UBOJSTVO DIGLO NA NOGE SVE

NEPOZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA ČOVJEKA ZBOG ČIJE SMRTI JE PROKLJUČALA AMERIKA Ni prije nego je postao simbol otpora, Georgea Floyda sudbina nije mazila

 
Mural u čast Georgea Floyda u Houstonu
 Joe Raedle/Getty Images / AFP

Prije nego što je video posljednjih trenutaka Georgea Floyda njegovo ime pretvorilo u globalni poklič za pravdu, Floyd je prije više godina kameru uperio prema sebi, piše Associated Press.

"Želim sa svima vama brzinski popričati", može se čuti od Floyda u jednom videu koji je bio namijenjen mladima iz četvrti u kojoj je odrastao i živio, mladima koji su se ugledali u njega. "Imam svoje mane, nisam uvijek donosio najbolje odluke i nisam ništa bolji od drugih", rekao je. "Ali, čovječe, ove pucnjave, nije me briga iz koje ste četvrti, gdje ste u životu. Volim vas i Bog vas voli. Spustite oružje."

Floydova je riječ tada nosila određenu težinu jer je živio težak život. Njegov tadašnji ugled nije bio na današnjoj razini kada se njegovo ime uzvikuje diljem svijeta i kada se zbog njegove pogibije traži reforma policije u Sjedinjenim Američkim Državama. Premda ga se danas slavi kao heroja malog čovjeka, Floyd je tijekom svojih 46 godina života doživio i preživio sve i svašta. Nekadašnja sportska zvijezda koja je sanjala o profesionalnoj karijeri, Floyd je tijekom života mijenjao puno poslova, a neko je vrijeme proveo i u zatvoru. "Napravio je nekoliko grešaka koje su ga koštale nekoliko godina", rekao je za Associated Press Ronnie Lillard, reper i prijatelj Georgea Floyda koji nastupa pod umjetničkim imenom Reconcile. "Kada se riješio tih problema, mislim da je Gospod dotaknuo njegovo srce."

George Floyd rođen je u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini, međutim on i njegova majka preselili su u grad Houston u saveznoj državi Teksas kad je imao dvije godine kako bi ona mogla pronaći posao. Skućili su se stambenom kompleksu Cuney Homes koju je tada činilo petstotinjak prizemnica. Lokalno ga je stanovništvo od milja zvalo "Cigle".

Nekad stožerni dio crnačke zajednice, "Cigle" su tijekom posljednjih nekoliko godina gentrificirane. Sveučilište Južni Teksas, sveučilište koje su u najvećoj mjeri pohađali crnci, smješteno je prekoputa "Cigli", dugo se smatralo odskočnom daskom za sve koji žele uspjeti. Mnogi se stanovnici "Cigli" svejedno muku muče s egzistencijom, poglavito zbog niskih primanja i visoke razine nezaposlenosti.

Yeura Hall, koji je živio odmah do Floyda, rekao je da su druga djeca s visoka gledala na one koji su živjeli u državnim stanovima. Floyd, on i drugi dečki na to su odgovorili pjesmom o sebi: "Ne želim odrasti, ja sam dijete iz Cuney Homes. Oni imaju toliko štakora i žohara s kojima se mogu igrati."

A person walks by a mural for George Floyd in Houston, Texas on June 8,2020. - Democrats vowed June 7, 2020 to press legislation to fight systemic racism in US law enforcement as the battle for change triggered by the police killing of George Floyd began shifting from the streets to the political sphere.Demonstrations continued across the nation Sunday -- including in Washington, New York and Winter Park, Florida -- as protesters began focusing their initial outrage over the death of the unarmed Floyd into demands for police reform and social justice. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Johannes EISELE / AFP
Mural u čast Georgeu Floydu u Houstonu

Larcenia Floyd polagala je velike nade u svoga sina, koji je kao učenik drugog razreda osnovne škole rekao da sanja o tome da postane sudac Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država. "Mislila je da bi on mogao biti taj koji će obitelj izvući iz neimaštine i teškoća", rekao je Travis Cains, dugogodišnji prijatelj Floydovih.

Floyd je bio zvijezda momčadi američkog nogometa u srednjoj školi Jack Yates, no nije bio tipični atleta. Njegovi su ga suigrači zvali "Veliki prijatelj" jer se nikada nije pravio da se s nekim želim potući. Floyd je tijekom srednje škole igrao i košarku te je zahvaljujući stasu i snazi dobio poziv da fakultetsku košarku zaigra za Državni fakultet Južne Floride. Unatoč tome što je ta škola od njegovog doma bila udaljena 17 sati vožnje, svi su ga poticali da ode tamo studirati. "I njegova majka i stručno osoblje njegove škole htjeli su da napusti 'Cigle' te da napravi nešto, da postane netko", rekao je trener košarkaške momčadi Državnog fakulteta Južne Floride George Walker.

Protesters place their placards at the base of a mural of George Floyd, by street artist Akse, following a demonstration in Manchester, northern England, on June 6, 2020, to show solidarity with the Black Lives Matter movement in the wake of the killing of George Floyd, an unarmed black man who died after a police officer knelt on his neck in Minneapolis. - The United States braced Friday for massive weekend protests against racism and police brutality, as outrage soared over the latest law enforcement abuses against demonstrators that were caught on camera. With protests over last week's police killing of George Floyd, an unarmed black man, surging into a second weekend, President Donald Trump sparked fresh controversy by saying it was a
Paul ELLIS / AFP
Mural Georgea Floyda u Manchesteru koji je naslikao ulični umjetnik Akse

Floyd ih je poslušao te je s još nekoliko košarkaša iz Houstona ipak otišao na Floridu. Svojim prijateljima i drugim studentima stalno je pričao o Houstonu i četvrti Third Ward u kojoj se nalaze "Cigle". "Govorio nam je kako je tamo život težak, ali da svejedno voli tamo živjeti. Rekao nam je da tamo ljudi znaju ustrajati, ali i da znaju što je ljubav", rekao je Robert Caldwell, Floydov prijatelj koji je često putovao s košarkaškom ekipom Južne Floride. Nakon dvije godine na Floridi i jedne na Sveučilištu Texas A&M, Floyd se vratio u stan u kojem je živjela njegova majka te je počeo raditi u građevinarstvu i tvrtkama za sigurnost.

Floydova majka, u četvrti poznata i kao gđa. Cissy, davala je sinovljevim prijateljima krov nad glavom kada god bi život u njihovima postao pretežak. Jednom od njih, Calu Wayne, dječaku čija je majka zbog droge završila u zatvoru, Floyd je dvije i pol godine bio poput starijeg brata. "Krali smo njegove dresove, oblačili ih te trčali po ulicama u njima. Bili su nam do koljena jer je on bilo toliko veći od nas. George nam je došao kao superjunak", rekao je Wayne, danas poznati reper. Floyd se također kratko bavio rap glazbom, ali bez većeg uspjeha.

"Big Floyd", kako su ga zvali drugi stanari "Cigli", potom je počeo imati problema sa zakonom. U periodu od 1997. do 2005. godine uhićen je više puta zbog krađe i posjedovanja droge te je zbog tih zločina završio i u zatvoru. Floyd je u kolovozu 2007. godine uhićen i optužen za oružanu pljačku. On i još pet muškaraca upalo je jednoj ženi u stan s ciljem da je orobe, a Floyd joj je pištolj koji je nosio pritisnuo uz trbuh. Na suđenju 2009. godine izjasnio se krivim i osuđen je na pet godina zatvora. U trenutku kada je ishodio uvjetno puštanje iz zatvora, u siječnju 2013. godine, imao je blizu 40 godina. "Kući se vratio bistre glave", rekao je Cains.

Visitors pay their respects to George Floyd at a mural in Houston, Texas on Monday, June 8, 2020. - Democrats vowed June 7, 2020 to press legislation to fight systemic racism in US law enforcement as the battle for change triggered by the police killing of George Floyd began shifting from the streets to the political sphere.Demonstrations continued across the nation Sunday -- including in Washington, New York and Winter Park, Florida -- as protesters began focusing their initial outrage over the death of the unarmed Floyd into demands for police reform and social justice. (Photo by Mark Felix / AFP)
Mark Felix / AFP
Mural u čast Georgeu Floydu u Houstonu

Floyd je po izlasku iz zatvora prometnuo u jednog od vidljivijih aktivista u "Ciglama". Pomagao je onima koji bi se tek doselili te starijima nosio namirnice iz samoposluge, igrao je u košarkaškim turnirima, organizirao je roštiljade i krstitke te približavao riječ Božju svima koji su je htjeli čuti. Svećenici koji su djelovali u četvrti Third Ward rekli su da je bio rado viđen. "Bio je gospodin i diplomat i to uopće nije preuveličavanje", rekao je pastor Christopher Johnson. Tiffany Cofield, učiteljica jedne škole u "Ciglama", Floydu se često znala obratiti za pomoć jer nije uspjela doprijeti do nekih učenika koji su imali problema sa zakonom. Floydovo je ime tada imalo takvu težinu da je čak i usputnom razgovoru na ulici mogao napraviti puno.

Floyd je 2014. godine počeo razmišljati o napuštanju "Cigli". Imao je, naime, petero djece iz nekoliko propalih veza i od njega se očekivalo da pomogne u njihovom uzdržavanju. Unatoč tome što je uživao velik ugled u četvrti, život u "Ciglama" za Floyda nije bio bajan i često je znao završiti u lisicama. "Uvijek je prema policajcima nastupao s poštovanjem, a na njihova je pitanja odgovarao pomirljivim tonom", rekla je Cofield.

Floyd se uz pomoć prijatelja Christophera Harrisa i njegovih veza s crkvenim humanitarnim programima uspio dočepati novog života u Minneapolisu u saveznoj državi Minnesoti. Prijatelji su mu posudili novac i odjeću kako bi selidba prošla bezbolno. Kada je stigao u Minneapolis, zaposlio se kao zaštitar u najvećem gradskom prihvatilištu za beskućnike koje vodi humanitarna organizacija Vojska spasa. Brian Molohon iz Vojske spasa rekao je da Floyd kolegice s posla pratio kući kako bi sigurno stigle do svojih domova. "Bio je velik momak mekog srca", rekao je Molohon.

LOS ANGELES, CA - JUNE 06: A mural of a black mans eyes is seen on a downtown building as people continue to protest the killing of George Floyd despite the dangers of the widening coronavirus (COVID-19) pandemic on June 6, 2020 in Los Angeles, United States. This is the 12th day of protests since George Floyd died in Minneapolis police custody on May 25.   David McNew/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
David McNew/Getty Images / AFP

Nakon nešto više od godinu dana, Floyd se zaposlio kao izbacivač u noćnom klubu Conga Latin Bistro. "Nasmijavao bi ljudi svojim lošim plesnim koracima", rekao je vlasnik kluba Jovanni Thunstrom. "Pokušao sam ga naučiti plesati jer je volio latinoameričke plesove, ali nisam uspio jer je jednostavno bio previsok."

Floyd je cijelo vrijeme održavao vezu s Houstonom i često je posjećivao "Cigle". Kada je Houston bio domaćin Super Bowla, finala Sjevernoameričke lige američkog nogometa NFL, Floyd je u jednoj crkvi u četvrti priredio tulum, ali je organizirao i besplatno testiranje na AIDS. Kući u "Cigle" se iz Minneapolisa vratio i kako bi pokopao svoju majku. Kada je pandemija Covida-19 uzrokovala privremeno zatvaranje kluba Conga Latin Bistro, Floyd je ostao bez posla. Cains je rekao da mu je Floyd prije nekoliko tjedana rekao da će se u Houston vratiti tijekom ljeta.

To je bio njihov posljednji razgovor.

A woman uses her phone to photograph a mural showing the face of George Floyd, an unarmed black man who died after a white policeman knelt on his neck during an arrest in the US, painted on a section of Israel's controversial separation barrier in the city of Bethlehem in the occupied West Bank on June 10, 2020, with text reading
Musa Al SHAER / AFP
Mural u čast Georgeu Floydu u Betlehemu

Floyd je s još dvije osobe 25. svibnja ušao u samoposlugu te pokušao kupiti cigarete s novčanicom od 20 američkih dolara. Djelatnik trgovine optužio je Floyda da pokušava platiti s lažnom novčanicom te potom pozvao policiju. Nešto manje od sat vremena poslije, Floyd je bio mrtav.

Oni koji su ga poznavali sada traže smisao u njegovom stradavanju. "Vjerujem da je on izabran. Ovo se samo moglo dogoditi njemu zbog onoga što je on bio i zbog ljubavi koju je davao drugima te koju su drugi davali njemu. Mala je to, doduše, utjeha", rekla je Cofield.

Brat Georgea Floyda pozvao Kongres da "zaustavi bol"

Philonise Floyd, brat ubijenog Afroamerikanca Georgea Floyda čija je smrt potaknula globalne prosvjede, pozvao je u srijedu zastupnike u američkom Kongresu da usvoje reforme koje će zaustaviti policijsku brutalnost kako njegov brat ne bi bio samo "još jedno ime na listi", prenosi BBC.

"Ovdje sam da zatražim od vas da to zaustavite. Zaustavite bol", rekao je Floyd (42) ponijet emocijama na saslušanju pred Odborom za pravosuđe Zastupničkog doma, dan nakon što mu je pokopan brat u Houstonu.

"George je tražio pomoć i bio je ignoriran. Molim vas, poslušajte poziv koji vam sada upućujem, pozive naše obitelji i pozive koji odjekuju na ulicama cijelog svijeta."

George Floyd (46) umro je u Minneapolisu prije petnaest dana nakon što mu je policijski časnik, bijelac, koljenom protisako vrat skoro devet minuta.

Njegova je smrt izazvala prosvjede protiv rasizma i policijske brutalnosti u SAD-u koji su se proširili diljem svijeta.

Philonise je rekao da ne želi da njegov brat bude "još jedno ime na listi".

"Ljudi na ulicama govore vam da je dosta. Budite lideri koje ova zemlja i ovaj svijet trebaju", poručio je on zastupnicima.

Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma održao je prvo kongresno saslušanje kako bi razmotrio pitanja koja su izazvala građanske nemire - rasizam i policijsku brutalnost. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:20