NOVI NAPAD

Nepodnošljivo: Ekipa koja je nedavno napala Mona Lisu, juhom zalila neprocjenjivu sliku u Lyonu...

‘Mi volimo umjetnost‘, poručili su članovi grupe na X-u, ‘ali budući umjetnici neće imati što slikati u svijetu koji gori.‘

Napad na sliku Claudea Monet

 Društvena mreža X/Riposte Alimentaire

Klimatski aktivisti ponovno su u ime ekologije napali jedno umjetničko djelo. Ovaj puta je meta bila Monetova slika na koju su izlili juhu, nakon sličnog napada na Mona Lisu prošli mjesec, piše Daily Mail.

Muzej lijepih umjetnosti u Lyonu, treći najveći u tom francuskom gradu, priopćio je da se napad na sliku ‘Proljeće‘ impresionističkog umjetnika Claudea Moneta dogodio u subotu u 15:30.

Srećom, slika iz 1872. bila je zaštićena staklom, no sad će ipak proći detaljni pregled i restauraciju, rekli su iz muzeja. Dodali su da će protiv dvoje uhićenih aktivista podići tužbu zbog vandalizma.

Odgovornost za napad preuzela je grupa Riposte Alimentaire (‘Protunapad hranom‘, prev.) objavom na društvenoj mreži X u kojoj je dvadesetogodišnja djevojka po imenu Ilona rekla da ‘moramo djelovati sada prije negoli bude prekasno‘.

Ista grupa, koja se zalaže za održivu opskrbu zdravom hranom, također stoji iza napada na Mona Lisu u muzeju Louvre u siječnju. I ta je slavna slika, srećom također zaštićena staklom.

Aktivistile Ilona i Sophie su nakon napada u Lyonu upitale posjetitelje muzeja: ‘Ovo proljeće nam je posljednje preostalo ako ne djelujemo odmah. Što će slikati naši budući umjetnici? O čemu ćemo sanjati ako više ne bude proljeća?‘

‘Mi volimo umjetnost‘, poručili su članovi grupe na X-u, ‘ali budući umjetnici neće imati što slikati u svijetu koji gori.‘

Osvrćući se na najnoviji napad na neko umjetničko djelo, gradonačelnik Lyona Grégory Doucet, inače iz Zelene stranke, kazao je da ‘žali zbog ove akcije‘, no dodao je da je ‘u svjetlu klimatske krize ovakav očajan potez donekle razumljiv‘ te da će odgovoriti s odlučnim akcijama.

Sasha (23) i Marie-Juliette (63), aktivistice grupe Riposte Alimentaire, preuzele su odgovornost za napad na Mona Lisu 28. siječnja i, nakon što su na sliku bacili juhu, upitale šokiranu publiku u Louvreu: ‘Što je važnije? Umjetnost ili pravo na zdravu i održivu hranu?‘

Grupa je kasnije rekla da bacanje juhe označava ‘početak kampanje građanskog otpora s jasnim zahtjevom za društveno zajamčenom sigurnosti održive hrane‘.

Pokret otpora

Riposte Alimentaire sebe naziva ‘francuskim građanskim pokretom otpora kojemu je cilj potaknuti radikalnu društvenu promjenu za zaštitu okoliša i društva‘.

Kako piše na njihovoj web stranici, Riposte Alimentaire zahtijeva od francuske vlade da osigura sigurnost hrane u zemlji, uključujući podjelu ‘prehrambenih kartica‘ na kojima bi bilo 150 eura po osobi za kupnju odobrenih prehrambenih proizvoda.‘

Web stranica također objašnjava da je grupa dio većeg klimatskog kolektiva pod nazivom ‘Last Renovation‘ (‘Posljednja obnova‘, prev.) čiji aktivisti napadaju povijesne znamenitosti, umjetnine i javni prijevoz diljem Europe.

Riposte Alimentaire na svojoj stranici kaže kako je grupa oformljena na temelju kampanje kolektiva ‘Last Renovation‘ koja je tijekom 2022. i 2023. putem akcija koje su provodili diljem Francuske, zahtijevala plan energetske obnove zgrada.

‘Ojačana zajednicom građanskog otpora koja je ostvarila prvu pobjedu, kampanja ‘Last Renovation‘ transformirana je kako bi se uhvatila u koštac s još ambicioznijim i sustavnijim predmetom: Socijalnom sigurnosti za održivu hranu‘, dodaje se.

Ali stranica također objašnjava da su ‘Riposte Alimentaire‘ i ‘Last Generation‘ dio još većeg kolektiva aktivista koji spadaju pod mrežu ‘A22‘.

‘Francuska i 11 drugih zemalja diljem svijeta koordiniraju svoje zajedničke napore kako bi poduzele prvi hitan i važan korak za istinsku provedbu potrebne transformacije naših društava‘, piše na web stranici.

Među akcijama koje je grupa provela je i izlijevanje crne boje u legendarnu Fontanu di Trevi u Rimu što je bio poziv za prestanak korištenja fosilnih goriva. Također su svojedobno kanale u Veneciji obojili u zeleno. Aktivisti su znali i blokirati ceste po europskim gradovima tijekom najvećih gužvi zbog čega su ih gradske vlasti morale doslovno odvlačiti s cesta.

Dio kolektiva ‘A22‘ je i britanska grupa ‘Just Stop Oil‘ (‘Zaustavite naftu‘, prev.) koja je slične akcije provodila u Velikoj Britaniji često ciljajući političare i javne osobe. Ista je grupa u listopadu 2022. u Nacionalnoj galeriji u Londonu zalila juhom Van Goghovu sliku ‘Suncokreti‘, koja je također zaštićena staklom.

Kako bi opravdala napade na umjetnička djela, grupa ‘Riposte Alimentaire‘ se poziva na prošlogodišnju anketu Ipsosa, agencije za istraživanje javnog mnijenja, koja je pokazala da si svaki treći Francuz ne može uvijek priuštiti dovoljno zdrave hrane za tri kvalitetna obroka dnevno.

Očekivano, francuska ministrica kulture Rachida Dati, nema nimalo razumijevanja za napade na umjetnička djela.

‘Mona Lisa, kao naša baština, pripada i budućim generacijama. Nikakav razlog ne može opravdati napad na to‘, napisala je na društvenoj mreži X.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:45