BEZ PRESEDANA

Neviđen istup šefova tajnih službi pet zemalja: ‘Svi špijuniraju, ali ovo što oni rade... Egzistencijalna prijetnja!‘

Šefovi obavještajnih službi SAD-a, Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda obratili su se javnosti nakon sastanaka s privatnim tvrtkama Silicijske doline

Ken McCallum i direktor FBI-a Christopher Wray

 Dominic Lipinski/Pa Images/Profimedia/Dominic Lipinski/Pa Images/Profimedia

Šefovi američkih, britanskih, australskih, kanadskih i novozelandskih tajnih službi obratili su se u utorak javnosti, upozoravajući poduzetnike i investitore na veliku prijetnju kineskih špijuna koji kradu tehnološke inovacije. Čelnici obavještajnih službi pet zemalja prvi su put izašli zajedno u javnost, prenosi Reuters. Okupili su se na kalifornijskom Sveučilištu Stanford, u srcu Silicijske doline, kako bi optužili Kinu za krađu intelektualnog vlasništva i korištenje umjetne inteligencije za hakiranje i špijuniranje.

Sve države špijuniraju, ali ovo daleko nadilazi tradicionalnu špijunažu, istaknuo je Mike Burgess, šef australske sigurnosne službe. Samo FBI trenutačno vodi 2000 istraga povezanih s Kinom. Šef britanskog MI5, Ken McCallum, rekao je za BBC da je riječ o djelovanju "gotovo epskih razmjera". Špijuniranje ovakvih razmjera je bez presedana u ljudskoj povijesti, upozorili su. Radi se o egzistencijalnoj prijetnji, naglasio je direktor FBI-a Christopher Wray. Zajednički apel "bez presedana" ima za cilj suočavanje s "prijetnjom bez presedana" koju Kina predstavlja za inovacije diljem svijeta, poručili su zapadni špijuni s kalifornijskog sveučilišta.

Posljedica kineske krađe inovacija na područjima poput umjetne inteligencije nije štetna samo za profitabilnost tvrtke, nego i za budućnost zapadnih zemalja, upozorio je šef MI5. Ove tehnologije se nalaze u povijesnom trenutku u kojem počinju mijenjati naš svijet iz temelja, istaknuo je McCallum u razgovoru za BBC.

Šefovi obavještajnih službi SAD-a, Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda, okupljeni u mrežu za razmjenu obavještajnih podataka Five Eyes, obratili su se javnosti nakon sastanaka s privatnim tvrtkama Silicijske doline, američkog centra tehnoloških inovacija. Kina krade povjerljive informacije, od kvantne tehnologije i robotike do biotehnologije i umjetne inteligencije, rekli su novinarima, a upadi postaju sve drskiji i opasniji. Peking to demantira. Glasnogovornik kineske vlade Liu Pengyu poručio je da je Kina posvećena zaštiti intelektualnog vlasništva.

SAD već dugo optužuje Kinu za krađu intelektualnog vlasništva. Ali, ovo je prvi put da su se članovi obavještajne mreže Five Eyes javno pridružili kako bi prozvali Kinu zbog toga. Kineska vlada uključena je u najsofisticiraniju krađu intelektualnog vlasništva i ekspertize u ljudskoj povijesti, tvrdi Mike Burgess, glavni direktor Australske sigurnosno-obavještajne organizacije. Prošli su mjesec Australci raskrinkali pokušaj Kine da se infiltrira u prestižnu istraživačku instituciju podmetanjem njima lojalnog znanstvenika, ustvrdio je Burgess.

Direktor američkog FBI-a Christopher Wray rekao je da Kina ima "veći hakerski program od bilo koje druge velike nacije". Zajedno s klasičnim špijunima i krađom poslovnih tajni privatnih tvrtki i istraživačkih institucija, to Kini daje golemu moć. Šefovi pet obavještajnih službi pozvali su poduzetnike i akademsku zajednicu da pomognu u suprotstavljanju kineskim naporima, većinom koncentriranim na umjetnu inteligenciju.

Samo u Velikoj Britaniji kineski su špijuni preko profesionalnih mreža poput LinkedIna pristupili 20.000 britanskih građana "kako bi ih pokušali kultivirati da daju osjetljive informacije", ustvrdio je šef MI5. Vlada je izdala novo upozorenje desecima tisuća britanskih tvrtki o riziku od krađe inovacija. MI5 je u prošlosti od stranih špijuna branio državne tajne, no sada jača strah da su na udaru male tvrtke, novoosnovana poduzeća i znanstvenici koji možda ne vide opasnost. MI5 pokušava upozoriti desetke tisuća potencijalno ugroženih britanskih tvrtki, pa zbog toga na dosad neuobičajen način izlaze u javnost.

Prošle je godine MI5 uočio više od 20 pokušaja kineskih tvrtki da preko ulaganja i na druge nevidljive načine dobiju pristup osjetljivoj tehnologiji koju su razvile britanske tvrtke i sveučilišta. U jednom je slučaju MI5 zaustavio preuzimanje osjetljive britanske tehnološke tvrtke povezane s britanskom vojnom industrijom. Kina niječe sve optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:13