‘BIO JE POSEBAN‘

Nepoznati detalji o Zelenskom: ‘Imao je dvije opcije. Ili uspjeti u životu ili postati član zloglasne bande‘

Reporter Guardiana posjetio je ukrajinski grad u kojem je rođen i odrastao ratni predsjednik Ukrajine

Volodimir Zelenski

 Abaca/Abaca Press/Profimedia/Abaca/Abaca Press/Profimedia

Ekonomsko-tehnološki institut u gradu Krivij Rih izgleda poput svakog sveučilišta na zapadu. Tinejdžeri-programeri sjede na tabureima i mondenim vrećama za sjedenje ili pak lutaju gore-dolje vanjskim stubištem izgrađenim za nedavni hackathon. Samo jedan komad namještaja upada u oči. U moru jarkih boja i staklenih pregrada ističe se arhaični radni stol tirkizne boje. Za njim je jednom sjedio student koji je danas jedna od najslavnijih osoba na svijetu, piše Luke Harding, reporter Guardiana, koji je posjetio ukrajinski grad u kojem je rođen i odrastao ratni predsjednik Ukrajine

Volodimir Zelenski je poseban. Bio je bistar, vrijedan i želio je uvijek biti najbolji među najboljima,” rekao je za Guardian Andri Šaikan, rektor državnog sveučilišta u rodnom gradu Zelenskog. Sredinom 1990-ih Šaikan je i sam pohađao isto sveučilište. Bio je godinu dana ispred Zelenskog.

Predsjednikov otac, Oleksandr, poznati je akademik i vodi odjel za informatiku i softver. Njegova majka Rimma je inženjerka. I majka i otac su Židovi, a kao i njegovi prijatelji i susjedi, Zelenski je odrastao govoreći ruski.

image

Krivij Rih

Malcomblch Sergiy/Alamy/Alamy/Profimedia/Malcomblch Sergiy/Alamy/Alamy/Profimedia

Zloglasna banda

Šaikan je rekao da se otac uvijek nadao da će Volodimir, koji je studirao pravo, odlučiti za akademsku karijeru. Umjesto toga, budući predsjednik odlučio se za šou biznis. Zatim na jednoj fotografiji, koju je snimio Šaikan 1996., novinaru Guardiana pokazuje mladog Zelenskog raščupane kose, odjevenog u bijele traperice i šareni prsluk, kako stoji sa skupinom kolega studenata umjetnika.

Dom Volodimira Zelenskog nalazio se u jednoj od gradskih četvrti gdje su uglavnom živjeli pripadnici srednjeg sloja.

No Krivij Rih nije tada bio na glasu zbog svojih sveučilišta ili komičarske scene, već po zločinačkim udruženjima. Mladići koji su se vratili iz sovjetskog rata u Afganistanu osnovali su kriminalna udruženja koja su zarađivala trgovinom drogom i postala su neslužbeni vladari grada.

"Kao tinejdžer, unatoč dobrom obiteljskom zaleđu. Volodimir je imao dvije mogućnosti: mogao je uspjeti u životu ili postati član kriminalne skupine. Gledali smo kako Volodimir, malo po malo, spoznaje svoje potencijal. Imao je izvrsne liderske vještine i brzo je rješavao probleme. Uvijek je donosio brze odluke. I bilo je jako teško nametnuti mu svoju volju", prisjeća se Šaikan.

Rektor je otkrio da nije obožavatelj TV serije Sluga naroda, već da više voli njegove stand up nastupe uživo.

Djed detektiv kao uzor

Jedan od glavnih utjecaja na Volodimira, rekao je Šaikan, bio je njegov djed koji je u SSSR-u bio kriminalistički detektiv.

“Volodimira je zanimao zakon i pravo. Htio je biti poput svoga djeda”, rekao je rektor.

U intervjuu za CNN, Zelenski je otkrio kako se njegov djed Semion borio u Crvenoj armiji, gdje je zaradio ​​čin pukovnika. Semjonov otac i tri brata stradali su u holokaustu. Nijemci su ubili Zelenskijeve pradjedove i bake i spalili njihovo selo. Njegova tragična obiteljska povijest tvrdnju Kremlja da je Zelenski fašist čini potpuno sumanutom.

Bivši predsjednikovi učitelji opisali su Zelenskog kao intelektualno visoko sposobnog studenta koji je ponekad propuštao nastavu jer je bio zauzet nastupom na pozornici. Poslije bi se uvijek ispričao i napravio sve potrebne zadatke, tvrde. Kažu i kako je uvijek oko sebe okupljao ljude, a naglašavaju i kako je osvojio natjecanje u poznavanju engleskog jezika.

“Predavala sam mu poslovni engleski na četvrtoj godini. Ismijavao je stereotipe i sustav govoreći da namjerava prevoziti deve i slonove. Imao je oduvijek sjajan smisao za humor i kritizirao je naš korumpirani politički sustav”, rekla je profesorica Kira Višnevska.

Profesorica ekonomije Natalia Vološaniuk rekla je da je Zelenski bio "vođa i organizator" koji je svoje studije shvaćao ozbiljno, čak i kad je njegova karijera u show businessu krenula uzlaznom putanjom.

“Ljudi su ga slijedili. Bio je intelektualac, duhovit i zabavan tip. No izuzetno pristojan. Bilo je zapravo uvelike sličan predsjedniku kojeg je tumačio u seriji Slugi naroda”, kazala je.

Najduži grad u Europi

Ovoga proljeća ruske snage su bile blizu nadomak rodnog grada Zelenskog. Rektor Šaikan kaže kako su on i njegove kolege već pravili molotovljeve koktele i kopali jarke očekujući Ruse. Cilj Rusa bio je zauzeti aerodrom i koristiti ga kao bazu za invaziju na jug zemlje. Ali isto tako Rusi su željeli zauzeti grad kako bi ponizili Zelenskog. No ukrajinske oružane snage otjerali su Ruse, te je linija fronte sada udaljena 50 kilometra od grada. S druge strane rijeke nalazi se nuklearna elektrana Zaporožje koja je u rukama Putinove armije.

Oleksandr Vilkul, šef vojne uprave Kriv, rekao je da Moskva više ne može topništvom dosegnuti njegov grad. No još uvijek jednom tjedno raketiraju grad raketama minobacačima većeg dometa.

image

Oleksandr Vilkul

Ukraine Presidents Office/Alamy/Alamy/Profimedia/Ukraine Presidents Office/Alamy/Alamy/Profimedia

Od veljače je 70.000 ukrajinskih izbjeglica stiglo u Krivij Rih iz okruga Nikopol te istočnih i južnih regija. Vilikul tvrdi da će da će Ukrajina, kada oslobodi ta okupirana područja, nažalost pronaći dokaze o ubojstvima i ratnim zločinima. “Bit će mnogo mjesta kao što je Buča. Rusi su gori od njemačkih fašista”, rekao je.

Dom kulture u Krivom Rogu pretvoren je u humanitarni centar. Tamo se sada nalaze gomile rabljene odjeće, police s lijekovima, medicinska ambulanta, ured za pravne savjete i dječje igralište. No proizvodnja u gradu je stala jer Ukrajina ne može izvoziti i uvoziti materijale iz svojih crnomorskih luka. Inače, Krivij Rih je najduži grad u Europi, dug 120 km i prošaran je dimnjacima i ljevaonicama željeza iz 20. stoljeća. Osmi je to grad po veličini u Ukrajini i najveći grad u državi koji nije središte neke oblasti, administrativno pripada Dnjipropetrovskoj oblasti.

Krivij Rih odnedavno krasi i ogromni grafit odlazećeg britanskog premijera Borisa Johnsona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. kolovoz 2022 19:58