OTKRIĆE U PATAGONIJI

Neobičan dinsaourov rep iznenadio znanstvenike: ‘Ova struktura apsolutno je nevjerojatna‘

Rep je bio prekriven sa sedam pari osteodermi, stvarajući oružje apsolutno drugačije od svega poznatog kod bilo kojeg dinosaura

model Stegourosa elengassena izložen u Santiagu

 Martin Bernetti/Afp/Profimedia

Čileanski paleontolozi predstavili su ovoga tjedna zaključke o dinosauru otkrivenom prije tri godine u Patagoniji za koji su rekli da ima vrlo neobičan rep koji je zbunio znanstvenike.

Ostaci Stegourosa elengassena otkriveni su tijekom iskapanja 2018. na Cerro Guidu, lokaciji za koju se zna da sadrži brojne fosile.

Znanstveni tim tad je vjerovao da ima posla s već poznatom vrstom dinosaura sve dok nisu ispitali njegov rep.

"To je bilo glavno iznenađenje", rekao je Alexander Vargas, jedan od paleontologa.

"Ova struktura apsolutno je nevjerojatna".

"Rep je bio prekriven sa sedam pari osteodermi... Stvarajući oružje apsolutno drugačije od svega što poznajemo kod bilo kojeg dinosaura", dodao je znanstvenik tijekom predstavljanja otkrića na sveučilištu u Čileu.

"Otkrivanje nove vrste 'oružja' na repu oklopljenog dinosaura bilo je veliko iznenađenje za naš tim. Kad mislite da ste otkrili novu vrstu oklopljenog dinosaura, ne očekujete da ćete pronaći morfologiju toliko različitu od već poznatih", rekao je Sergio Soto, još jedan član tima.

Osteodermi - strukture koštanih plakova smještenih u dermalnim slojevima kože - bili su poravnati s obje strane repa stršeći prema van, što ga čini nalik na veliku paprat, ubojitu ako se njime maše.

Paleontolozi su otkrili 80 posto kostura dinosaura i procjenjuju da je životinja živjela na tom području prije 71 do 74,9 milijuna godina.

Dinosaur je bio dugačak oko dva metra, težak 150 kilograma i bio je biljožder.

Prema znanstvenicima, koji su svoje istraživanje objavili u časopisu Nature, životinja bi mogla predstavljati dosad nepoznatu lozu oklopljenog dinosaura koji nikad nije viđen na južnoj hemisferi, ali je već identificiran na sjevernom dijelu kontinenta.

"Ne znamo zašto je (rep) evoluirao. Unutar skupina oklopljenih dinosaura izgleda da postoji tendencija neovisnog razvoja različitih obrambenih mehanizama temeljenih na osteodermi", rekao je Soto.

Područje Cerro Guido, u dolini Las Chinas 3000 km južno od Santiaga, proteže se na 15 kilometara.

Različite stijene sadrže brojne fosile.

Tamošnji nalazi omogućili su znanstvenicima pretpostavku da su današnja Amerika i Antarktika bile blizu jedna drugoj prije više milijuna godina.

"Postoje jaki dokazi da postoji biogeografska veza s drugim dijelovima planeta, u ovom slučaju Antarktikom i Australijom, jer tamo imamo dva oklopljena dinosaura blisko srodna Stegourosima", rekao je Soto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2022 04:07