IDEALNI UVJETI

Nestrpljenje raste, sumnje sve izraženije, Kijev se pravda: ‘Zar mislite da ćemo rezati vrpce?!‘

Blatna sezona obično traje nekoliko tjedana, ali ove godine travanj je bio izuzetno kišan, s jako niskim temperaturama
 Aris Messinis/Afp

Pitanje o tome kada će, napokon, započeti ta proljetna protuofenziva ukrajinske vojske na istok i jug zemlje postavlja se, za neke - predugo. Pitanje je još glasnije sada, kada je u zemlju stiglo proljeće.

Na jugu zemlje, piše Washington Post u novoj reportaži s bojišnice, prošlog su vikenda temperature išle do 25 stupnjeva, dovoljno da strani reporteri zateknu prizore uniformiranih Ukrajinaca sa sladoledom. Kada će ofenziva? Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, prekjučer je s nemalom dozom sarkazma objašnjavao kada. "Kao prvo", rekao je Podoljak, "to nije jedan događaj koji će započeti u točno određeni sat sa svečanim rezanjem vrpce. Drugo, na desetine akcija protiv okupacije već su počele na raznim stranama jučer, odvijaju se danas, a nastavit će se sutra. Treće, i intenzivna destrukcija neprijateljske logistike je protuofenziva".

Jedan od faktora

Vremenske prilike svakako su jedan od faktora. Uostalom, u ratu u Ukrajini onaj nepredvidljivi faktor, i ponekad presudni, bilo je upravo vrijeme. Ovo proljeće bilo je neobično vlažno, podsjeća The Post, a tlo je zbog silne kiše ostalo blatno, ljepljivo i neprikladno za teška oklopna vozila. Međutim, neobično suho i sunčano vrijeme koje je uslijedilo sada je dovelo do praktički optimalnih uvjeta za akciju, koju mnogi smatraju posljednjom šansom za preokret ukrajinskih pozicija kada jednom, vjeruje se možda i ove godine, dođe vrijeme za mirovne pregovore. Ako je suditi po riječima predsjednikova bliskog kruga, protuofenziva je već počela.

U oblasti Zaporižja građani dane provode u napetom iščekivanju. Budno se motri i vrijeme. Tu je Melitopolj, s mnogim zasijanim poljima, gdje bi Ukrajina mogla "lomiti" kopneni most između Rusije i Krima te stvarati novu, strateški bolju poziciju za budućnost.

image
Anatolii Stepanov/Afp

U gradiću Orihivu, usidrenom nekoliko kilometara od prve linije bojišta, građani žudno čekaju početak akcije. Zamjenica gradonačelnika Svitlana Mandrič reporterima kaže da su svakoga dana na meti ruskih granata. Ofenziva bi ih pomaknula iz epicentra pakla. Napokon.

Početak ofenzive "svakog trenutka" objavljuje se već jako dugo. U vrhu kijevske vlade kažu da čekaju više oružja. Čeka se i dovršetak obuke rukovanja zapadnim oružjem. Posljednje što se spominjalo su avioni F-16 koje je Ukrajina zatražila od Zapada.

Međutim, čak i kada na tom polju sve bude do kraja spremno, pitanje terena po kojem ukrajinska vojska treba potjerati Ruse "nije u ljudskim rukama". "To ostaje pitanje Božje volje i vremena", kazao je Oleksij Reznikov, ministar obrane Ukrajine. "Ove godine imali smo velike razine vode u proljeće. Goleme", objasnio je govoreći o činjenici da su razine vode 1. svibnja bile desetak centimetara više od normalnog.

Blatna sezona

U Zaporižji je, ukratko, problem u blatu. Blatna sezona u Ukrajini je svakogodišnja pojava, a ima i naziv na ukrajinskom: "bezdorižija". U prijevodu to znači "bezcestovnost". Ne baš najbolji teren za tenkove i haubice 2S1.

"To je isto tlo kao u sjeverozapadnoj Francuskoj. Ali, opet, još i gore", komentirao je James Rand, vojni stručnjak iz britanske firme Janes.

Blatna sezona obično traje nekoliko tjedana, ali ove godine vrijeme ne surađuje. Travanj je bio izuzetno kišan mjesec, s jako niskim temperaturama početkom mjeseca. Prošle godine blatna sezona došla je rano, nakon neuobičajeno blage zime, zbog čega su se ruske jedinice morale držati cesta, zapinjale u blatu i tako bile lakše mete ukrajinskoj obrani. Sada proljetno vrijeme donosi nove prednosti, među kojima je pokrivenost krošnjama i više sati svjetla.

Nakon neuobičajeno kišnog travnja došao je izuzetno suh svibanj, s temperaturama preko 20 stupnjeva. Trenutačno je najmanja vlažnost tla u Zaporižji i Hersonu, a riječ je o oblastima koje su idealne za protuofenzivu. Neki dijelovi su čak u stanju suše.

Neki stručnjaci za američki dnevnik rekli su da uvjeti više nisu isprika za odgađanje protuofenzive, iako je jasno da su dio razloga za kočenje oružje i logistička spremnost. "Vremenski uvjeti su nekada bili faktor. Ali ne glavni", komentirao je Oleksij Melnik, ukrajinski vojni stručnjak.

Na terenu u Zaporižji tenkovi vježbaju manevre i bacanje dimne zavjese. Vrijeme je idealno. Nakon vježbe članovi jedinice nad zdjelama juhe gledaju snimke svojih vježbi snimljene dronom i komentiraju kakvi su bili. Naselja poput Orihiva, i njihovi preostali stanovnici, ne mogu dovoljno brzo dočekati da "momci krenu". Mnogi od stanovnika provode po 20 sati u podrumu. Ali, kako kaže zamjenica gradonačelnika, čiji je ured također u podrumu, pokušavaju zadržati pozitivan i borben duh. "Čak smo presadili nešto cvijeća na glavnom trgu Orihiva", kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:45