ZLOČIN ŠOKIRAO IRSKU

Netko je ubio učiteljicu dok je trčala uz kanal, a onda se u bolnici pojavio muškarac s čudnim ozljedama: ‘Uhićen je!‘

Irska policija je priopćila da je učiteljica glazbenog Ashling Murphy zadavljena te da se borila s napadačem

Bdijenje za Ashling Murphy i njezine fotografije

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Irska policija uhitila je muškarca u dobi od oko 30 godina kojeg sumnjiči za ubojstvo mlade učiteljice Ashling Murphy (23). Taj je zločon užasnuo zemlju te intenzivirao raspravu o sigurnosti žena i rodno uvjetovanom nasilju.

Učiteljica glazbe u nižim razredima osnovne škole ubijena je u rodnom gradu Tullamore u pokrajini Offaly tijekom jogginga. Nakon što je završila s poslom, otišla je na trčanje do Velikog kanala. Zločin se dogodio 12. siječnja 2022. godine, usred bijela dana - oko 16 sati.

Njezina tragična smrt šokirala je cijelu Irsku, a deseci tisuća ljudi odali su joj počast u Dublinu, Corku, Belfastu, Londonu te New Yorku.

U četvrtak navečer, dan nakon ubojstva Murphy, liječnicima je bio sumnjiv muškarac koji se s teškim ozljedama prijavio u bolnicu St. James. Prema navodima liječnika, neke si je ozljede sam nanio, a neke su bile neobjašnjive. Odmah je obaviještena irska policija, a nakon provjere činjenica utvrđeno je da je ozlijeđeni muškarac povezan s pokrajinom Offaly, pišu mediji u Irskoj.

Osumnjičenik je pritvoren nakon što je u utorak ocijenjeno da je zdravstveno sposoban za izlazak iz dublinske bolnice.

image

Šetnica na kojoj je ubijena učiteljica

Niall Carson/Pa Images/Profimedia
image

Veliki kanal u Tullamoreu

Niall Carson/Pa Images/Profimedia

U dvjema kućama, jednoj u selu pokrajine Offaly, a drugoj u Dublinu, posljednjih dana provodi se intenzivno forenzičko ispitivanje, a pregledavaju se i dva zaplijenjena automobila. Ključni dio istrage kojim bi se utvrdila povezanost uhićenog muškarca s ubijenom učiteljicom bit će rezultati unakrsne analize njegovog DNK i uzoraka uzetih s mjesta zločina. Drugi forenzički dokazi, poput uzoraka DNK i otisaka prstiju, uzeti su s bicikla Falcon Storm, koji je pronađen na mjestu zločina, te s odjeće učiteljice i njezinih posmrtnih ostataka. Prikupljena je značajna količina forenzičkih podataka na temelju vještačenja na mjestu zločina, ali i razgovora sa svjedocima. Policija je priopćila da je Ashling Murphy zadavljena te da se borila s napadačem.

Brdski bicikl koji je pronađen na mjestu ubojstva smatra se izuzetno važnim dokazom koji bi mogao dovesti do ubojice. Gardaí (Irska policija) je pregledala snimke nadzornih kamera u Tullamoreu na kojima je uočen muškarac koji vozi isti bicikl u vrijeme kada je učiteljica ubijena.

image
Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Policija nije htjela otkrivati previše detalja o osumnjičenom muškarcu, a također je odbila komentirati navode irskog javnog servisa RTE da je uhićeni muškarac otac dvoje maloljetne djece. U ponedjeljak je policija priopćila da se u istrazi ubojstva dogodio značajan napredak te su ponovili apel za svakom korisnom informacijom koja bi mogla pomoći u istrazi. Traže svaku vrijednu informaciju o muškarcu koji je uočen u blizini mjesta zločina, a koji je bio odjeven u crnu trenirku bez kapuljače, čiji donji dio ima veliku bijelu prugu ili natpis sa strane te je nosio crne tenisice.

Učiteljica je trčala duž dijela Velikog kanala (Grand Canal), poznatog kao Fionin put. Područje je posljednjih godina postalo iznimno popularno među šetačima, trkačima i biciklistima, a još više od početka pandemije. Zanimljivo je da je šetnica dobila ime u čast Fioni Pender, nestale 25-godišnje trudnice. čija se rodna kuća nalazi samo 500 metara od mjesta na kojemu je zadavljena učiteljica. Fiona je u nestala u kolovozu 1996. godine, a njezina je sudbina do današnjeg dana ostala nepoznata. Istraga o njezinu nestanku još uvijek je aktivna, a sjećanje na nju ponovno je oživjelo u svijesti stanovnika toga kraja nakon ubojstva učiteljice.

image

Pogreb učiteljice

Damien Eagers/Pa Images/Profimedia

Među stotina ožalošćenih na pogrebu Ashling Murphy, koji je održan u utorak, bili su i irski predsjednik Michael D Higgins sa suprugom Sabinom, premijer Micheál Martin te ministrice pravosuđa i obrazovanja.

Biskup Thomas Deenihan rekao je okupljenima da je 'izopačeni čin nasilja' koji je lišio Murphy života, ujedinio Irsku u tuzi i podršci te naglasio kako je njezino ubojstvo otvorilo niz pitanja, kao i potaknulo propivanje postupanja prema ženama.

Dečko ubijene učiteljice Ryan Casey izjavio je da će zauvijek cijeniti pet godina koje je proveo s Ashling: 'Ona je bila moja srodna duša i najveća ljubav mog života'.

image

Pogreb učiteljice

Niall Carson/Pa Images/Profimedia
image

Pogreb učiteljice

Damien Eagers/Pa Images/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:27