerojatno postoje oni u Teheranu koji ne razumiju".

Dodao je da napad "nije uspio", unatoč tvrdnjama iz Teherana da je oko 90 posto projektila našlo svoje mete.

Izvješća s terena i informacije koje dolaze iz SAD-a sugeriraju da je velika većina projektila uspješno presretnuta, a Izrael još nije izvijestio o šteti, ozljedama ili smrtnim slučajevima.

Izraelski dužnosnici već su obećali "bolan odgovor" protiv neprijatelja, a glavni glasnogovornik IDF-a rekao je da će odgovor doći na način i u vrijeme koje sami odaberu.


22:51 Američki predsjednik Joe Biden je naredio američkoj vojsci da pomogne Izraelu u obrani od iranskih napada i da obori rakete koje ciljaju na Izrael, rekla je Bijela kuća.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris prate iranski napad na Izrael iz situacijske sobe Bijele kuće i redovno dobivaju novosti od svog tima za nacionalnu sigurnost, dodala je Bijela kuća.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je širenje sukoba na Bliskom istoku. “Ovo mora prestati. Apsolutno nam treba prekid vatre”, dodao je šef UN-a.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da osuđuje iranski raketni napad na Izrael na "najoštriji mogući način", rekavši da Iran mora odmah prestati.

"Hitno smo upozorili Iran na ovu opasnu eskalaciju. Iran mora odmah zaustaviti napad. On tjera regiju dalje na rub ponora", rekla je Baerbock u objavi na platformi društvenih medija X.

Britanija "u potpunosti osuđuje" postupke Irana nakon što je ispalio salvu balističkih projektila na Izrael i poziva na deeskalaciju u cijeloj regiji, priopćio je ured premijera Keira Starmera.

Sky News je ranije izvijestio da je Starmer razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i jordanskim kraljem Abdullahom.

Izraelski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, Danny Danon, upozorio je Iran da očekuje "oštar odgovor".

"Iran je sada pokrenuo napad na Izrael", napisao je Danon na platformi društvenih medija X-u.

"Kao što smo prethodno jasno dali do znanja međunarodnoj zajednici, svaki neprijatelj koji napadne Izrael trebao bi očekivati ​​žestok odgovor", dodao je.

Nasuprot tome, Iran je svoj raketni napad na Izrael opisao kao prikladan odgovor na eskalaciju na Bliskom istoku i zaprijetio daljnjim napadima.

Iranska misija pri UN-u u New Yorku izjavila je da je "odgovor Irana na terorističke akte cionističkog režima - koji su uključivali ciljanje iranskih državljana i interesa te narušavanje nacionalnog suvereniteta Islamske Republike Iran - proveden kako treba."

Dodala je da će, ako Izrael odgovori, "uslijediti porazan odgovor".


22:46 Današnji iranski napad na Izrael bio je dvostruko veći od onog u travnju, rekao je u utorak glasnogovornik Pentagona, general bojnik Pat Ryder, prenosi CNN.

"On je dvostruko veći od prošlog u smislu broja balističkih projektila koje su lansirani", rekao je, dodajući da se "ne ispaljuje toliko projektila na cilj bez namjere da se nešto pogodi".

"Dakle, apsolutno kao i prošli put kada im je namjera izazvati uništenje", rekao je.


22:43 Iranski predsjednik Masud Pezeškian rekao je da raketni napad na Izrael predstavlja obranu interesa i građana Irana, upozorivši na X-u da je operacija u utorak "samo dio naše moći".

"Ova akcija je bila u obrani interesa i građana Irana. Da (izraelskom premijeru, Benjaminu) Netanyahuu dam do znanja da Iran nije ratoboran, ali da se čvrsto protivi svakoj prijetnji”, napisao je. "Ne ulazite u sukob s Iranom", dodao je.

U poruci objavljenoj na X-u je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, upozorio na hebrejskom jeziku da će "udari" protiv Izraela postati "jači i bolniji". "Uz Božju pomoć, udari ustaničke fronte postat će jači i bolniji na istrošenom i trulom tijelu cionističkog režima", rekao je.


22:36 Iranska revolucionarna garda (IRGC) rekla je da je gađala tri izraelske vojne baze oko Tel Aviva u raketnom udaru na Izrael u utorak, prema poluslužbenom iranskom mediju More News.


22:15 Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da će izraelske zračne snage noćas "snažno napasti na Bliskom istoku".

"Izraelski i američki protuzračni obrambeni sustavi učinkovito su djelovali" na baražnu paljbu iranskih projektila, naveo je on, kako prenosi BBC. "Iran je večeras izveo ozbiljan čin i gura Bliski istok u eskalaciju", dodaje.

Ranije je rekao da će napad imati posljedice i da će Izrael odgovoriti, odbivši precizirati kako i kada će Izrael odgovoriti.

Kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da zasad nema vijesti o bilo kakvim žrtvama u napadu projektilima. Rekao je da je bilo nekoliko udara u središtu zemlje i na jugu.


22:11 Iranska državna televizija izvijestila je da je u napadu u petak navečer na Izrael iranska vojska prvi put koristila hipersonične rakete Fattah.

Čini se da je izraelska obrana, uz pomoć SAD-a, uglavnom presrela današnje rakete prije nego što su mogle napraviti značajnu štetu ili ozlijediti bilo koga na zemlji, a Izraelci su požurili u skloništa kad su se oglasile sirene za zračnu uzbunu.

Novinska agencija Tasnim, koja je povezana s Iranskom revolucionarnom gardom, izvjestila je nešto ranije da je Iran uporabio projektile Fattah u napadu na Izrael.

U priopćenju je Iranska revolucionarna garda ustvrdila da je 90 posto njihovih projektila uspješno pogodilo predviđene mete. Ranija iranska procjena bila je 80 posto.


21:05 - Iz Teherana je stiglo upozorenje da je Iran spreman na razorniji napad ovo ovog, pod uvjetom da Izrael "ponovi grešku".

Ebrahim Azizi, čelnik odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog parlamenta, rekao je na iranskoj državnoj televiziji da je ovo bio prvi val napada Islamske revolucionarne garde. Kaže da su izraelski "vojni centri i objekti bili mete, ali su napadi mogli dovesti do toga da budu pogođeni i civili zbog mogućih pogrešnih procjena".

Azizi kaže da ako Izrael ponovno "pogriješi", doći će do drugog vala koji će biti "još destruktivniji". Također je poručio da prema njihovim procjenama Izrael ne može uzvratiti na večerašnji udar.


20:44 - Hamas je pohvalio iranski napad na Izrael večeras, prenosi Reuters. Militantna skupina je priopćila da su napadi "osveta" za smrt troje ljudi ubijenih u nedavnim izraelskim napadima.

Jedna od tih osoba je Ismail Haniyeh, predsjednik političkog ureda Hamasa, koji je ubijen u srpnju u Teheranu.

Iran je rekao da ga je ubio izraelski projektil, dok su drugi izvještaji rekli da je to bila daljinski detonirana eksplozivna naprava koja je bila skrivena u njegovoj gostinjskoj sobi prije dva mjeseca, a aktivirala se tek kada je potvrđeno da je bio unutra.

Hamas je također rekao da su u ovom napadu osvećene smrti šefa Hezbollaha, Hassana Nasrallaha i istaknutog iranskog generala Abbasa Nilforushana.

Par je ubijen u petak u izraelskom zračnom napadu na Libanon.

U međuvremenu, IDF je priopćio rekao da je ubio zapovjednika divizije ‘Imam Hossein‘, proiranske skupine, u Bejrutu u zračnom napadu ranije danas.

Slavljenička pucnjava izbila je u južnim predgrađima Bejruta, pišu libanonski državni mediji, nakon što je Iran pokrenuo napad na Izrael u znak odmazde za ubojstvo vođa savezničkih skupina, uključujući vođu Hezbollaha Hassana Nasrallaha.


20:39 - IDF je poručio da su presreli većinu od 180 projektila koje je na Izrael lansirao Iran.

- Izraelska obrana bila je učinkovita, a nju je bio uključen i SAD, kažu.

Vojska je dodala da je tek nekoliko projektila udarilo u tlo u središnjem i južnom Izraelu. Štete na vojnim objektima ili zrakoplovima, kao i drugim postrojenjima, nije bilo, zaključuje IDF.


20:25 Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei ostati će na sigurnoj lokaciji nakon što je Teheran ispalio projektile na Izrael, rekao je za Reuters visoki iranski dužnosnik. Premješten je na sigurno nakon što je Izrael ubio vođu proiranske oružane skupine Hezbollah, Hassana Nasrallaha, u zračnom napadu na Bejrut prošlog tjedna.


20:20 Palestinski mediji javljaju da je u iranskom napadu jedan Palestinac poginuo od gelera u selu Nu‘eima na Zapadnoj obali, u blizini Jerihona.


20:19 Izraelski zračni prostor ponovno je otvoren, priopćile su izraelske zrakoplovne vlasti. Očekuje se skori nastavak polijetanja i slijetanja zrakoplova.


20:04 Jordanska vojska je u izjavi navela da su "stotine iranskih projektila lansirane prema Izraelu", pozivajući se na vojni izvor u glavnom zapovjedništvu svojih oružanih snaga.

Oružane snage zemlje pozvale su građane da ostanu kod kuće "zbog svoje sigurnosti i sigurnosti svojih obitelji", dodaje se u priopćenju.

Zračne snage Jordana večeras su bile aktivne u presretanju iranskih projektila, rekao je dužnosnik te zemlje.

Iranska državna televizija tvrdi da je 80 posto od oko 200 projektila lansiranih na Izrael pogodilo svoje mete, iako IDF tvrdi da nema informacijama o stradalima. Službeno je Magen David Adom, izraelska nacionalna hitna medicinska služba ozlijeđenih, priiopćio da je dvoje lakše ozlijeđenih građana u Tel Avivu.

Pretpostavlja se da je izraelska protuzračna obrana - tzv. Željezna kupola (Iron Dome) - presrela određeni broj balističkih projektila.

Izvori iz sirijske vojske rekli su da je izraelska protuzračna obrana također oborila desetke projektila koji su letjeli iznad južne Sirije.

Kako prenose izraelski i svjetski mediji, procjenjuje se da je Iran na Izrael ispalio oko 200 raketa. Jerusalem Post je ranije javio da se radilo o čak 500 raketa, no i on je naknadno revidirao tu brojkui izvijestio o oko 180 balističkih projektila.

U iranskom napadu u travnju, Teheran je lansirao oko 300 bespilotnih letjelica i projektila. Ispaljeno je ukupno 170 dronova, 30 krstarećih raketa i 110 balističkih projektila, a gotovo svi su presretnuti.


19:52 Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari izjavio je da trenutačno nema dodatnih prijetnji za Izrael iz Irana.

"Tijekom obrane izveli smo dosta presretanja. Ima nekih udara u središnjim područjima i područjima na jugu zemlje", rekao je Hagari.

"U ovoj fazi još uvijek provodimo procjenu, ali nemamo informacije o žrtvama", dodaje.

Hagari je rekao da će Izrael odgovoriti na iranski raketni napad na zemlju.

"U stanju smo pojačane pripravnosti u obrani i napadu, zaštitit ćemo građane Izraela. Ova vatra će imati posljedice. Imamo planove i djelovat ćemo u vrijeme i na mjestu koje odaberemo", poručio je, kako prenosi Times of Israel.


19:46 Zapovjedništvo IDF-a izdalo je poruku u kojoj se civilima daje do znanja da mogu napustiti skloništa od bombi, što sugerira da je iranski masivni napad završio.

Izraelcima je naređeno da ostanu u skloništima kada je Iran započeo napad balističkim projektilima na zemlju.

Samo su dvije ozlijeđene diljem Izraela u iranskom raketnom napadu na zemlju, priopćio je Magen David Adom, izraelska nacionalna hitna medicinska služba.

Služba hitne pomoći kaže da je zbrinula samo dvije osobe koje su lakše ranjene gelerima u Tel Avivu.

Nekoliko drugih liječeno je zbog lakših ozljeda nakon pada dok su trčali tražeći zaklon i slično.


19:35 I SAD presreće neke od projektila iz Irana kako bi pomogao u obrani Izraela, rekao je obrambeni dužnosnik za CBS-u. Dužnosnik nije želio otkriti više detalja.

Sky News javlja da je predsjednik Joe Biden naredio je američkim vojnim snagama u regiji da pomognu obrani Izraela od iranskog napada i obore projektile, priopćila je Bijela kuća. On je pratio napad iz Situacijske sobe u Bijeloj kući, zajedno sa svojom potpredsjednicom Kamalom Harris.


19:27 Naredbu za lansiranje stotina projektila na Izrael izdao je vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Khamenei, rečeno je novinskoj agenciji Reuters.

Dužnosnik je dodao da je Teheran "potpuno spreman za svaku odmazdu". Izraelski i svjetski mediji govore o 200 raketa, no Jerusalem Post izvijestio je o čak 500 iranskih raketa.

Iranska revolucionarna garda priopćila je da je lansiranje projektila na Izrael izvedeno u znak odmazde za ubojstvo vođa njihovih glavnih posrednikčkih skupina, Hezbollaha i Hamasa.

image

Raketni napad na Izrael, prizor iznad Jeruzalema

Menahem Kahana/afp/profimedia/Menahem Kahana/afp/profimedia
image

Raketni napad na Izrael, prizor iznad Jeruzalema

Menahem Kahana/afp/profimedia/Menahem Kahana/afp/profimedia
image

Raketni napad na Izrael

Jack Guez/afp/profimedia/Jack Guez/afp/profimedia

19:21 U Washingtonu je američki predsjednik Joe Biden rekao da su Sjedinjene Države spremne pomoći Izraelu da se obrani od iranskih raketnih napada.

"Razgovarali smo o tome kako su Sjedinjene Države spremne pomoći Izraelu u obrani od ovih napada i zaštititi američko osoblje u regiji", rekao je Biden na X-u o sastanku održanom s potpredsjednicom Kamalom Harris i timom za nacionalnu sigurnost Bijele kuće ranije u utorak.


19:18 Izraelska vojska priopćila je da se iranski raketni napad na zemlju nastavlja. "Molimo vas da do daljnjega ostanete u zaštićenom prostoru. Eksplozije koje čujete su od presretanja ili pada projektila", stoji u priopćenju Izraelskih obrambenih snaga (IDF).


19:12 Gotovo 200 projektila ispaljeno je iz Irana na Izrael, prenosi Sky News izraelski vojni radio. Sirene su se oglasile diljem zemlje dok su rakete presretači lansirani da ih obore.

Svjedoci su rekli Reutersu da su vidjeli desetke projektila kako lete iznad središnjeg Jordana prema Izraelu.

Jaka eksplozija čula se i u Jordanskoj dolini, koja se nalazi na granici između Jordana i Zapadne obale.

Reutersovi novinari također izvještavaju o raketama u zračnom prostoru susjednog Jordana.

Izraelski vojni radio objavio je da su polijetanja i slijetanja u zračnoj luci Ben Gurion zaustavljena, a Jordan je također privremeno obustavio zračni promet.


19:07 IDF se obratio javnosti rekavši da je u tijeku iranski napad na Izrael. Navedeno je da se eksplozije od udara ili presretanja čuju diljem zemlje.

"Nedavno su rakete ispaljene iz Irana prema Državi Izrael. Nalaže vam se da budete pripravni i točno slijedite upute Zapovjedništvo vojnog okruga Izraelskih obrambenih snaga odgovorno za civilnu zaštitu". "Nakon što čujete sirenu, morate ući u zaštićeni prostor i ostati tamo do daljnjeg... IDF čini i činit će sve što je potrebno da zaštiti civile Države Izrael".


19:03 Iran je priopćio da je lansirao ‘desetke projektila‘ na Izrael. Također je zaprijetio da će Izrael ponovno biti "na meti" ako Izrael uzvrati.


18:50 Sirene se oglašavaju diljem Izraela usred iranskog raketnog napada. Neki mediji u Izraelu izvještavaju da je u napadu ispaljeno više od 100 projektila. Snimke pokazuju presretanja i padanje krhotina i olupina iznad Izraela.


18:46 Sirene su se oglasile u Tel Avivu i Jeruzalemu, izvještava novinar Sky Newsa Yalda Hakim. Svjedoci su također rekli Reutersu da čuju sirene u Jeruzalemu. Hakim kaže da Izrael ima više razina obrane, uključujući i protuzračni sustav Željezna kupola (Iron Dome). Protuzračna obrana kreće u akciju, izvijestio je Hakim.


18:40 Širom Izraela oglašavaju se sirene upozoravajući na nadolazeći napad. IDF kaže da su balističke rakete ispaljene iz Irana na Izrael. Sirene se oglašavaju u središnjem i južnom Izraelu, javlja Times of Israel.


18:30 - Došlo je do pucnjave u Tel Avivu. Osam civila ubijeno je u terorističkom napadu u Jaffi, prigradskom dijelu Tel Aviva priopćila je policija. Još sedam osoba je ranjeno.

Dvojica počinitelja koji su izvršili napad su "neutralizirani", dodala je policija.


18:24 Izraelska vojska priopćila je da je ubila zapovjednika koji je nadzirao transfer oružja između Irana i Libanona. Muhammad Jaafar Qasir bio je zadužen za transfere oružja iz Irana i njegovih podružnica Hezbollahu. Još nema dodatnih informacija o tome kako je ubijen, javlja Sky News.


18:22 Izraelcima je rečeno da "ostanu blizu zaštićenog prostora" u upozorenjima poslanim nakon objave američkih informacija da je raketni napad Irana neizbježan.

Zapovjedništvo vojnog okruga Izraelskih obrambenih snaga odgovorno za civilnu zaštitu, priopćilo je da bi građani trebali "minimizirati kretanje područjem" i "izbjegavati okupljanja".


18:15 Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari kaže da će očekivana raketna vatra iz Irana vjerojatno biti velikih razmjera. "Ozbiljno pratimo prijetnju. Molimo javnost da slijedi smjernice Home Front Commanda (Zapovjedništvo vojnog okruga Izraelskih obrambenih snaga odgovorno za civilnu zaštitu). "Vatra iz Irana mogla bi biti širokog opsega", rekao je Hagari na tiskovnoj konferenciji.

"Kad se oglasi sirena, od vas se traži da uđete u zaštićeno područje i ostanete tamo dok vas ne obavijestimo drugačije", dodaje Hagari.


18:10 Lansiranje iranskih raketa na Izrael očekuje se već večeras, javlja NBC, a prenosi Sky News. Izvori su rekli NBC-u da se Izrael priprema za odmazdu Irana već večeras. Izvori su za NBC rekli da su britanski dužnosnici čuli da Izrael vjeruje da bi tome moglo biti tako.

Glasnogovornik izraelske vojske također je rekao da se očekuje da će potencijalni raketni napad iz Irana biti širokih razmjera, prenosi Reuters. Američki dužnosnici očekuju da će ovaj iranski odgovor imati veću vatrenu moć od iranskog odgovora u travnju, izvještava NBC.

Dužnosnici kažu da se očekuje da će uključivati ​​veći broj balističkih projektila nego što je korišteno u travnju, pa bi stoga prijetnja mogla biti značajnija. Proiranske skupine u regiji također bi mogle igrati veliku ulogu, što bi uključivalo i ispaljivanje projektila od strane jemenske pobunjeničke skupine hutisti, kažu dužnosnici.


18:06 Sirene koje su se nedavno oglasile diljem središnjeg Izraela aktivirao je jedan projektil ispaljen iz Libanona, priopćila je izraelska vojska.

Projektil je uspješno presrela protuzračna obrana, navodi vojska.

To je treći dalekometni napad iz Libanona u posljednjih sat vremena.

IDF kaže da bi stanovnici područja Tel Aviva trebali ostati u blizini skloništa za bombe do daljnjega.


18:03 Izraelska vojska rekla je da poziva četiri dodatne rezervne brigade za "operativne aktivnosti" na sjevernoj granici s Libanonom.

"To će omogućiti nastavak operativnih aktivnosti protiv terorističke organizacije Hezbollah i postizanje operativnih ciljeva, uključujući siguran povratak stanovnika sjevernog Izraela svojim domovima", stoji u priopćenju vojske.


17:57 Iran je obavijestio "međunarodne strane" o veličini i vremenu svog očekivanog napada na Izrael, rekao je dužnosnik američkog Ministarstva obrane za Sky News Arabia.

SAD je ranije izrazio zabrinutost zbog iranskih balističkih projektila, koji mogu dosegnuti Izrael za manje od 15 minuta.

Jedan novinar Axiosa na X-u je objavio kako se očekuje da će Iran napasti Izrael balističkim projektilima koji mogu dosegnuti ciljeve unutar 12 minuta, a ne bespilotnim letjelicama ili krstarećim raketama kojima je potrebno više vremena.


17:53 Sirene za uzbunu od raketa oglašavaju se u desecima gradova u središnjem Izraelu i regiji Sharon, kao i na sjevernoj Zapadnoj obali, uključujući Kfar Sabu, Kafr Kassem, Rosh Ha‘ayin i Hod Hasharon. Prva izvješća pokazuju da su dva projektila ispaljena iz Libanona. Jedan je pao u more, a drugi je presretnut.


17:49 Egipatski ministar vanjskih poslova osudio je "ozbiljnu eskalaciju" Izraela u južnom Libanonu, nakon što je izraelska vojska priopćila da je pokrenula "ograničeni i fokusirani" kopneni upad.

Badr Abdelaty upozorio je da izraelska eskalacija prijeti zapaliti cijelu regiju "na način koji će dovesti do strašnih sigurnosnih i humanitarnih posljedica", navodi se u priopćenju egipatskog ministarstva vanjskih poslova.

Abdelaty je također rekao da će Egipat odbiti sve pokušaje uspostavljanja novog statusa quo koji krši suverenitet Libanona. Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi rekao je u nedjelju da je naredio trenutačno slanje hitne medicinske i humanitarne pomoći u Libanon.


17:45 Potencijalni napad Irana balističkim projektilima na Izrael mogao bi "režim koštati glave", rekao je stručnjak za Iran, osobito ako se napad izvede kao posljednji pokušaj da se spasi obraz.

"Pribjegavanje još jednom izravnom raketnom napadu na Izrael značilo bi da se režim u Teheranu nalazi u još težim prilikama nego što to priznaju iranski dužnosnici", rekao je za CNN Behnam Ben Taleblu, viši suradnik u think tanku Foundation for Defence of Democracies (FDD) u Washingtonu. Dodao je da bi napad "lako mogao prerasti u veći regionalni rat" jer bi Izrael vjerojatno odgovorio puno snažnije nego u travnju, kada je Iran ispalio veliki roj bespilotnih letjelica i projektila na Izrael.

"Raketni udar samo u svrhu spašavanja obraza mogao bi režim lako koštati glave", rekao je Ben Taleblu.

Bijela kuća je u utorak priopćila kako Sjedinjene Države vjeruju da Iran priprema neposredni napad balističkim projektilima na Izrael, a Washington se aktivno priprema podržati Izrael protiv takvog napada. SAD je također upozorio da bi napad te vrste "donio teške posljedice za Iran".

Ben Taleblu je rekao da će, ako dođe do iranskog napada, velik dio sudbine regije ovisiti o tome kako će Washington odgovoriti, "što je u biti odsutno u proteklih nekoliko tjedana koji su promijenili igru ​​na Bliskom istoku". Također je istaknuo da Iran ima najveći raketni arsenal u regiji.


17:36 Sky News javlja da je IDF objavio prve snimke koje prikazuju izraelske snage u Libanonu. Čini se da snimke pokazuju kako izraelske snage djeluju u Libanonu prvi put otkako je izraelska vojska objavila početak svoje kopnene ofenzive.

Sky News geolocirao je snimke iz zraka na kuću oko 200 metara iznad plave linije Ujedinjenih naroda koja odvaja Libanon od Izraela.

Značajke poput narančastog krova i zakrivljenog ruba omogućuju uspredbu zgrade s javno dostupnim satelitskim slikama.

Dok je većina snimaka na terenu snimljena u unutarnjim prostorima i nemoguće ih je locirati, kraći dio snimljen je vani.

Moguća je usporedba sa snimkom iz zraka zbog prisutnosti malog zakrivljenog stabla.

Iako je video snimka prvi put podijeljena danas, nema neovisnih dokaza koji potvrđuju vrijeme nastanka.


17:22 Cijena barela sirove nafte skočila je na međunarodnim tržištima kao odgovor na vijest da Bijela kuća vjeruje da Iran priprema napad balističkim projektilima na Izrael. Mjera WTI (laka sirova nafta koja se koristi kao mjerilo u formiranju cijene nafte, op.a) kojom se trguje u SAD-u, porasla je za 3 poto na iznad 70 dolara po barelu. Sirovom naftom Brent trgovalo se iznad 73 dolara po barelu, prenosi BBC.

Tijekom prošle godine energetska su tržišta imala izrazito miran odgovor na rastuće napetosti na Bliskom istoku, čak i nakon napada jemenski šjitskih pobunjenika hutista, koje podržava Iran, na trgovačke brodove u Crvenom moru. Najveći strah uvijek je bio od eskalacije koja bi dovela do toga da Teheran blokira Hormuški tjesnac i ključni izvoz sirove nafte iz Zaljeva.

Taj se strah sada pojavljuje na tržištima, upravo u trenutku kada su svjetske središnje banke počele proglašavati inflatorne šokove u posljednje tri godine završenima.


17:11 Nakon upozorenja Sjedinjenih Država da Iran planira neposredni napad balističkim projektilima na Izrael, izraelski izvor rekao je za CNN da se iza kulisa odvijaju intenzivni diplomatski napori.

Prema izvoru, procjena je da će do napada doći uskoro. Ranije u utorak, izraelska vojska je rekla da još nije identificirala zračnu prijetnju iz Irana.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je građane Izraela da se "drže zajedno" i slijede upute hitnih službi.


17:08 Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari objavio je u utorak da je IDF u stanju visoke pripravnosti te da je spreman i voljan odgovoriti na sve napade iz Irana. "Prateći razvoj događaja u Iranu, mi smo u (stanju) visoke pripravnosti. IDF je spreman i na ofenzivnom i na obrambenom frontu. Bit će posljedica ako Iran napadne Izrael. Naši američki partneri u CENTCOM-u (Središnje zapovjedništvo SAD-a) spremni su i uz nas. Znat ćemo kako se nositi sa (svakim napadom)".


16:58 Izraelske obrambene snage (IDF) navode da je niz projektila iz Libanona prešao granicu i pao na otvorena područja u središnjem Izraelu.

Sirene se nisu oglasile jer naselja nisu bila u opasnosti.

Izvješća u izraelskim medijima navode da je najmanje jedna raketa pala u more blizu obale Netanye.

Hezbollah tvrdi da je ispalio projektile prema zračnoj bazi Sde Dov u predgrađu Tel Aviva.


16:56 Veleposlanstvo SAD-a u Jeruzalemu izdalo je sigurnosno upozorenje u kojem svojim zaposlenicima i njihovim obiteljima nalaže da se "sklone do daljnjega". Upozorenje, slično onom izdanom u travnju prije iranskog napada, dolazi usred naznaka američkih obavještajnih službi da Teheran planira pokrenuti novi napad balističkim projektilima na Izrael.


16:53 SAD vjeruje da bi potencijalni napad iz Irana večeras bio sličan napadu koji je pokrenuo Teheran u travnju, javlja CNN pozivajući se na američkog dužnosnika. Iran je lansirao više od 300 projektila i bespilotnih letjelica, ali su Izrael, SAD te zapadni i arapski saveznici oborili gotovo sve projektile, podsjeća Times of Israel.


16:26 Izraelska vojska priopćila je da još nije identificirala zračnu prijetnju iz Irana, nakon što je iz SAD-a stigla informacija kako vjeruju da se Teheran priprema za napad balističkim projektilima na Izrael.

"U ovom trenutku Izrael ne vidi neposrednu prijetnju od Irana", rekao je u utorak glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari, prenosi CNN.

U kratkoj video poruci, Hagari je rekao da izraelski vojni zrakoplovi trenutačno "skeniraju nebo" u pokušaju detektiranja bilo kakvu neposrednu prijetnju iz Irana.

"U stanju smo najviše pripravnosti i u ofenzivi i u obrani", dodao je Hagari, upozoravajući Iran da bi svaki napad na Izrael "imao posljedice".


16:00 Iran priprema napad balističkim raketama na Izrael, prenosi riječi anonimnog američkog dužnosnika AP.

Do napada će doći "odmah", rekao je visoki američki dužnosnik.


15:15 Izraelska vojska poručila je stanovnicima 29 naselja u južnom Libanonu da se odmah evakuiraju, rekavši da im ne želi nauditi.

U objavi na platformi X, Avichay Adraee, glasnogovornik IDF-a za arapsko područje, upozorio je da bi svatko tko se nađe u blizini članova Hezbollaha ili njihove opreme mogao dovesti svoj život u opasnost.

- Svaki dom koji Hezbollah koristi za vojne potrebe bit će gađan, rekao je.

Stanovnicima je rečeno da krenu sjeverno od rijeke Awali kako bi izbjegli bilo kakvu opasnost.

Ranije su izraelske snage izdale upozorenje ljudima u južnom Libanonu zbog ‘teških borbi‘ u tom području.

Ljudi su pozvani da ne premještaju svoja vozila iz sjevernog područja u južno područje rijeke Litani.


15:00 Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari održao je press konferenciju na kojoj je govorio o događanjima u Libanonu.

- Mjesecima smo u akciji u Libanonu, uništavamo Hezbollahove tunele, rekao je Hagari.

Tvrdi da su izraelske snage uništile puno oružja u tim akcijama, uključujući i ono napredno iransko.

- Demontirali smo više od 700 Hezbollahovih terorističkih sredstava.

IDF se, kaže, za sada nije sukobio s Hezbollahom na tlu Libanona.

- Trenutno se ne borimo lice u lice s njima, ali situacija je vrlo ozbiljna. Spremni smo na borbu s njima, ali nama nije cilj ni Bejrut ni bilo koji grad u južnom Libanonu.

Ovu akciju nazvao je napadom na Hezbollah.

- Ovo je racija, proširena racija. Učinit ćemo to što brže možemo i otkloniti prijetnju. Gurnut ćemo Hezbollah od naše granice, zaključio je.


14:10 - U sjevernom Izraelu izbio je požar nakon što je 15 projektila ispaljeno preko granice iz Libanona, priopćile su Izraelske obrambene snage.

‘Vatrogasci gase požare koji su izbili nakon što su brojne rakete pale na otvorene prostore u Gornjoj Galileji‘, objavljeno je na Telegramu.

Izraelske snage nastavljaju s napadima na ciljeve Hezbolaha u Libanonu, dodaje se.

Tijekom proteklih nekoliko sati, napadnuti su stožer, lanseri, skladišta oružja i strukture koje pripadaju toj militantnoj skupini.


13:50 Hezbolah je objavio da izraelska vojska nije ušla u Libanon nakon što je IDF rekao da je pokrenuo kopnenu operaciju u zemlji.

U izjavi za Reuters, Mohammad Afif, Hezbolahov šef ureda za medije, također je upozorio da su današnji napadi na Tel Aviv ‘samo početak‘.

Rekao je da skupina nije sudjelovala u izravnim kopnenim sukobima s izraelskim vojnicima, ali je bila spremna to učiniti.

IDF je rekao da je kasno sinoć započeo ‘lokalizirane i ciljane napade‘ na ciljeve Hezbollaha u pograničnom području južnog Libanona.


13:40 Zapovjedništvo IDF-a izdalo je nova ograničenja za civile u sjevernom i središnjem Izraelu, uključujući Tel Aviv, Jeruzalem, regiju Sharon, područje Carmel, Wadi Ara i sjevernu Zapadnu obalu, uoči nadolazećeg židovskog praznika, nakon što je Hezbollah ispalio rakete na Izrael.

Obrazovne aktivnosti i radna mjesta smiju biti otvoreni samo ako je odgovarajuće sklonište u blizini i može se doći na vrijeme, navodi se u izjavi IDF-a.

Ograničenja su i okupljanja: do 30 osoba na otvorenom i 300 osoba u zatvorenom prostoru.

Plaže će biti zatvorene, rekao je IDF.

Nove smjernice vrijede do subote, nakon praznika.

Channel 12 News javlja da nema promjena u uputama u međunarodnoj zračnoj luci Ben Gurion u Tel Avivu i da je izraelski zračni prostor otvoren bez ograničenja.


12:50 Oko 30 raketa lansirano je iz Libanona na sjeverni Izrael u proteklih nekoliko sati, objavio je IDF.

Najmanje 15 raketa ispaljeno je na Gornju Galileju. Pogodile su otvorena područja i izazvale požare, a još 15 je lansirano na Zapadnu Galileju, također pogodivši otvorena područja.

Nema izvješća o ozlijeđenima ili većoj šteti.

IDF kaže da je također izvršio zračne napade na nekoliko zgrada u kojima je Hezbolah skladištio oružje i raketne bacače u Libanonu.


12:08 - Dopisnica Al Jazeere Zeina Khodr objašnjava zašto je ova Izraelska ofenziva ciljani i ograničeni napad, a ne invazija u punom opsegu.

Kaže kako bi u suprotnom zaglavili u ‘libanonskoj močvari‘, a da izraelska vojska jako dobro razumije što to znači.

"Godine 1982. stigli su do Bejruta, a zatim su se nakon nekoliko godina povukli i stvorili ono što su nazvali "sigurnosnom zonom" - ono što se ovdje u Libanonu zvalo "okupacijska zona".

Suočili su se s gerilskim ratom i nakon 18 godina morali su se jednostrano povući. Tada su se 2006. posljednji put suočili s prvom velikom kopnenom borbom između Izraela i Hezbollaha.

Izraelski tenkovi napredovali su nekoliko kilometara u Libanon, ali su se suočili sa žestokim otporom.

Dakle, Izrael zna da bi, ako naprave ovaj potez i ostanu u Libanonu, bili stalna meta i da bi to išlo u korist Hezbollaha.


11:54 - Hezbollah kaže da su lansirali salvu raketa "Fadi-4" na bazu Glilot u Tel Avivu, sjedište izraelske vojne obavještajne službe - jedinica 8200.

U priopćenju na Telegramu stoji da je skupina također izvela napad na sjedište Mossada koje se nalazi u predgrađu Tel Aviva.

Izraelska vojska ranije je najavila napade, dodajući da je presrela neke od lansiranih raketa.


11:44 - Francuski nosač helikoptera stići će u istočni Mediteran sljedećih nekoliko dana u slučaju da se donese odluka o evakuaciji stranih državljana iz Libanona, priopćila je francuska vojska.

Zapadne nacije vagale su svoje opcije o tome kako sigurno izvući građane iz Libanona ako ondje izbije rat širokih razmjera, pri čemu se Cipar i možda Turska smatraju utočištem za desetke tisuća ljudi.

Francuska, koja ima oko 20.000 građana u Libanonu, poslala je u ponedjeljak svoj nosač helikoptera Dixmude iz pomorske luke Toulon u regiju.


11:29 - Visoki izraelski dužnosnik optužuje SAD da ugrožavaju vojnike IDF-a odavanjem planova za izraelsku kopnenu operaciju u Libanonu. U komentarima za Kan news, dužnosnik je jučerašnje curenje informacija nazvao "opasnim", dodajući da je dovelo izraelske trupe u opasnost.

"To je učinjeno iako SAD podupire operaciju", kaže dužnosnik, "ali jasno nam je da su SAD zabrinute."

Dužnosnik također kaže da "neće biti [diplomatskog] dogovora u Libanonu prije završetka operacije."


11:03 - U izjavi na engleskom jeziku glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari kazao je da je teroristička skupina planirala koristiti sela u blizini granice za "invaziju na izraelske domove u stilu 7. listopada".

“Hezbollah je libanonska sela pored izraelskih pretvorio u vojne baze za napad na Izrael”, kazao je.

Hagari dodaje da je teroristička skupina planirala “napasti Izrael, napasti izraelske zajednice i masakrirati nevine muškarce, žene i djecu. Taj su plan nazvali ‘Osvoji Galileju‘.”

"Nećemo dopustiti da se 7. listopada ponovi ni na jednoj od naših granica", zakleo se.


10:47 - Nekoliko zračnih prijevoznika produžilo je obustavu letova za Izrael nakon što je IDF najavio početak ciljanih kopnenih operacija protiv Hezbollaha u južnom Libanonu.

Grupa Lufthansa, koju čine prijevoznici uključujući Lufthansu, Swiss International, Brussels Airlines, Austrian Airlines i Eurowings, najavljuje da neće nastaviti s letovima za Izrael do studenog.


10:06 - Jemenski Huti gađali su baze izraelske vojske u Tel Avivu i Eilatu bespilotnim letjelicama, rekao je vojni glasnogovornik grupe Yahya Saree u govoru koji je prenosila televizija.

Nije bilo izravnih izvješća o šteti ili žrtvama. Izrael je u nedjelju napao jemenski grad Hodeidah nakon što su hutisti rekli da su projektilom gađali izraelsku zračnu luku Ben Gurion.


09:35 - Politički komentator iz Bejruta Jamal Ghosn kaže da Izrael pokušava zastrašiti Hezbollah da se preda, ali "to se neće dogoditi".

“Pokušavaju pobijediti nokautom, to je izraelska strategija. Počevši od velikog obavještajnog udara s napadima na dojavljivače pa sve do cilja na najviše vodstvo Hezbollaha,” rekao je Ghosn za Al Jazeeru.

“Pokušavaju reći ‘mi smo moćniji od vas, mi smo bijesni psi i nitko nas ne može kontrolirati‘. SAD nas ne može zaustaviti, Europa nas ne može zaustaviti. Ići ćemo do kraja s ovim‘.”

Izrael ponavlja scenarij iz Gaze u Libanonu s neselektivnim napadima koji ubijaju civile, rekao je Ghosn. “To je ratni zločin. U Gazi je to genocid, prema međunarodnom pravu, i zašto ne bismo očekivali isto ovdje.”


08:45 - Dopisnik Sky Newsa trenutno je u Libanonu, gdje je svjedočio tisućama ljudi koji bježe prema granici sa Sirijom.

Kaže kako se čini da je riječ o "izvanrednom egzodusu" ljudi, pri čemu mnogi nose svoje stvari i putuju pješice.

Kaže da je mnogo ljudi napustilo Siriju tijekom građanskog rata u zemlji, ali sada misle da je povratak "sigurnija" opcija.

"Međutim, važno je reći da neki ljudi riskiraju da budu unovačeni u sirijsku vojsku ili da im se sudi kao prebjezima", objašnjava on.

"Ljudi ne žele ostati u Libanonu. To nije opcija ako imate priliku otići."


08:42 - Izraelska vojska poziva libanonske civile u južnom Libanonu da do daljnjega ne voze u područjima južno od rijeke Litani.

“Vode se intenzivne borbe u južnom Libanonu, u kojima operativci Hezbollaha koriste civilno okruženje i vas kao živi štit za organiziranje izvođenja napada,” izvijestio je pukovnik Avichay Adraee, IDF-ov glasnogovornik na arapskom jeziku.

"Zbog vaše sigurnosti, molimo vas da izbjegavate kretanje vozilima u smjeru od sjevera prema jugu, [južno] od rijeke Litani", kaže.

"Ovo upozorenje vrijedi do daljnjega", dodaje Adraee.


08:29 - IDF-ova 98. divizija, elitna formacija padobranaca i komandosa, vodila je noćnu kopnenu operaciju u Libanonu, kaže Izrael.

Padobranskim i komando brigadama divizije pridružila se 7. oklopna brigada nakon priprema za operaciju proteklih tjedana.

98. divizija prethodno je mjesecima djelovala u Pojasu Gaze usred rata protiv Hamasa.


08:20 - Zračni napadi u četvrti Dahiyeh u Bejrutu tijekom noći su ciljali nekoliko lokacija Hezbollaha, uključujući pogone za proizvodnju oružja i drugu vojnu infrastrukturu, navodi IDF u priopćenju.

"Teroristička organizacija Hezbollah namjerno gradi svoje proizvodne objekte za proizvodnju oružja i vojna mjesta u srcu Beiruta i ugrađuje ih u naseljena središta u gradu", kaže vojska, dodajući da IDF nastavlja djelovati "kako bi osigurao ponovno uspostavljanje sigurnosti za državu Izrael i njezine građane”, napisali su objavivši snimke noćašnjih napada:


08:10 - Hezbollah je objavio da je topničkom vatrom gađao izraelske trupe u gradu Metuli blizu izraelsko-libanonske granice.

Hezbolah u svom priopćenju nije spomenuo izraelsku kopnenu operaciju.

Izraelske obrambene snage izvijestile su da je nekoliko projektila uočeno kako prelaze iz Libanona u Metulu i Avivim, a neki od njih su presretnuti.

"Nakon sirena koje su se oglasile u 7:36 u području Metule, identificirano je približno pet projektila koji su prelazili iz Libanona", rečeno je.

“Neki od projektila su presretnuti i identificirani su pali projektili u tom području

"Nakon sirena koje su se oglasile u 7:46 u području Avivima, nekoliko projektila je identificirano kako prelaze iz Libanona i padaju na otvorena područja."


07:33 - Ujedinjeni Arapski Emirati su "ponovno potvrdili svoje nepokolebljivo stajalište prema jedinstvu, nacionalnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Libanona", u izjavi koju je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Predsjednik UAE šeik Mohammed Bin Zayed Al Nahyan također je "naredio isporuku hitnog paketa pomoći od 100 milijuna dolara narodu Libanona", navodi se u priopćenju.

UAE je također pozvao na međunarodnu potporu kako bi se spriječila daljnja eskalacija i naglasio važnost pružanja pune zaštite civilima, u skladu s međunarodnim pravom.


06:45 - Izraelska vojska bombardirala je kuću u južnom libanonskom gradu Daoudiya, ubivši najmanje 10 ljudi i ranivši pet drugih, javlja Libanonska nacionalna novinska agencija, a prenosi Al Jazeera.

Svi ubijeni pripadaju obitelji Diab, navodi NNA.


06:35 - Izraelske snage ušle su u okupirani grad Nablus na Zapadnoj obali u utorak rano ujutro, ispaljujući metke i aktivirajući eksplozivne naprave dok su upadale u kuće, izvještava novinska agencija Wafa.

Pritom je ranjen jedan Palestinac. Izraelske snage zadržale su ekipu hitne pomoći društva Palestinskog Crvenog polumjeseca dok su pokušavali liječiti muškarca, koji je priveden zajedno s drugim muškarcem.

Izraelske snage uhitile su trećeg čovjeka pri upadu u područja izbjegličkih kampova Rafidia, al-Makhfiyya i al-Ein u zapadnom Nablusu, izvještava Wafa.


05:55 - U razgovoru sa svojim izraelskim kolegom Yoavom Gallantom, američki ministar obrane Lloyd Austin upozorio je Iran na posljedice ako se odluči boriti s ključnim saveznikom Washingtona.

"Ponovio sam da su za Iran ozbiljne posljedice u slučaju da odluče pokrenuti izravan vojni napad na Izrael", rekao je.

Austin je također rekao da je američka vojska "dobro postavljena" da brani "američko osoblje, partnere i saveznike" u regiji pred "prijetnjama Irana i terorističkih organizacija koje podržava Iran".


05:38 - Američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao je u ponedjeljak s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom, priopćilo je američko ministarstvo obrane.

Kako stoji u priopćenju, složili su se oko "nužnosti demontiranja napadačke infrastrukture" duž granice kako bi se osiguralo da libanonski Hezbollah ne može izvesti napade na sjeverne izraelske zajednice, poput onog lanjskog 7. listopada.

Austin je ponovio da je potrebno diplomatsko rješenje kako bi se osiguralo da se civili mogu sigurno vratiti u svoje domove s obje strane granice.

Izraelska vojska potvrdila je u utorak da je započela ograničene, lokalizirane i ciljane napade na ciljeve Hezbollaha u graničnom području južnog Libanona. Vojska je kazala da izraelske zračne snage i topništvo podržavaju kopnene snage preciznim udarima na vojne ciljeve. Kazala je i da se mete nalaze u selima blizu granice i predstavljaju neposrednu prijetnju izraelskim zajednicama u sjevernom Izraelu.

Prošli tjedan Izrael je odbacio prijedlog SAD-a i Francuske o 21-dnevnom prekidu vatre u svrhu diplomatskog rješenja koje bi omogućilo raseljenim civilima s obje strane da se vrate kući.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je imao malo uspjeha u pokušaju odgovaranja Izraela od napada na Hezbolah ili Hamas, pozivao je na primirje.

"Zabrinut sam više nego što možda znate i volio bih da se zaustave", rekao je Biden novinarima kad su ga pitali što misli o izraelskoj invaziji Libanona. "Trebamo primirje odmah."


05:29 - Samo nekoliko sati prije nego će izraelska vojska objaviti vijest da je politički ešalon u Tel Avivu odlučio o izvođenju kopnene invazije na Libanon, Joe Biden je u Bijeloj kući držao konferenciju za novinare.

"Morali bi odmah donijeti odluku o prekidu vatre", odgovorio je Biden na novinarsko pitanje o pograničnim upadima izraelskih specijalnih snaga u južni Libanon. "Želio bih da prestanu", napomenuo je američki predsjednik.

Opširnije pročitajte OVDJE.


05:23 - Intenzivni izraelski zračni udari posljednjih dana eliminirali su nekoliko zapovjednika Hezbollaha, ali, prema navodima libanonske vlade i ubili oko 1.000 civila i prisilili milijun da napusti svoje domove.

U posljednja 24 sata najmanje 95 ljudi je ubijeno, a 172 ranjeno u izraelskim napadima na libanonske južne regije, dolinu Bekaa i Bejrut, priopćilo je rano u utorak libanonsko ministarstvo zdravstva.


05:15 - BBC je na svojim stranicama objavio video samog početka ulaska IDF-a u Libanon.

Opširnije pročitajte OVDJE.


03:30 Raketne sirene aktivirale su se i u Izraelu, u gradu Metula na sjevernoj granici i u gradovima u Gornjoj Galileji.

Za sada nema izvješća o ozlijeđenima ili šteti.


03:00 Najmanje dvije rakete tipa Kaćuša ispaljene su na vojnu bazu u kojoj se nalaze američke snage u blizini međunarodne zračne luke u Bagdadu, rekla su dva iračka vojna dužnosnika za Reuters rano u utorak.

Protuzračna obrana presrela je rakete, kazali su.

Sigurnosni izvori su rekli da je početna istraga pokazala da su ispaljene tri rakete, uključujući jednu koja je pala u blizini zgrada koje koriste iračke protuterorističke snage, uzrokujući štetu i požar na nekim vozilima.

Prema trenutnim informacijama, nije bilo žrtava.

Irak, jedan od rijetkih regionalnih partnera i SAD-a i Irana, ugošćuje 2.500 američkih vojnika. Oružane skupine u Iraku povezane s Iranom u više su navrata napadale američke trupe na Bliskom istoku od početka rata u Gazi, piše Reuters.


02:50 Izraelski napad u Libanonu rano u utorak bio je usmjeren na Mounira Maqdaha, zapovjednika libanonskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, Brigade mučenika Al-Aqse, kažu palestinski izvori za Times of Israel.

U ovom trenutku Maqdahova sudbina nije poznata.


02:45 Izrael je rano u utorak izveo napad na zgradu u palestinskom kampu Ain El-Hilweh u blizini Sidona na jugu Libanona, piše Times of Israel i libanonski mediji.

To je prvi napad na ovaj prenapučeni izbjeglički kamp, ​​najveći od nekoliko palestinskih kampova u Libanonu, otkako su prije gotovo godinu dana izbila prekogranična neprijateljstva, navodi Reuters.

Sudbina vojnog zapovjednika je trenutno nepoznata.


02:30 Sirijska državna televizija kaže da je jedna od njezinih novinarki ubijena u izraelskom napadu na Damask u utorak iza ponoći, a tamošnji državni mediji izvijestili su o tri runde udara u području glavnog grada u jednoj noći.

Državna televizija navodi u priopćenju da "žali za novinarkom i voditeljicom Safaom Ahmad koja je ubijena u izraelskoj agresiji na glavni grad Damask".

Službena novinska agencija SANA ranije je rekla da "sustavi protuzračne obrane po treći put noćas presreću neprijateljske ciljeve u području Damaska", koristeći izraz koji se obično odnosi na izraelske udare.


02:05 Izraelske zračne snage presrele su dron iznad Sredozemnog mora, desetke kilometara zapadno od središnje obale Izraela, kažu iz IDF-a.

Vojska dodaje da je večeras iz Libanona ispaljeno deset raketa. Neke od projektila presrela je izraelska protuzračna obrana, dok su druge rakete pale na otvorena područja.

Nema izvješća o ozlijeđenima ili šteti.


01:34 Nakon što je IDF u najavi svog nedavno pokrenutog kopnenog upada u južni Libanon rekao da je operaciju odobrio politički ešalon, novinska stranica Axios izvještava da je odobrenje dao sigurnosni kabinet na sastanku u ponedjeljak kasno navečer.

Operacija je odobrena od strane sigurnosnog kabineta ograničena je i vremenski i po opsegu i nije namijenjena okupaciji južnog Libanona, rekla su dva izraelska dužnosnika za Axios.


01:11 Izraelska vojska potvrdila je da su njene trupe započele kopnenu invaziju na Libanon.

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su kako su započele "lokalizirane i ciljane napade" na ciljeve terorističke organizacije Hezbollah u južnom Libanonu.

image

Libanon

Fadel Itani/afp/profimedia/Fadel Itani/afp/profimedia
image

Libanon

Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia
image

Libanon

Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

"Ove mete nalaze se u selima blizu granice i predstavljaju neposrednu prijetnju izraelskim zajednicama u sjevernom Izraelu," stoji u priopćenju.

Također su naveli da će operacija nastaviti "u skladu s procjenom situacije i paralelno s borbama u Gazi i na drugim bojištima."


23:45 Ogromne uzastopne eksplozije čule su se diljem libanonske prijestolnice Bejruta nešto iza ponoći po loklanom vremenu u utorak, objavio je Reuters, dok je nešto ranije potvrđeno da je izraelska vojska gađala južna predgrađa grada.

U Reutersovom prijenosu uživo mogao se vidjeti golemi oblak dima. Nešto ranije Reuters je objavio da su najmanje dva izraelska projektila pogodila južna predgrađa Bejruta. Izraelska vojska je sat vremena ranije upozorila da će pogoditi određene zgrade u gusto naseljenim južnim predgrađima, ustvrdivši da ih naoružana skupina Hezbollah koristi kao objekte i poručila stanovnicima da odu.

Strahovi od kopnene invazije porasli su u ponedjeljak s povlačenjem libanonskih trupa s granice s Izraelom, a američki dužnosnik rekao je da se čini da su izraelski vojnici spremni ući u Libanon.


23:00 Libanonska vojska povukla se s granice s Izraelom u ponedjeljak, uoči moguće izraelske kopnene invazije, samo nekoliko dana nakon što je Izrael ubio čelnog čovjeka proiranske oružane skupine Hezbolah i time eskalirao regionalne tenzije.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je čelnicima lokalnih vijeća na sjeveru Izraela da će uskoro početi sljedeća faza rata duž libanonske južne granice kojoj je cilj vraćanje Izraelaca koji su pobjegli od raketa Hezbolaha u gotovo godinu dana graničnog nasilja.

Također je rekao izraelskoj vojsci: "Koristit ćemo se svim potrebnim sredstvima - vašim snagama, drugim snagama, iz zraka, s mora, i na kopnu. Sretno."

Libanonska vojska povukla se sa svojih položaja duž svoje južne granice na oko pet kilometara sjeverno, rekle su libanonske sigurnosne snage.


21:30 Izraelske obrambene snage naredile su stanovnicima da evakuiraju tri područja u južnom Bejrutu.

U objavi na društvenim mrežama, arapski glasnogovornik IDF-a Avichay Adraee rekao je: "Nalazite se u blizini interesa i objekata koji pripadaju terorističkom Hezbollahu, i stoga će IDF snažno djelovati protiv njih. Za vašu sigurnost i sigurnost vaše obitelji, morate odmah evakuirati zgrade, počevši na udaljenosti ne manjoj od 500 metara.".

Većina ljudi bježi preko graničnog prijelaza 70-ak kilometara jugozapadno od Bejruta, blizu sirijskog glavnog grada Damaska, rekao je UN.

Mnogi ljudi su nekoliko dana čekali na prelazak granice prije nego što je Sirija odustala od naplaćivanja 100 dolara za ulazak u zemlju, kazala je međunarodna organizacija.

Prije tjedan dana se odustalo od tog pravila, što je pomoglo olakšati situaciju, prema priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:27