NE JENJAVAJU REAKCIJE

Neočekivana objava bivšeg službenog fotografa Bijele kuće: ‘Bio sam tamo. I vidio i čuo što govore Joeu iza leđa...‘

Nakon katastrofalnog Bidenova nastupa postavlja se pitanje - treba li odustati od kandidature?

Joe Biden

 Derek French/zuma Press/profimedia/Derek French/zuma Press/profimedia

Nakon lošeg nastupa na debati s Donaldom Trumpom, sadašnji i bivši suradnici američkog predsjednika Joea Bidena govore o tome kakav je on iza kulisa. Bijela kuća i kampanja krive prehladu za Bidenov tih, a s vremena na vrijeme i teško razumljiv glas. Drugi pak kažu da je predsjednik sada takav svakog dana, prenosi Daily mail.

Bivši zamjenik direktora fotografije Bijele kuće Chandler West je na svom Instagramu napisao ‘Vrijeme je da Joe ode‘.

- Znam mnoge od tih ljudi i znam kako Bijela kuća funkcionira. Reći će da je prehlađen ili da je samo loše spavao, no tjednima i mjesecima su nasamo svi govorili ono što smo sada na debati vidjeli: Joe nije tako snažan kao što je bio prije samo nekoliko godina, dodao je.

Iz Bidenove su kampanje pokušali otkloniti problem te su tvrdili da je loša izvedba bila samo ‘spori početak‘.

image

Joe Biden

Andrew Caballero-reynolds/afp/profimedia/Andrew Caballero-reynolds/afp/profimedia

Potpredsjednica Kamala Harris bila je pod pritiskom u intervjuu nakon debate kada je upitana o tome kakav je Biden svaki dan.

- Osoba koju smo vidjeli večeras, predsjednik kojeg smo vidjeli večeras na toj pozornici: Je li takav svaki dan?, pitao ju je CNN-ov voditelj Anderson Cooper.

Harris je potpuno zaobišla odgovor na to pitanje.

- Joe Biden s kojim radim svaki dan je netko tko je radio na način da dovodi ljude u Ovalni ured, Demokrate i Republikance, da radi kompromis na način koji je ovih dana nevjerojatan, to se ne događa, no Joe Biden to može učiniti, rekla je.

Novinari su se godinama žalili na to da nemaju dobar pristup predsjedniku i tvrde da se radi na tome da mu se da što manje vremena s novinarima izvan službenih protokola.

Nagađa se da su ga oni najbliži predsjedniku, uglavnom prva dama Jill Biden, štitili otkako je preuzeo dužnost – osobito nakon što su njegova ograničenja u potpunosti došla do izražaja na raspravi u četvrtak navečer.

Bivši dužnosnik rezidencije Bijele kuće rekao je za Axios da se Jill ‘tako zaštitnički ponašala prema predsjedniku‘, a glavni pomoćnik prve dame Anthony Bernal ‘samo je štiti, a oni nam često ne dopuštaju da išta učinimo za njih.‘

- Razdvojenost između obitelji i osoblja rezidencije bila je tako velika, tako podijeljena. Ne bi trebalo biti i obično nije, čak ni u Trumpovoj Bijeloj kući, dodaje bivši dužnosnik.

Već nakon prvih nekoliko Bidenovih mjeseci u Bijeloj kući, osoblje je smatralo da njegovi najbliži saveznici pokušavaju sve o njegovom zdravlju zadržati za sebe. Na primjer, tijekom vrlo vruće proslave Dana neovisnosti 4. srpnja 2021., Biden se vratio u Bijelu kuću, a vrata su se za njih naglo zatvorila pa mu osoblje nije moglo pomoći. Suradnici su sugerirali da se predsjednik povukao zbog vrućine, no to je pobudilo sumnju među osobljem i konsenzus da se o njegovim zdravstvenim problemima ne govori.

image

Joe Biden

Mandel Ngan/Afp

Anketa objavljena u nedjelju otkriva kako čak 72 posto birala ne smatra da Biden ima kognitivne sposobnosti za još jedan mandat. To je povećanje od sedam posto u odnosu na istu anketu provedenu ranije u lipnju, prije debate.

Bivši liječnik Bijele kuće, zastupnik Ronny Jackson, već je više puta doveo u pitanje Bidenovo kognitivno i fizičko zdravlje, pa je čak sugerirao da su sedmodnevne pripreme za raspravu u Camp Davidu održane kako bi Biden primio koktel lijekova neposredno prije obračuna s Trumpom, piše Daily mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 05:41