SUKOB SE ZAOŠTRAVA

Netanyahu ne dolazi na nuklearni summit u SAD

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a press conference held to review his first year in office, on April 7, 2010, in Jerusalem. Netanyahu said he regretted Turkey's repeated "attacks", after his Turkish counterpart branded Israel the "principal threat to peace" in the Middle East. TOPSHOTS / AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA
 AFP

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu neće doći na nuklearni summit idući tjedan jer tvrdi da će muslimanske zemlje pokušati iskoristiti skup u Washingtonu kako bi tražile da se Izrael razoruža.

Netanyahu, koji će na summit 47 zemalja poslati zamjenika, odlučio je otkazati posjet “nakon što je saznao da neke zemlje, uključujući Egipat i Tursku, planiraju reći da Izrael mora potpisati Sporazum o neširenju oružja”, rekao je izraelski dužnosnik.

Budući da nije potpisnik Sporazuma Izrael nije dužan obećati da neće pokušavati doći do nuklearnog oružja niti pustiti međunarodne inspektore u svoj reaktor Dimona. To mu omogućava da se vodi politikom “dvosmislenosti” - nikad nije priznao da posjeduje nuklearno oružje, ali svi znaju da ga ima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 04:16