SRAMOTNA TAKTIKA

Netanyahu pod pritiskom, oglasio se Vrhovni sud, SAD prijeti obustavom isporuke oružja: ‘Na terenu je pakao‘

CNN javlja da je Izrael dovršio plan napada na Iran u znak odmazde za iranski napad na Izrael

Palestinci u dvorištu bolnice Mučenici Al-Aqse u Deir al-Balahu u središnjoj Gazi

 Eyad Baba/Afp

Izraelski Vrhovni sud zatražio je očitovanje izraelske vlade o optužbama da namjerno izgladnjuje sjever pojasa Gaze. Neizdrživu situaciju u palestinskoj enklavi u posljednje su vrijeme zasjenili događaji u Libanonu i tenzije s Iranom, ali posljednjih su dana kritike na račun izraelske vlade i pakla na terenu sve glasnije.

UN-ova agencija zadužena za palestinske teritorije tvrdi da izraelska vlada već dva tjedna blokira ulazak humanitarne pomoći na sjever Gaze zbog čega je na udar došlo oko 400.000 Palestinaca. Stanovništvo toga dijela pojasa Gaze suočava se zbog toga s glađu, a cilj je Izraela, prema tvrdnjama UNRWA-e, premještanje Palestinaca na jug enklave. Međutim, nema garancije da će tamo biti na sigurnom ili pronaći sklonište.

Osim UNRWA-e, za koju Izrael tvrdi da zapošljava pripadnike Hamasa, slične optužbe iznijele su izraelske skupine za ljudska prava kao što su Gisha i B‘Tselem. Reagirale su i Sjedinjene Države koje su puštanje humanitarne pomoći povezale s nastavkom pružanja vojne pomoći Izraelu. U pismu objavljenom u nedjelju američko Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane zajednički su upozorili Izrael da bi SAD mogao odsjeći vojnu pomoć izraelskoj vojsci. Pismo je procurilo u Times of Israel, a iz sadržaja je vidljivo kako Amerika smatra da proteklih nekoliko mjeseci pomoć smanjeno pristiže u Gazu. Uz to, od izraelskih saveznika traže jamstva da se oružje koristi u skladu s međunarodnim propisima. UN-ova tijela tvrde da je upitan i nastavak akcije cijepljenja djece protiv dječje paralize.

image

Palestinski dječaci u Deir al-Balahu

Eyad Baba/Afp

Izraelska vojska odbacila je optužbe o namjernom blokiranju dostave hrane na sjever Gaze, a vladini izvori naveli su da istražuju navode iz američkog pisma u kojem Pentagon i State Department daju 30-dnevni ultimatum Izraelu.

Dva tjedna o kojima govori UN-ova agencija poklapaju se s novom fazom vojnog djelovanja IDF-a u Gazi. Snage IDF-a počele su novu ofenzivu na sjeveru prije dva tjedna te su tada pozvale stanovnike da napuste to područje i prijeđu na jug Gaze. Međutim, svi koji su to učinili tijekom prijašnjih poziva više se ne mogu vratiti kući. Izraelske snage ponovno se fokusiranju na izbjeglički kamp Džabaliju, tvrdeći da je tamo u tijeku regrupiranje snaga Hamasa. Palestinski izvori i humanitarne organizacije tvrde da je ofenziva izraelske vojske nesmiljena te da je blokiranje humanitarne pomoći dio plana o istjerivanju lokalnog stanovništva kako bi se IDF lakše razračunao s Hamasom. "Stanovništvo ima dvije opcije. Ili otiđite ili umrite od gladi", poručio je Philippe Lazzarini, šef UNRWA-e. UN-ova agencija napominje da osim hrane postoji i nestašica goriva za bolničke generatore, vozila hitnih pomoći i vodovodne objekte.

Osim na Gazu, nastavljaju se izraelski napadi na Libanon, ali i Hezbolahove akcije protiv sjevera Izraela koji mogu dohvatiti oružjem koje imaju. CNN javlja da je Izrael "dovršio plan za napad na Iran", pozivajući se na izvor "upoznat s planovima". Izrael je već prije rekao da će ozbiljno odgovoriti na iranski napad 1. listopada. Prema riječima CNN-ova izvora, izraelski su dužnosnici, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, Sjedinjene Države uvjeravali da će se napad ograničiti na vojne ciljeve te da neće napasti naftne ili nuklearne objekte. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prije je izjavio da će "Iran platiti" za napade na Izrael. Iran je, podsjetimo, poslao rakete nakon što je Izrael u napadu na južna predgrađa Bejruta ubio Hasana Nasralaha, dugogodišnjeg šefa Hezbolaha. Hezbolah je glavni saveznik Irana u regiji, koji od početka rata u Gazi napada sjever Izraela kako bi "izrazio solidarnost s Palestincima" pod IDF-ovim napadom u Gazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 23:12